home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Duiken bij Plymouth en Devon

Plymouth heeft een van de mooiste en grootste natuurlijke havens ter wereld. Vanuit Plymouth vertrok de bioloog Darwin aan zijn reis rond de wereld. Bovendien liggen langs de zuidkust van Engeland veel scheepswrakken. Duiken in Plymouth is daardoor erg populair.

Wrakduiken bij Plymouth

Duiken bij Plymouth, hoe kom ik er bij?

"Would you like to have some tea?" Lekker, maar dan wel zonder melk. Wacht, we hebben het niet over thee, maar over de avondmaaltijd. Ik woon inmiddels een paar weken in Engeland, maar aan sommige uitdrukkingen moet ik echt nog een beetje wennen.

Ik ben met een aantal Britse studenten op weg van de binnenlanden bij Leeds naar de kliffen in het zuiden. Ik ga duiken bij Plymouth! Wanneer ik de snelweg verlaat begint mijn vakantiegevoel pas echt. Ik rijd door een licht glooiend landschap met smalle weggetjes en hoge hagen. Wat is landelijk Devon mooi en groen.

De volgende dag lig ik in het water.

plymouth engeland
De haven van Plymouth aan de Engelse zuidkust

Plymouth is een populaire bestemming onder duikers die het koude water niet vrezen. Onderstaande beschrijvingen kopieerde ik uit mijn logboek.

Duik 109 - HMS Scylla

De HMS Scylla is een fregat, welke van 1970 tot 2003 dienst deed voor de Royal Navy. In 2003 is het schip afgezonken als duikobject. Het schip is maar liefst 113 meter lang en zo’n 13 meter hoog. De boeg van het schip ligt op ongeveer 12 meter.

Het is op vele plaatsen mogelijk het schip te penetreren. In de boeg zijn ruime openingen gemaakt om het makkelijker en veiliger te maken voor duikers om het wrak in te gaan, maar het is ook mogelijk om via de orginele deuren en smalle gangen dieper het wrak in te gaan. In de verschillende kamers is veel leven te vinden, met name op de verschillende (gas)leidingen die het schip rijk is. Ook de stalen provisiekasten zijn populair bij verschillende anemonen.

wrakduiken engeland
Wrakduiken bij de MC Scylla

Ik zwem via een trapgat naar een hogere verdieping. Ook hier zijn weer gaten naar de buitenkant van het schip waardoor groen licht naar binnen schijnt.

Het meest bijzondere vond ik wellicht nog wel het dek van het schip. Op de railingen groeien verschillende soorten anemonen (o.a. burrowing anemone, dahlia anemone, elegant anemone, plumose anemone), en op het dek zelf is een grote verscheidenheid aan zeewier te vinden. Tussen de wieren zwemmen vele vissen (o.a. verschillende gobies) en huizen verschillende krabben (o.a. spiny spider crab). In een van de ruimen treffen we nog een conger eel aan.

Het zicht is zo'n 6 meter en het water is 12 graden.

duiktijd 46 min - max diepte 25.3 m

Duik 110 - James Egan Layne

De James Egan Layne is in 1945 bij Eddyson rif getorperdeerd door een Duitse onderzeeer. Vervolgens is het schip rchting Plymouth gesleept, met als doel de lading te redden. Helaas is dit maar deels gelukt. Er is dan ook nog volop gereedschap te vinden, net als onderdelen van locomotieven. Deze liggen met name aan de voorkant van het schip.

Van de voorkant van het schip staat alleen nog het geraamte overeind. Het gedempte zonlicht geeft het groene water een mysterieuse uitstraling. De stalen balken zijn compleet bedekt met dodenmansduimen en anemonen en tussen de lading zwemmen enkele grote vissen en volop klein grut. Het middendeel van het ruim is ook makkelijk te betreden, met name omdat het ‘dak’ ontbreekt.

Het zicht is ongeveer 4 meter en de watertemperatuur bedraagt 12 graden.

Duiktijd 48 minuten - max diepte 20.4 m

Duik 111 – Persier

De Persier is een klein wrak, wat op zo’n 28 meter diepte ligt. Ook dit wrak is tijdens de tweede wereldoorlog getorpedeerd. De bemanning kon zich in eerste instantie op het reddingsvlot in veiligheid brengen, maar doordat de motor van de Persier om onverklaarbare redenen weer aansloeg zijn ze door hun eigen schip overvaren.

Het schip is niet echt meer intact. Een aantal boegplaten is naar binnen gevallen, terwijl andere naar buiten gekanteld zijn. Op het wrak zijn verschillende krabben en zeekomkommers (cotton spinner) te vinden.

Het zicht is 6 meter, de temperatuur 13 graden.

Duiktijd 41 minuten - max diepte 27.7 meter

duiken plymouth
Kleurrijke anemonen in Engeland 

Duik 112 – Eddystone Reef

We maken een driftduikje valkbij de kliffen van Plymouth. Onder water lopen er verschillende scheuren in het water en langs de wanden van deze ‘canyons’ groeien verschillende anemonen. Er is een enkele vis te vinden, wat krabbetjes maar het meeste ‘leven’ bestaat uit grote groene zeewier bladeren.

Het zicht is 8-10 m.

Duiktijd 39 min - max diepte 22.2 m

Duik 113 – the Elk

De Elk is een trawler (soort vissersboot) welke in 1940 gezonken is nadat de boot op een mijn voer. De tawler is duidelijk beschadigd, wat het een ‘plat’ wrak maakt. De lengte van het wrak bedraagt zo’n 36 meter. Op het wrak zijn vele zeesterren en verschillende gorgonia te vinden.

Duiktijd 37 min - max diepte 30.4 m


Een aal in het wrak

Duik 114 – HMS Scylla

We sluiten het weekend af met een laatste duikje op de Scylla. Mijn instructeur/buddy Nick heeft overduidelijk geen zin om de duik te leiden, dus zwemt hij achter mij aan terwijl ik op mijn gemak het ruim verken en foto’s maak. In een buis zit een dikke paling verstopt.

Zicht: 2-4 meter

duiktijd 49 min - max diepte 24.6 meter

haven plymouth devon
De natuurlijke haven van Plymouth

Overige bezienswaardigheden Plymouth

Geen zin om te duiken bij Plymouth? Gelukkig is er in Plymouth ook het een en ander te doen. 

Plymouth: de thuishaven van Darwin

Aan het begin van de negentiende eeuw geloofden veel mensen dat de aarde plat was. Deze platte pannenkoek was gemaakt door God, die ook de mens en de dieren geschapen had. De bioloog Darwin trol deze theorie in twijfel.

Op 27 december 1831 vertrok Darwin met de MS-Beagle uit de haven  van Plymouth. Zijn 5-jarige expeditie bracht hem naar onder andere de Galapagos eilanden. Na afloop schreef hij de beroemde wetenschappelijke publicatie 'the origin of species'. Dit is de basis van de evolutietheorie zoals we deze nog steeds kennen.

Plymouth is trots op Darwin. In de haven zijn verschillende gedenktekens te vinden.

plymouth darwin
Plymouth herdenkt Darwin

De vuurtoren van Plymouth

Daarnaast is het leuk de kustlijn van Plymouth te bezoeken met zijn pittoreske rode vuurtoren, en de prachtig aangelegde parken. In het voorjaar grenst de onstuimige Britse zee aan een lieflijke zee van bloemen.

Wandelen langs de zuidkust van Engeland

De kliffen van Devon zijn een paradijs voor wandelaars. Er zijn verschillende routes uitgezet rondom Plymouth. Helaas heb ik deze nog niet gelopen. 

vuurtoren plymouth
De vuurtoren van Plymouth

Verder reizen na Plymouth

Plymouth laat zich prima combineren met een rondreis door het zuiden. Op Dream the World vind je een voorbeeld van een roadtrip door Zuid-Engeland, compleet met handige kaart!

Houd je meer van steden? Dan kun je na je bezoek aan Plymouth verder reizen naar Bristol. Bristol is een bruisende stad, die ook wel mini Londen wordt genoemd. Klinkt goed, niet?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry