home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/07/2018

Groot-Brittannië

Ik was 15, en ik was nog nooit zo lang zonder mijn ouders op reis geweest. Wat had ik lang gespaard voor deze trip, en wat had ik er naar uitgekeken! Op dat moment wist ik nog niet dat ik jaren later een tijdje  in Engeland zou wonen.

Groot-Brittanië heeft nog steeds een bijzonder plekje in mijn hart. Als ik in het weekend niet op het laboratorium stond om te werken maakte ik mooie trips door Engeland, Schotland en Wales. Ik heb veel gewandeld, gedoken op wrakken maar ook mooie steden bezocht. Soms met de trein, maar Groot-Brittannië ontdek je bij uitstek per auto. 

Engeland

Zwaai je vanuit een rode dubbeldekker naar de Engelse koningin? Of wandel je liever door de heuvels in het noorden? County Engeland heeft vooral de reiziger die van cultuur houd een hoop te bieden. Maar ook voor duikers en outdoor fanaten is Engeland een fijne bestemming. 

Het cliché: een stedentrip naar Londen

Zeg je Engeland, dan zeg je Londen. Londen is hip en bruisend. Voor vele is Londen de eerste kennismaking met de Britse eilanden. Ook voor mij. Ik bezocht Londen verschillende malen, in 2004 tijdens een stedentrip en in 2013 als begeleider tijdens een excursie van een bussen vol pubers. 


Het uitzicht over Buckingham Palace en de Big Ben in Londen

Een autorondreis en duiken in Engeland

De krijtrotsen langs de zuidkust zijn adembenemend. Als je niet bang bent voor koud water, kun je mooi duiken in Zuid-Engeland. Bijvoorbeeld in Plymouth.

Duiken in Engeland zijn twee vakanties in één. Je maakt een mooie rondreis met de auto, en je stopt op verschillende plekken om te duiken.

Het noorden van Engeland: steden en wandelen

Het noorden van Engeland is mijn favoriete regio! Het ongerepte. De natuur. 

Vanuit IJmijden kun je een mini-cruise maken naar Newcastle. Je neemt gewoon je eigen auto mee op de boot. Vlak bij New Castle begint Hadrian's Wall, een oude Romeinse vestigingslinie. Dit is een prachtige regio voor een wandelvakantie in Engeland. En heb je mijn fijne tips voor Yorkshire al gezien?

ben nevis schotland
Schotse landschappen

Schotland

De ruige natuur van Schotland is een prachtige bestemming voor om te reizen met de auto. Het land van vier seizoen op een dag. 

Schotland maakt de actieve mens in je los. Natuurfanaten kunnen hun hart ophalen in Schotland. Wrakduikers móeten naar Scapa Flow. Hier ligt sinds 1918 de German High Fleat.

Whiskey en doedelzakken, Schotland spreekt tot de verbeelding. De Schotse cultuur gaat verder dan dat: op de Orkney eilanden vind je resten van een van de oudste beschavingen van Europa.

Praktische tips voor reizen naar Groot-Brittanië met de auto

Dagelijks gaan er meerdere boten het Europese vasteland naar het Groot-Brittannië. Hieronder staan de drie grootste routes beschreven. Er zijn verschillende aanbieders, op A Ferry staat een overzicht. 

IJmuiden-Newcastle

Als je naar het noorden van Engeland of naar Schotland wilt, is de boot van IJmuiden naar Newcastle de makkelijkste optie. De boot vertrekt eind van de middag, en in de vroege ochtend zet je voet op Engelse bodem.

Je kan de overtocht ook zonder auto (of per fiets!) maken. Dat is uiteraard goedkoper.

Hoek van Holland - Harwich

Vanuit Hoek van Holland vaart er een boot naar Harwich. De overtocht duurt ongeveer 7 uur.

De route is handig als je naar het midden of zuiden van Engeland wilt. 

Duinkerken - Calais

Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe kleiner de afstand die je moet varen. Van Duinkerken naar Dover vaar je in slechts anderhalf uur. Een ticket kost nog geen honderd euro. Vanuit een groot deel van Nederland ben je wel meer geld aan benzine kwijt om hier te komen.

Vliegen of met de trein?

Ga je naar Engeland voor een stedentrip? Dan is de auto natuurlijk helemaal niet handig! Gelukkig kun je ook met het vliegtuig of met de trein.

Met de huurauto door Engeland

In Groot-Brittannië wordt links gereden. Met je eigen auto rijd je continu 'aan de foute kant van de weg' en zie je minder.

Schakelen met links is niet moeilijk, en je leert snel genoeg je spiegels in spiegelbeeld te gebruiken ;) Ik huur liever een auto dan dat ik met mijn eigen autootje op pad ga. 

Wat is jouw favoriete bestemming in voor een reis naar Groot-Brittannië met de auto?

Links

will go to Verenigd Koninkrijk

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry