home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)


3x50 2018

In 2018 deed ik voor de vierde keer mee aan het 3x50 project. Een project van 50 fotografen die 50 weken lang een foto maakten met hun 50mm lens. Ik had net een jaartje pauze gehad, en ik had zin om weer mee te doen!

3x50 door de jaren heen

De eerste keer dat ik deel nam aan dit project, had ik geen thema. Het jaar daarop was mijn thema ‘in beweging’ en in 2016 ging ik voor stijlvol zwartwit met lijnen en vormen. Een thema tilt je fotoproject echt naar een hoger niveau.

Toch besluit ik in 2018 niet met een thema te werken. Wist ik wat me te wachten stond dit jaar? Uiteraard wist ik begin 2018 al dat ik een dochtertje zou krijgen. Althans, ik wist dat ik zwanger was. Dochterlief had nog geen geslacht (beter: geslacht onbekend) en had de werknaam ‘smurf’. Nu ligt ze naast me in de box te kirren.

baby

Mijn 2018

Eerlijk is eerlijk, 2018 was op het gebied van fotografie geen topjaar. Ik had al vroeg in de zwangerschap erge last van mijn rug en moeite met bukken. Dat leidde ertoe dat ik al snel beperkt was in mijn composities. Ergens in de zomer kon ik nauwelijks meer lopen. In plaatst van foto’s van bewegingen op straat, koos ik noodgedwongen van foto’s in en om mijn huis. Nog nooit maakte ik zoveel foto’s in mijn tuin ;)

Als ik kijk naar mijn 3x50-foto’s zie ik mijn buik groeien. Ik zie foto’s van mijn lieve meisje. Ik zie foto’s van de mooie reizen die ik in 3x50 maakte, al waren ze anders dan anders. Mijn hoogtepunt van 2018 op het gebied van reizen en fotografie is de reis naar Bali met baby. En ik zie foto’s van mijn tuin en dingetjes dicht bij huis. Ik zie mijn leven in 2018. Hoe een niet zo fijne zwangerschap resulteerde in iets moois.  

sidemen bali

Ik ben trots op mezelf. Trots dat ik accepteer dat het meedoen belangrijker is dan winnen. Dit is goed genoeg, ook al is het niet perfect. Ik ben gegroeid in het loslaten, een vaardigheid voor het leven.

Deze foto's laten niet zien hoe ik ben als fotograaf, maar hoe ik ben (was) als persoon. Wat dat betreft is deze serie me dierbaar.

Helaas is er volgend jaar geen 3x50-project. Ik zal het missen. Maar ook zonder 3x50 ga ik lekker verder met fotograferen. En natuurlijk met reizen. 


Mijn 3x50 foto's van 2018 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry