home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Duiken in Hurghada

Wat te doen in Hurghada? Ik geniet van een bezoek aan de Egyptische badplaats aan de Rode Zee. Hoewel de stad Hurghada me wat tegenvalt, kun je er erg mooi duiken. 

Voor mij geen witte kerst dit jaar, tweede kerstdag vlieg ik naar Egypte. Ik ben al een paar jaar niet meer in Egypte geweest, en dus wordt het tijd :) Nadat ik eerder gedoken heb bij Dahab, Sharm el Sheikh en Marsa Alam is de keuze nu op Hurghada gevallen. Ik ga duiken in Hurghada en hoop dolfijnen te zien!

Duik je niet? Tijdens deze boottockt in Hurghada kun je relaxen en dolfijnen spotten in Egypte.

duiken hurghada vis
Een clownsfish bij Hurghada

Het oude centrum van Hurhada, Egypte

Wanneer ik denk aan Hurghada, dan denk ik aan grote all inclusive resorts en Russen. Dit vooroordeel was voor mij reden genoeg om Hurghada tijdens mijn eerste vijf bezoeken aan Egypte te vermijden. Maar aangezien ik óók wel goede dingen over het duiken in Hurghada hoor, besluit ik toch met eigen ogen een kijkje te nemen.

Ik overnacht in het Bella Vista hotel, een all inclusive hotel direct aan zee. Het hotel heeft een groot zwembad en het eten is fantastisch!

Toch wil ik meer zien dan alleen het resort en de Rode Zee. Ik besluit dan ook een aantal keer buiten de deur te eten en het stadje te verkennen. Ik moet eerlijk zijn, het toeristische Hurghada vakt me een beetje tegen. Hurghada is druk, er is veel verkeer en de verkopers zijn redelijk opdringerig. Gelukkig ben ik erg goed in het negeren van irritante verkopers....

Ben je op zoek naar een plek met meer rust? Misschien is El Gouna wat je zoekt.

Oud en Nieuw in Egypte

In het hotel is een speciaal buffet voor Oud en Nieuw, je kan prijzen winnen en er is zang en dans. Ik kijk mijn ogen uit bij het buffet: het eten in het hotel is altijd al goed, maar nu is het helemaal moeilijk om te kiezen wat ik wil eten. En van alles een beetje proberen lukt niet, er is zo veel keus!

Na het eten verplaats ik richting de duikschool, waar bij de Caribbean Bar wat vuurwerk wordt afgestoken. Het afsteken van vuurwerk is geen traditie in Egypte, er is dus niet veel vuurwerk te zien.

duiken hurghada winkel
Shoppen in Hurghada

De oude haven van Hurghada

Tijdens mijn laatste ochtend in Hurghada gaat mijn verkenningstocht echter iets verder dan lokale duikwinkeltjes en gezellige barretjes voor een smoothy: ik loop naar de oude haven. Bij de haven ligt behalve een moderne shoppingmall ook een wijk die lijkt op een oude souq, wat zijn hier veel leuke winkeltjes met oude troep en mooie vintage artikelen! En natuurlijk autobanden, plastic en andere gebruiksvoorwerpen waar ik even geen behoefte aan heb.

De oude moskee van Hurgaha

Vlakbij de markt ligt een oude moskee. Wanneer ik mijn lichaam bedek mag ik naar binnen. Dat heeft nogal wat voeten om aarde, want de meeste van de aanwezige jelaba's zijn te kort voor mij. En mijn lange broek en blote voeten die er onder uit piepen kunnen écht niet. Maar uiteindelijk mag ik naar binnen.

De moskee is erg mooi. Ik houd wel van de symmetrische vormen binnen de islam. .

duiken hurgaha slak
Kleurrijke slakken in de Rode Zee

Duiken in Hurghada in de Rode Zee

Het duiken in Hurhada is zeer divers. Er zijn drop offs en er zijn velden met koraal. Bij de jetty is een leuk grasveld wat ideaal is voor nachtduiken.

Het is erg rustig, op sommige dagen zijn Harrie en ik de enige op de boot. De onrusten in Egypte in het verleden hebben duidelijk effect op het aantal toeristen. En hoewel ik graag in kleine groepjes duik omdat dat fijn fotograferen is, hoef ik nu ook weer niet een boot voor twintig man voor ons alleen.

Helaas zie ik geen dolfijnen tijdens het duiken in Hurghada, maar ik zie wel diverse kleurrijke slakken, blue spotted stingrays, zeenaalden, brutale anemoonvissen en als toetje een gapende stonefish. Nu heb ik vaak foto's gezien van een frogfish die gaapt (helaas heb ik dit nog nooit in het echt gezien), maar dat een stonefish dit ook kan is nieuw voor mij. Wat bijzonder!

Het water is ongeveer 21-22 graden, maar eind van de middag wordt het best frisjes op de boot. Ik ben gelukkig goed voorbereid en neem mijn muts en fleece overal mee naar toe.

Al met al heb ik een heerlijk weekje gedoken met Voodoo Divers, bedankt jongens voor de gastvrijheid.

 
Koraal bij Hurghada

Vliegen naar Hurghada

Met TUI kun je snel en eenvoudig vliegen naar Hurghada. Bij TUI valt duikbagage binnen het bagagevrijdom. Dat is handig! Er gelden echter geen voordelige tarieven voor het meenemen van een duikuitrusting als sportbagage.

Duiken en piramides bezoeken

Het is mogelijk om tijdens een duikvakantie in Hurghade de piramides bij Cairo te bezoeken! Bereid je voor op een lange (en vermoeiende) trip. Je kunt het beste een excursie boeken als je piramides wil bezoeken vanuit Hurghada, bijvoorbeeld met deze excursie.

In deze blog lees je meer over piramides bezoeken in Egypte.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry