home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)Urbex in Doel: een spookdorp bij Antwerpen

Vlak bij Antwerpen ligt het spookdorp Doel, een verlaten dorp vlak bij Antwerpen. Het dorp staat al jaren leeg, veel huizen zijn vervallen. Op de muren pronkt kleurrijke street art. Een bezoek aan Doel is een leuk uitstapje voor de fotograaf die eens een keer wat anders wilt.

doel haven antwerpen
Spookstad Doel bij de haven van Antwerpen

Als fotograaf vind ik het heerlijk om foto's te maken van bijzondere mensen en hun cultuur. Soms dwing ik mezelf om out-of-the-box te denken, en ook eens iets heel anders te doen. Iets wat niet direct bij mijn stijl past. En zo beland ik in Doel.

Urbexen: het ontdekken van verlaten plekken

Als eens van Urban Exploring gehoord, oftewel Urbex? Urban Exploring is het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen en gebieden. Deze gebouwen zijn vaak aangetast door de tand des tijds, wat leidt tot kapot glas, bladderende verf en soms planten of zelfs bomen in een huis. 

Het betreden van verlaten gebouwen is vaak illegaal. In Nederland worden gave panden vaak snel gesloopt, maar net over de grens gaat een wereld voor je open. Zie ook dit fijne overzicht met legale urbex locaties in Europa. 


Een verlaten woning in het Belgische Doel

Ik ben beslist geen hardcore urbexer. Ik ken weinig leuke plekjes, en ik heb de tijd niet om (bijvoorbeeld) via Google earth op zoek te gaan naar leegstaande scholen, kerken, en kastelen. Ik geen netwerk om uit te putten, en ik ben daar niet naarstig naar op zoek. Misschien ben ik ook wel niet dapper genoeg om sommige gebouwen zomaar te betreden, want dit is vaak illegaal!

Echter, ik vond het fascinerend het verlaten dorp Prypriat in de Oekraïne (bij Tsjernobyl) vast te leggen. Verlaten gebouwen zijn op een bepaalde manier aantrekkelijk. Wanneer ik een berichtje zie op de (besloten) facebookgroep van het 3x50-project hoef ik niet lang na te denken, ik ga naar Doel!

doel urbexen
Alsof de poppenmoeder elk moment terug kan komen...

Het spookdorp Doel

Doel is een dorpje onder de rook van de haven van Antwerpen. Het stadje had plaats moeten maken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen, maar ondanks dat de plannen voor de uitbreiding al stammen uit de jaren '60 staat Doel anno nog steeds overeind. Er woont slechts een handje vol mensen.

Veel huizen in Doel staan op instorten: delen van daken zijn ingestort, uit een gat in de muur groeit een boom, ramen zijn dichtgetimmerd, en de afgebladderde verf die oorspronkelijk op de muren van de huizen zat heeft plaatsgemaakt voor kleurrijke graffiti.

Officieel mag je dus niet de huizen in, maar mijn nieuwsgierigheid wint het van de regels.

doel belgie kroeg urbex
Het feest in Doel is over

Door de dichtgetimmerde ramen komt soms een spleetje licht naar binnen, maar sommige gangen en trappen zijn behoorlijk donker. Ergens staat een losse WC-pot midden in de voormalige woonkamer, terwijl de tegels in de badkamer los zijn geraakt en door iemand op een hoop zijn geschoven. Er staat nog een enkel verdwaald meubelstuk, maar de meeste woningen zijn leeg.

De toog van het plaatselijke café is wel nog bewaard, en met een beetje fantasie herken ik de danszaal naast het café. In het gebouw wat ook een garage was staat nog een brug klaar om auto's te repareren. Buiten staat een niet-werkende benzinepomp.

street art doel belgie
Verval en street art in Doel bij de haven van Antwerpen

De kerncentrale van Doel

Aan de rand van Doel staan de koeltorens van een kernreactor. Een schril contrast met het oude Doel en de molen. In de molen is tegenwoordig trouwens een bezoekerscentrum en een klein café/restaurant. Een ideaal plekje om je bezoek aan Doel te beginnen of af te sluiten.

De politie in Doel

Ik rijd het dorp al weer uit, als de loods bij de ingang van het dorp me (weer) opvalt: het dak is eraf, alleen het geraamte van de draagbalken is nog intact. Ik loop naar binnen, schroef mijn camera op het statief en dan hoor ik stemmen. Andere fotografen? (Ik ben beslist niet de enige.) Maar nee, het blijkt de politie te zijn.

Of ik weet dat ik de gebouwen niet mag betreden. Ehhhhh, is dit een gebouw? De politie legt me uit dat óók de gebouwen zonder dak nog gebouwen zijn, en dat ik niet op het terrein mag komen. Ik kom er met een waarschuwing vanaf. Gelukkig ben ik al in het dorp geweest, en laat ik Doel en de agenten achter me...

Ik heb geluk gehad. De controles worden steeds strenger, en tegenwoordig krijg je zonder pardon een boete van EUR 200 als je illegaal foto's maakt. Er lopen opzichters die flyers uitdelen met de regeltjes wat wel en niet mag.

doel belgie urbex
Een oude loods in Doel

Doel 2017: een blik vooruit

Na jarenlang onderhandelen is er een belangrijke wending in het bestemmingsplan. Doel is dit jaar opnieuw tot woongebied verklaard, wat hoop geeft voor de toekomst. 

Er wordt (meer) werk gemaakt om overlast een halt toe te roepen. De weg naar Doel toe wordt 's avonds en 's nachts afgesloten. Er geldt een samenscholingsverbod. Lege huizen worden hermetisch afgesloten met ijzeren platen in plaats van dichtgetimmerd met hout. Dit maakt het moeilijker om illegaal foto's te maken in Doel. Langzaam zal er weer gebouwd en gewoond worden in Doel. De oorspronkelijke bewoners van Doel krijgen voorrang bij het terugkopen van hun oude woning.

Op Doel2020 lees je de recente ontwikkelingen voor het havendorp.

street art doel urbex
Street art in Doel in België

Street art in Doel

De straten van Doel zijn gekleurd met vrolijke street art. Sommige werken zijn prachtig, maar Doel biedt ook een podium aan artiesten die nog een hoop oefening nodig hebben :)

Dwaal rond door de straten van spookdorp Doel en oordeel zelf.

Tips voor Urbex fotografie

Heb jij wel eens op afgelegen plekjes gefotografeerd?

Meer lezen?


 
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry