home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Fotografie in Nederland: bloesem in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is een groot aangelegd bos tussen Amsterdam en Amstelveen. In het voorjaar transformeert het Amsterdamse bos tot een fotografie hotspot in Nederland, in het bloesempark kleurt de Japanse kersenbloesem sprookjesachtig roze. 

lente amsterdamse bos
Lente in het Amsterdamse Bos

Bloesempark Amsterdam

In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos staan 400 kersenbomen. In de lente kun je hier genieten van prachtige bloesems. Het park ademt dan een bijzondere sfeer. Het is heerlijk om hier te genieten van de natuur in Amsterdam.

Bijzondere vrouwen in het Bloesempark Amsterdamse Bos

De bomen in het bloesempark zijn een geschenk van de Japan Women’s Club. Iedere boom heeft haar eigen naar: tweehonderd bomen hebben een Japanse vrouwennaam, tweehonderd bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Aan de rand van het bloesempark staat het Tsunami Monument die de ramp van 2011 herdenkt.

monument amsterdamse bos nederland
Tsunami monument in het Amsterdamse Bos

Wanneer bloeit de kersenbloesem van het Amsterdamse Bos?

Tijdens Hanami Matsuri vieren Japanners de komst van de lente. Dit is hét moment voor een picknick onder de bloeiende kersenbomen.

De bloeiperiode van het Bloesempark begint meestal in april, bij een zachte winter kan de kersenbloesem eerder gaan bloeien. De bloei kan meerdere weken aanhouden, mits er niet veel wind en regen is. Voor je het weet is de bloesem in Amsterdam weg en moet je weer een jaar wachten. Het bloeiende Amsterdamse Bos is een populaire locatie voor lente fotografie én een instagram hotspot in Nederland.

De beste tijd om het Bloesempark te bezoeken is op een doordeweekse dag vroeg op de dag. Het Bloesempark is vrij toegankelijk.

amsterdamse bos bloesem park
Het bloesempark in het Amsterdamse bos

Fotograferen in het Bloesempark van het Amsterdamse Bos

Het Bloesempark is zeer fotogeniek. De bloemenpracht kan prachtige plaatjes opleveren.

Het Bloesempark is niet groot en vormt slechts een klein deel van het Amsterdamse Bos. Op drukke dagen is het praktisch onmogelijke om een overzichtsfoto te maken van de roze en witte bloesem zonder toevallige voorbijgangers. Toch is het Amsterdamse Bos een prachtige locatie voor portretfotografie. Ik maakte een aantal mooie foto’s van de kleine reiziger.

portret amsterdamse bos
Mijn favoriete model

Tips voor bloesemfotografie

Het Amsterdamse Bos is zeer geschikt voor macrofotografie en betoverende close-ups. Als je goed kijkt zie je dat er verschillende soorten kersenbomen in het Amsterdamse Bos te vinden zijn.

De beste tijd van de dag om foto’s te maken is ’s ochtends heel vroeg. Vlak na zonsopkomst, tijdens het gouden uur, is het licht het mooist. Er staat dan nog niet veel wind, wat scherpstellen makkelijker maakt.

Wanneer je kiest voor een groot diafragma krijg je misschien zelfs wel een mooi bokeh-effect in de achtergrond.

Tip: de bloesems zijn licht van kleur. Voor het mooiste resultaat kun je de foto’s een beetje overbelichten (1-2 stops).

bloesem lente
Bloesem in de lente

Bereikbaarheid Amsterdamse Bos en Bloesempark wandeling

Het Bloesempark ligt ten zuidwesten van Amsterdam en is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Toch is het OV (in combinatie met de fiets) de beste manier om naar het park te reizen, in het weekend kan parkeren lastig zijn.

Reis je met de auto naar het Bloesempark Amsterdamse Bos? Er liggen verschillende parkeerplaatsen bij het Amsterdamse Bos. Parkeren is gratis.

De dichtstbijzijnde parkeerplaats ligt op twee kilometer dan het park. Een prachtige wandeling door het Amsterdamse bos voert je naar het park. Het park staat duidelijk aangegeven, je hoeft niet bang te zijn dat je verkeerd loopt.

Hier vind je andere mooie lentewandelingen in Nederland.

kersenbloesem amsterdam
Kersenbloesem in het Amsterdamse Bos

Eten en drinken in het park

In het Bloesempark is geen horeca. Volg de Japanse traditie en neem een picknick mee! Of kies voor een lekkere lunch bij de geitenboerderij in de buurt.

Tijdens de Kersenbloesem worden er Dixies bij het park geplaatst.

Ik bezocht het park in 2019.

Meer lezen 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry