home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
 
Laatste Update:
20/11/2018

Amsterdam Light Festival

De regen lijkt niet te stoppen, en ik weet niet of de zon nog op moet komen of alweer onder aan het gaan is. Zo'n grijze donkere dag vlak voor de kerst. Toch besluit ik niet de hele dag in pyjama door het huis te banjeren, maar weatherproof kleding aan te doen en naar Amsterdam te gaan voor het Amsterdam Light festival.

fotografie amsterdam light festival
Drijvende kunst tijdens het Amsterdam Light Festival

In de stad Amsterdam wordt in 2017 voor de zesde keer het Amsterdam Light Festival gehouden. Gedurende 53 dagen zijn er verschillende sculpturen, projecties en installaties te bewonderen van nationale en internationale kunstenaars. Ik vind het heerlijk om een dergelijk lichtfestival te bezoeken tijdens de donkere dagen voor kerst!

Het Amsterdam Light Festival kent twee officiële routes: een vaarroute Water Colors en een wandelroute Illuminade.

verlicht station
Kunst bij Amsterdam CS

Water Colors Cruise

Toen ik vorig jaar te voet de kunstwerken ontdekte, keek ik af en toe met lede ogen naar de boten die onder me door de Amsterdamse grachten voeren. Droog en warm, onder het genot van een hapje en een warm drankje, vlak langs de kunstwerken. Dat wil ik ook.

Aan het begin van de avond stap ik daarom aan boord van de boot voor een Water Colors Cruise. De boot ligt niet ver van Amsterdam CS aangemeerd en is dus makkelijk te bereiken.

water colors 2016
Water Colors 2016: een muur van water

Op de jetty begin ik met een kop erwtensoep, een broodje beenham en een glas glühwein. De pier is versierd, en er klinken kerstliedjes. Hoewel ik over het algemeen geen fan ben van kerstliedjes, zit de sfeer er goed in.

De boot vaart in 75 minuten langs 20 kunstwerken. De schipper is een rasechte Amsterdammer, die de audioguide aanvult en volop grapjes maakt. Zo krijg je leuke informatie over de kunstwerken, deze weetjes heb ik vorig jaar allemaal gemist!

fotografie vanaf de boot
Fotograferen vanaf de boot

Wist je bijvoorbeeld dat Amsterdam maar liefst 1600 bruggen heeft en dat die er 200 meer zijn dan Venetië? En dat een groot deel van de kunstwerken interactief zijn, en de verlichting reageert op signalen van mobiele telefoons en het passeren van voetgangers of boten?

Sommige bruggen zijn verlicht, en er zijn ook diverse kunstwerken waar je onderdoor kan varen. Door het glazen dak van de boot zie je de lichtjes over te hoofd voorbij glijden als in een sprookje. 

memories are souvenirs too
Memories are souvenis too. Minimalistisch maar waar!

Het fotograferen van de Water Colors vaarroute

Fotograferen vanaf een rondvaartboot is warm en droog. Je wordt omringd door lichtkunstwerken, waardoor ze optimaal tot kun recht komen. Toch kleven er ook nadelen aan fotograferen vanaf het water.

Er is beweging op een boot. Zelfs als de boot maar zachtjes op en neer deint, kan dit leiden tot bewogen foto's. Houd je sluitertijd kort. Een korte sluitertijd in het donker betekent dat je diafragma zo ver mogelijk open moet en de ISO iets omhoog.

Ben je vergeten hoe het zat met dat diafragma? Lees dan deze blog eens over diafragma en scherptediepte.

risome amsterdam light festival nederland
Een risoom tijdens het Amsterdam light festival

Zit je in een overdekte boot? Dan heb je al snel last van reflecties in het glas. Door de camera tegen het (schone) raam aan te houden kun je reflecties enigszins beperken.

Ga niet flitsen. Dat levert geen betere foto's op en is irritant voor je omstanders.

Tip: het perspectief is anders, maar je kan de meeste kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival fotograferen vanaf de kant. Je kan dan een statief en langere sluitertijd gebruiken.

water colors vaarroute
Kunst onder de brug, fotograferen vanaf de boot

Het fotograferen van de Illuminade wandelroute

Nadat ik me heb laten verwennen op de boot, besluit ik de kou te trotseren en ook de speciale wandelroute te doen: Illuminade. Wanneer je deze wandelroute in zijn geheel loopt, zie je nóg 20 kunstwerken. De wandelroute is vrij toegankelijk en duurt ongeveer 1,5 uur. Als je tenminste niet zoals ik steeds stopt om foto's te maken. Ik zie dan ook maar een klein deeltje van de route. Maar aangezien ik binnenkort nog een keer in Amsterdam kom kan ik de route misschien dan afmaken.

regenboog amsteradm light
Wandelen tijdens het Amsterdam Light Festival

Openingstijden Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival 2018-2019 is van 29 november 2018 tot 20 januari 2019.

illumimnade amsterdam nederland
Illumimade in Amsterdam

Bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens verschillende edities van het Amsterdam Light Festival

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry