home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: studeren in Amerika

Elisa uit Alkmaar is in het dagelijks leven brand manager voor diergeneesmiddelen en een echte reisverslaafde. Inmiddels heeft ze 67 landen bezocht en schrijft daarover in haar reisblog Flitter Fever, wat vrij vertaald "fladderkoorts’" betekent. Elisa woonde en studeerde in de Verenigde Staten.

Studeren in Amerika

Thuis hadden we het niet breed. In plaats van op vakantie, ging ik naar de plaatselijke bibliotheek. Met m'n neus in de reisboeken fantaseerde ik over verre reizen. Of het nou kwam door Bassie en Adriaan in Amerika, of mijn fascinatie voor Amerikaanse popsterren… Mijn aandacht ging destijds voornamelijk uit naar boeken over en uit de Verenigde Staten.

studeren in amerika

Een jaar US High School bleek helaas te kostbaar. In 2001 bezocht ik Amerika voor het eerst, kort na 9/11. En meer trips volgden. Vijf jaar later zag ik kans om voor langere tijd naar de VS te gaan. Als gevolg van een fusie van het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, mocht ik als eerste van mijn opleiding op studie-uitwisseling via ISEP. Eindelijk kon ik mijn droom om in de VS te wonen waar gaan maken, yes!

Via een veilingsysteem werd ik geplaatst op de nummer 13 van mijn voorkeurslijst, in Madison, Wisconsin. In eerste instantie was ik teleurgesteld; geen New York, Florida of Californië, maar Wisconsin! Mijn toenmalige website over New York had niet mogen baten. Bier, kaas en koeien, dat hebben we in Nederland ook wel, was mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat ik in Wisconsin geplaatst was. Wist ik veel.

Een Amerikaanse vriend, die ik eerder in Amsterdam had leren kennen, maakte me al snel enthousiaster. Madison is een leuke studentenstad op zo'n 2.5 uur rijden ten noordwesten van Chicago. Playboy bleek Madison uit te hebben geroepen tot beste studentenstad van de VS. Ik had er in ieder geval de tijd van mijn leven. Het feit dat je iets doet waar je al lang naar verlangt, geeft sowieso een enorme boost. Mijn relatie van destijds liep niet lekker, we zagen het als een testcase. Hij kwam niet eens langs haha.

studeren in amerika

Woneren in Amerika is genieten

Dat mocht de pret niet drukken. Ik genoot van mijn studententijd in de VS. Heel anders dan thuis, waar ik vooral druk met werken en leren was. In Madison is altijd wel een feestje gaande. De colleges die ik volgde waren niet moeilijk, wel interessant. Mijn Amerikaanse leraren waren erg servicegericht. Als ik wilde, kon ik ze 's avonds gewoon opbellen met vragen. De VS is sowieso een erg servicegericht land, dat merk je ook in winkels en dergelijke.

Amerika staat toch wel bekend om haar vriendelijke inwoners en dat klopt, zeker in 'the Mid-West' waar ik woonde. Veelal wildvreemden die super aardig doen, zo maar, op straat of in een winkel bijvoorbeeld. Zo bracht de kapster me naar huis, de buschauffeur waarschuwde me dat mijn schoenveter los zat, dat soort dingen. Kleine gebaren. Verder is alles in de VS groots en dat gevoel van ruimte vind ik heerlijk.

Tijdens mijn studieperiode maakte ik ook een paar mooie trips. Zo bezocht ik: Milwaukee, Chicago, San Francisco, Vancouver, Philadelphia en New York City. Achteraf bezien had ik een auto moeten kopen. Daarmee had ik in de weekenden meer van de omgeving kunnen bekijken. Wisconsin heeft namelijk best veel te bieden. Het openbaar vervoer in Madison is - zeker voor Amerikaanse begrippen - bijzonder goed. En ik had een fiets, maar ja daar kom je natuurlijk niet zo ver mee. Ach, een goed excuus om nog eens terug te gaan.

studeren in amerika

Vriendschappen

Vaak voelde ik me wel een tikje overdressed in Madison, want iedereen loopt rond in sportkleding. Sport en sportbars zijn populair. Madison is één van de weinige plekken waar bij lokale festiviteiten alcoholische drankjes op straat getolereerd worden. Door de feestjes en school kwam ik sowieso in aanraking met veel locals in Madison. Waar ik ondertussen columns over schreef als Correspondent Buitenland voor de schoolkrant met zo’n 40.000 lezers, toch leuk!

Ik ging naar diverse sportevenementen, salsadansavonden en deed mee met allerlei activiteiten georganiseerd vanuit zowel mijn eigen school, als de school van een Nederlandse vriendin, die een paar straten verderop woonde. Samen hielden we thuis gezellige borrelavondjes, wat haar Amerikaanse huisgenootjes "a funny concept" vonden. Echte vriendschappen met Amerikanen sluiten bleek nog niet zo eenvoudig. Voor vertrek werd ik er al voor gewaarschuwd. Het contact bleef helaas vaak oppervlakkig. Uiteindelijk ging ik toch vooral om met andere internationale studenten. Wat ook erg gezellig was.

Studeren in het buitenland kan ik van harte aanbevelen. Grijp de kans als ie voorbij komt, zou ik zeggen. Wonen en studeren in de VS was echt één van de beste ervaringen in mijn leven tot nu toe. Een belangrijk onderdeel in de vorming van de persoon wie ik nu ben. Ik kijk er dan ook met trots en plezier op terug.

studeren in amerika

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry