home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
24/03/2019

Hurghada

26 december 2013 - 2 januari 2014

Voor mij geen witte kerst, tweede kerstdag vlieg ik naar Egypte. Ik ben al een paar jaar niet meer in Egypte geweest, en dus wordt het tijd :) Nadat ik eerder gedoken heb bij Dahab, Sharm el Sheikh en Marsa Alam is de keuze nu op Hurghada gevallen. Ik ga duiken in Hurghada en hoop dolfijnen te zien

duiken hurghada vis
Een clownsfish bij Hurghada

Het oude centrum van Hurhada

Wanneer ik denk aan Hurghada, dan denk ik aan grote all inclusive resorts en Russen. Dit vooroordeel was voor mij reden genoeg om Hurghada tijdens mijn eerste vijf bezoeken aan Egypte te vermijden. Maar aangezien ik óók wel goede dingen over het duiken in Hurghada hoor, besluit ik toch met eigen ogen een kijkje te nemen.

Veel van het stadje zie ik echter niet. Ik overnacht in het Bella Vista hotel, een all inclusive hotel direct aan zee. Het hotel heeft een groot zwembad en het eten is fantastisch!

Hurghada is druk, er is veel verkeer en de verkopers zijn redelijk opdringerig. Gelukkig ben ik erg goed in het negeren van irritante verkopers....

Ben je op zoek naar een plek met (nog) meer rust? Misschien is El Gouna wat je zoekt.

Oud en Nieuw in Egypte

In het hotel is een speciaal buffet voor Oud en Nieuw, je kan prijzen winnen en er is zang en dans. Ik kijk mijn ogen uit bij het buffet: het eten in het hotel is altijd al goed, maar nu is het helemaal moeilijk om te kiezen wat ik wil eten. En van alles een beetje proberen lukt niet, er is zo veel keus!

Na het eten verplaats ik richting de duikschool, waar bij de caribean bar wat vuurwerk wordt afgestoken. Het afsteken van vuurwerk is beslist geen traditie in Egypte, dus erg veel vuurwerk is er niet te zien.

duiken hurghada winkel
Shoppen in Hurghada

De oude haven van Hurghada

Tijdens mijn laatste ochtend in Hurghada gaat mijn verkenningstocht echter iets verder dan lokale duikwinkeltjes en gezellige barretjes voor een smoothy: ik loop naar de oude haven. Bij de haven ligt behalve een moderne shoppingmall ook een wijk die lijkt op een oude souq, wat zijn hier veel leuke winkeltjes met ouide troep en mooie vintage artikelen! En natuurlijk autobanden, plastic en andere gebruiksvoorwerpen waar ik even geen behoefte aan heb.

De oude moskee van Hurgaha

Vlakbij de markt ligt een oude moskee. Wanneer ik mijn lichaam bedek mag ik naar binnen. Dat heeft nogal wat voeten om aarde, want de meeste van de aanwezige jelaba's zijn te kort voor mij. En mijn lange broek en blote voeten die er onder uit piepen kunnen écht niet. Maar uiteindelijk mag ik naar binnen.

De moskee is erg mooi. Ik houd wel van de symmetrische vormen binnen de islam. Op een kleine standaard staat licht een oude koraan: mijn eerste foto van een fotografieproject waar ik in 2014 aan mee zal doen.

duiken hurgaha slak
Kleurrijke slakken in de Rode Zee

Duiken in Hurghada

Het duiken in Hurhada is zeer divers. Er zijn drop offs en er zijn velden met koraal. Bij de jetty is een leuk grasveld wat ideaal is voor nachtduiken.

Het is erg rustig, op sommige dagen zijn Harrie en ik de enige op de boot. De onrusten in Egypte in het verleden hebben duidelijk effect op het aantal toeristen. En hoewel ik graag in kleine groepjes duik omdat dat fijn fotograferen is, hoef ik nu ook weer niet een boot voor twintig man voor ons alleen.

Helaas zie ik geen dolfijnen tijdens het duiken in Hurghada, maar ik zie wel diverse kleurrijke slakken, blue spotted stingrays, zeenaalden, brutale anemoonvissen en als toetje een gapende stonefish. Nu heb ik vaak foto's gezien van een frogfish die gaapt (helaas heb ik dit nog nooit in het echt gezien), maar dat een stonefish dit ook kan is nieuw voor mij. Wat bijzonder!

Het water is ongeveer 21-22 graden, maar eind van de middag wordt het best frisjes op de boot. Ik ben gelukkig goed voorbereid en neem mijn muts en fleece overal mee naar toe.

Al met al heb ik een heerlijk weekje gedoken met Voodoo Divers, bedankt jongens voor de gastvrijheid.

 
Koraal bij Hurghada

Vliegen naar Hurghada

Met TUI kun je snel en eenvoudig vliegen naar Hurghada. Bij TUI valt duikbagage binnen het bagagevrijdom. Er gelden geen voordelige tarieven voor het meenemen van een duikuitrusting als sportbagage.

Mij lukt het altijd om binnen de limiet te blijven. 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry