home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
15/11/2019

Amsterdam Light Festival 2018

De regen lijkt niet te stoppen, en ik weet niet of de zon nog op moet komen of alweer onder aan het gaan is. Toch besluit ik niet de hele dag in pyjama door het huis te banjeren, maar weatherproof kleding aan te doen en naar Amsterdam te gaan voor het Amsterdam Light festival. Dit festival is een must-see en een waar spektakel om te fotograferen.

Elk jaar wordt de stad Amsterdam een kleine twee maanden verlicht door tientallen kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. In 2018 zijn er 30 lichtkunstwerken met het thema 'the medium is the message'. De werken laten zien dat licht een belangrijke rol kan spelen in het overbrengen van een boodschap.

fotografie amsterdam light festival
Drijvende kunst tijdens ALF

In 2018 voor de zevende keer het Amsterdam Light Festival gehouden. Ik vind het heerlijk om een dergelijk lichtfestival te bezoeken tijdens de donkere dagen voor kerst! De tentoonstelling is varend, fietsend of wandelend te bewonderen. 

Tijdens de zevende editie van het Amsterdam Light festival zijn er twee officiële routes. Allereerst is er een vaarroute van het Amsterdam Light Festival. In ruim een uur kun je met de rondvaartboot langs de lichtkunstwerken varen. De meeste kunstwerken liggen direct aan het water: vanaf de boot heb je het beste standpunt. Zeker wanneer het kunstwerk een van de grachten overspant en je er langzaam onder door vaart!

Let vooral ook op de reflecties van het licht in het water. In deze blog lees je hoe je reflecties fotograferen kunt.

Behalve de vaarroute is er ieder jaar ook een speciale wandelroute. In 2018 is deze route ook 53 dagen te bewonderen. (Eerdere edities startte de wandelroute later.) De totale wandelroute bedraagt 8,5 kilometer, opgesplitst in een wandeling bij de Beurs van Berlage, de Hoftuin en het Spui.

verlicht station
Maak gebruik van het blauwe kwartier

Water Colors Cruise

Toen ik de kunstwerken te voet ontdekte, keek ik af en toe met lede ogen naar de boten die onder me door de Amsterdamse grachten voeren. Droog en warm, onder het genot van een hapje en een warm drankje, vlak langs de kunstwerken. Dat wil ik ook.

Aan het begin van de avond stap ik daarom aan boord van de boot. De boot ligt niet ver van Amsterdam CS aangemeerd en is dus makkelijk te bereiken.

water colors 2016
Water Colors 2016: een muur van water

Op de jetty begin ik met een kop erwtensoep, een broodje beenham en een glas glühwein. De pier is versierd, en er klinken kerstliedjes. Hoewel ik over het algemeen geen fan ben van kerstliedjes, zit de sfeer er goed in.

De boot vaart in 75 minuten langs 20 kunstwerken. De schipper is een rasechte Amsterdammer, die de audioguide aanvult en volop grapjes maakt. Zo krijg je leuke informatie over de kunstwerken, deze weetjes heb ik vorig jaar allemaal gemist!

fotografie vanaf de boot
Fotograferen vanaf de boot: kijk uit voor reflecties en beweging

Wist je bijvoorbeeld dat Amsterdam maar liefst 1600 bruggen heeft en dat die er 200 meer zijn dan Venetië? En dat een groot deel van de kunstwerken interactief zijn, en de verlichting reageert op signalen van mobiele telefoons en het passeren van voetgangers of boten?

Sommige bruggen zijn verlicht, en er zijn ook diverse kunstwerken waar je onderdoor kan varen. Door het glazen dak van de boot zie je de lichtjes over te hoofd voorbij glijden als in een sprookje. 

amsterdam light gogh
Van Gogh tijdens het Amsterdam Light Festival

Het fotograferen tijdens het Amsterdam Light Festival

Wil je thuiskomen met mooie foto's van de lichtkunstwerken? Lees dan snel verder!

Het Amsterdam Light Festival beleven vanaf een rondvaartboot is warm en droog. Je wordt omringd door lichtkunstwerken, waardoor ze optimaal tot kun recht komen. Toch kleven er ook nadelen aan fotograferen vanaf het water. Er is beweging op een boot. Zelfs als de boot maar zachtjes op en neer deint, kan dit leiden tot bewogen foto's. Houd je sluitertijd kort. Een korte sluitertijd in het donker betekent dat je diafragma zo ver mogelijk open moet en de ISO iets omhoog.

In deze blog lees je hoe het ook al weer zit met dat sluitertijd en iso.

risome amsterdam light festival nederland
Fotografeer ook eens details (in dit geval van een risoom)

Zit je in een overdekte boot? Dan heb je al snel last van reflecties in het glas. Door de camera tegen het (schone) raam aan te houden kun je reflecties enigszins beperken. Ga niet flitsen. Dat levert geen betere foto's op en is irritant voor je omstanders.

Fotograferen vanaf de wal

Tip: het perspectief is anders, maar je kunt veel kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival fotograferen vanaf de kant. Je kunt dan een statief en langere sluitertijd gebruiken. De kunt zo nauwkeurig je compositie en scherptediepte bepalen.

Vaak worden de foto's vanaf de kant mooier dan vanaf de boot.

Het beste tijdstip om het Amsterdam Light festival te fotograferen

De beste foto's maak je tijdens het blauwe kwartier. De lucht heeft dan een intens blauwe kleur. Het blauwe kwartier is net na zonsondergang, dus aan het eind van de middag.

water colors vaarroute
Vanaf het water heb je een origineel standpunt

regenboog amsteradm light
Wandelen tijdens het Amsterdam Light Festival: gebruik een statief voor lange sluitertijden

Openingstijden Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival 2019-2020 is van 28 november 2019 t/m 19 januari 2020. De werken zijn verlicht van 17.00-23.00.

Handige plattegronden met de tentoonstellingsinformatie en (loop)routes zijn te koop bij de Iamsterdam Store op Centraal Station of bij informatiepunten van het Amsterdam Light Festival. Deze vind je in het Koffiehuis bij Centraal Station en bij de Hoftuin. 

reflectie amsterdam light festival
Reflectie op de boot

Met korting naar het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival te voet of met eigen fiets is gratis. Naast het bezoeken van de tentoonstelling kun je genieten van wandelevenementen, exposities, concerten en filmvertoningen.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens verschillende edities van het Amsterdam Light Festival

boot regen AFL
Hét voordeel van de boot: je zit droog als het regent

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry