home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Malaga 2014

21 oktober 2014

Stel: je wilt weg in de herfstvakantie, maar je hebt geen idee waarheen. Je kan je ogen dicht doen een een dartpijltje gooien op de kaart van Europa, maar de kans is groot dat ik dan in zee beland. Of dat ik de kaart in zijn geheel mis. Ik zet een tweetje uit, en als snel krijg ik de leukste adviezen. En zo volg ik het advies op om naar Málaga te gaan.

Ik vlieg met Ryan Air, en heb meer dan twee uur vertraging. De irritante 'wij-zijn-bijna-altijd-op-tijd' jingle wordt me bespaard, maar dat is echt het enige voordeel. Pas na middernacht beland ik in mijn hotel en rol ik mijn bedje in.

malaga by night
Malaga by night

22 oktober 2014

Oude centrum

Mijn hotel ligt in het (nieuwe) centrum van Málaga, en dat is op sommige plekken een bouwput. Het oude centrum is echter op loopafstand, en dat is een stuk leuker!

De oude markthal is overkoepeld, en er worden vele lekkere dingetjes als verse vis, olijven en een groot assortiment aan nootjes verkocht. Veel meer dan wat fruit koop ik niet.

Kathedraal van Malaga

De kathedraal van Málaga dateert uit de zestiende eeuw. Als ik binnenkom valt mijn oog meteen op de hoge plafonds en de prachtige reliëfs in de koepels. De meeste zijn niet beschilderd.

kathedraal malaga spanje
De kathedraal van Malaga

Wie van schilderingen houdt kan echter zijn lol op in de vele kapelletjes aan de randen van de kerk. Hier zijn beelden te vinden,schilderijen, en een hoop goud en anderszins glimmende relikwieën. Ook de verschillende orgels zijn erg mooi.

Na een bezoek aan de kathedraal loop ik nog even door de tuin van de kerk. Behalve verschillende bomen zijn hier ook verschillende kunstwerken te vinden, variërend van oude beelden tot abstracte (moderne) kunst.

Paella

Hoewel ik geen fooddie ben die elke maaltijd vastleg kan ik wél enorm genieten van lekker eten. De paella op het plein naast de kathedraal kan ik iedereen aanraden. Goed gevuld, en niet te duur. Daarnaast serveren ze heerlijke tapas.

tapas stedentrip malaga
Genieten van de lekkerste tapas!

Paleis van de bisschop

In het paleis van de bisschop (palacio episcopal) is een tentoonstelling over Afrikaanse kunst. Er zijn gebruiksvoorwerpen, sieraden en beeldjes uit verschillende landen te vinden, soms vergezeld van lokale muziek. Ik heb nooit eerder zoveel dingen uit deze regio bijeen gezien en vind het een leuke tentoonstelling (maar niet al te groot). Helaas zijn niet alle artefacten even goed gelabeld in het Engels, dus ik weet niet altijd even goed waar ik naar kijk.

Picasso Museum

Heb ik wel eens een echte Picasso gezien? Vast wel, maar ik zou niet meer weten waar. Het Picasso museum zal ik echter niet vergeten: in verschillende zalen hangen verschillende werken van de meester gerangschikt op thema. Een audioguide zorgt voor een duidelijke uitleg per schilderij, en verklaart niet alleen wat je ziet maar ook hoe het tot stand is gekomen.

Wij mensen zijn niet symmetrisch, en Picasso benadrukt in veel van zijn schilderijen dit gebrek aan symmetrie. Je moet er maar opkomen! Je vrouw(en) terugbrengen tot een aantal kubussen is al een gave, maar als je dan ook nog verschillende perspectieven laat samenkomen wordt het al helemaal een abstract geheel.

Romeins amfitheater

Tegen de heuvel aan waarop het kasteel van Málaga is gebouwd, ligt een klein Romeins amfitheater. Het opgeknapte podium en de paar gerenoveerde bankjes verraden dat er regelmatig voorstellingen zijn. Het bezoekerscentrum is echter druk bezig met het inrichten van het een of ander, dus veel informatie is daar tijdens mijn bezoek niet te krijgen.

23 oktober 2014

Reizen met mijn 70-jarige moeder betekent voor mij dat ik zonder gêne mee kan met de 'hop-on-hop-off' bus. (Wat eigenlijk ook zonder moeder kan, want er zitten meer dertigers in de bus.) Bij je busticket krijg je vouchers die je korting geven op diverse musea, een glas drinken, een tapas of een gratis boottochtje. We zijn niet van plan een omweg te maken voor een glaasje wijn of een bakje olijven, maar er zijn wel andere leuke gratis goodies en bezienswaardigheden.

strand malaga
Het strand van Malaga

Strand

Hoewel de temperaturen nog steeds oplopen tot ver boven de 25 graden, is het best rustig op het strand. De meeste parasols en strandstoeltjes liggen er verlaten bij, en in het zand en rond de vloedlijn spelen enkele kinderen.

Ik maak een wandelingetje over het strand en keer dan terug naar de haven.

Boottocht door de haven

De haven van Malaga vanaf zee is niet bijzonder spectaculair (al vond mijn moeder het een hele belevenis), maar ik vermaak me prima op de lounge kussens op het voordek van de boot. De boot vaart langs de vuurtoren, langs verschillende cruiseschepen, de afslag van de haven en een stukje langs de kustlijn. Een relaxt tochtje van ongeveer een uur.

De burcht Alcazaba in Malaga

De hop-on-hop-off bus brengt ons naar boven naar de burcht Alcazaba. Eerlijk is eerlijk: ik vind het niet heel erg dat de klim naar boven me bespaard wordt (ik loop wel naar beneden). De bus is stukken sneller dan de benenwagen, dus dit geeft me tijd andere dingen te doen. Want helaas is dit alweer mijn laatste dag. En in Málaga is zo veel te zien!

In de burcht is een restaurantje gevestigd, en een klein museum van een zaal met verschillende artefacten als postzegels en tinnen soldaatjes. Er zijn helaas geen duidelijke beschrijvingen in het Engels.

Ik loop over de brede muren van de burcht. Tussen de kantelen door heb ik uitzicht over de stad Malaga en de haven. Het verbaast me hoe groot het bouwwerk is!

burcht alcazaba malaga
burcht Alcazaba

Castillo de Gilbralfaro

Ik had gehoopt dat er een shortcut zou zijn van de burcht naar het Castillo de Gilbralfaro, maar een bordje bij de ingang van de burcht meldt me al dat je buitenom moet. Helaas.

Maar de zon schijnt, en er loopt een mooi pad bergaf met prachtige uitzichten, jasmijn en cactussen.
Aangekomen bij het Romeinse amfitheater begint de klim naar boven. Via verschillende binnenplaatsen met bogen, kleine fonteinen, knusse binnentuinen, bogen en verstopte doorgangen bereik ik het hoogste punt van het gebouw. Hier is onder andere aardewerk tentoongesteld.

Na een bezoekje aan het geboortehuis van Picasso eindig ik mijn dag bij de haven. Terwijl ik een heerlijke paella met zeevruchten naar binnenwerk zie ik de zon langzaam in de zee zakken. Het leven in de haven gaat echter onvermoeid voort, met aan de ene kant het strand, en aan de andere kant de pier met een kleine kermis, hippe winkels, baretjes en restaurants en natuurlijk de cruiseschepen met hun eigen entertainment.

Om 6 uur 's ochtends vertrekt mijn vlucht naar Nederland echter, dus echt laat maak ik het niet.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry