home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Met school naar Londen

"Jippie, we zijn in Londeeeeeeeeeen!" Om me geen stuiteren ongeveer 200 pubers, zelf ben ik iets minder opgewekt na een nacht zonder slaap in een bus. Ook mijn collegadocenten zien er niet allemaal even fris en fruitig uit. Dat krijg je als je met klas 2-atheneum/havo naar Londen gaat.

londen boottocht thames
Wachten op de boot over de Thames

River Thames

Een excursie moet betaalbaar zijn voor iedereen, en dus maken we geen tochtje met een dure rondvaartboot, maar stappen we in Greenwich uit de bus op de boot naar Londen. Ik vind het heerlijk om even buiten te zijn, de frisse lucht helpt me om wakker te blijven. in de verte zie ik de Big Ben en the Houses of Parlement opdoemen, en nog wat verder weg zie ik de Towerbridge.

Dit is niet mijn eerste trip naar Londen, maar de aanblik van de stad over de Thames heeft nog altijd wat magisch. Ik begrijp die stuiterballetjes om me heen volledig.

Stadswandeling

Gewapend met een kaart van Londen gaan de kids in groepjes een stadswandeling met opdrachten maken, en ik sta ergens on-the-road om te kijken of alles goed gaat. Uiteraard mogen en moeten de kinderen genieten, maar het is ook de bedoeling dat ze wat leren over de Engelse cultuur en dat ze gedwongen worden wat Engels te spreken.

Na enige tijd zie ik het eerste groepjes verschijnen, en zij weten me piekfijn uit te leggen waar een ander groepje fout gelopen is. Dat belooft niet veel goeds.

Langzaam lopen er meer leerlingen voorbij, maar het zijn er minder dan ik zou verwachten. En zo verandert mijn rol van oplettende docent naar de rol van een secretaresse. Ik bel mijn leerlingen, ik bel mijn collega's en probeer op die manier mijn leerlingen te lokaliseren. Natuurlijk, ze lopen niet in zeven sloten tegelijk, MAAR TOCH!

Zo nu en dan ontvang ik een SMS van een onbekend nummer dat alles goed is. Leuk, maar bij welke leerling hoort dit tiencijferige nummer? En welke leerlingen zijn er bij de eigenaar van dat nummer? Uiteraard heb ik lijsten met telefoonnummers, maar het valt nog niet mee om uit die 200 nummers de juiste leerling te vinden.

excursie londen
Met school naar Londen: zijn we compleet?

En dan staken we (als docenten) de activiteit: alle leerlingen moeten zo snel mogelijk met het OV naar de Big Ben. Hopelijk snappen ze de metrokaart wel?

Big Ben

Bij de Big Ben heb ik even tijd om een broodje naar binnen te schuiven. Er zijn vervelendere plekken om je lunch te nuttigen. De zon schijnt, en ik geniet. Voor even.

"Ik ben mijn paspoort kwijt!" Het zal toch niet? Maar nee, het is echt zo.... Zucht.

Het dametje gaat met twee vriendinnetjes naar de plek waar ze het paspoort voor het laatst gezien heeft, en ik blijf met een andere docent en een schoolklas bij de Big Ben. De klas vindt het niet erg: ze vinden het leuk om even rond te kijken. Een enkeling scoort een koffie voor nieuwe energie.

De overige begeleiders gaan met hun leerlingen naar het British Museum.

Dubbeldekker

Uiteraard, we hadden met de metro naar het British Museum kunnen gaan. Maar is zo'n rode dubbeldekker niet veel leuker?

De chauffeur vindt het geen enkel probleem dat we met een klas Nederlandse kids met de bus willen, en de kids verspreiden zich al snel over de bus. Ik sta onder aan de trap en zie via de spiegel dat een aantal Nederlandse meiden gegevens uitwisselt met een aantal jochies in schooluniform. Ineens spreken ze allemaal Engels!

londen dubbeldekker
Met de dubbeldekker in Londen

O ja, het verloren paspoort

Het verloren paspoort is gevonden, en is via de politie bij de Nederlandse ambassade beland. Dat gaat snel! Ik bel de ambassade.

Het is simpel: een verloren paspoort is meestal gewoon echt kwijt, en belandt niet direct bij de ambassade. En áls het al bij de ambassade belandt, dan kun je het echt niet dezelfde dag nog ophalen zonder veel bureaucratische rompslomp. Aan de andere kant: je laat een 14-jarige die met school in Londen is ook niet zonder paspoort naar huis keren, voor zover dat al kan.

En dus spring ik met het dametje in een taxi, om vervolgens in de file te belanden. Ook Londen kent een avondspits... Ik bel de ambassade dat ik iets later ben, en dat we er aan komen. Nee, de ambassade wil niet wachten. Zeggen ze. Maar de taxi KAN niet sneller.

Uiteindelijk wordt het dametje een paar minuten na vijven met haar paspoort herenigt. Bedankt, ambassade!

We lopen langs Hydepark naar de metrohalte. Leuk, zo zie ik toch nog wat van Londen ;)

Oxfordstreet

Op Oxfordstreet werk ik snel een wrap naar binnen, en dan is het weer tijd om naar de bus te gaan. Onderweg kom ik groepjes leerlingen tegen die me vol trots vertellen wat ze die dag allemaal gedaan hebben, en velen laten me hun nieuwe aankopen zien. De Primart is zeer populair bij de kids! 

shoppen londen
Shoppen tijdens de Londen-excursie

Koppen tellen, zijn we compleet? Ja? Dan kunnen we met de metro naar Greenwich voor de bus en boot en bus naar huis.

Londen leuk? Ja hoor, lees beslist mijn eerdere verslag! Maar na deze trip was ik vooral blij dat ik na 50 uur wakker te zijn geweest eindelijk mijn bedje in kon kruipen.

Meer lezen?

Zoek je meer informatie over rondreizen door Engeland en Schotland? Lees dan hier over Groot-Brittannië.


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry