home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Cordoba 2014

23 oktober 2014

Langzaam zet de trein zich in beweging, maar al snel accelereren we. En terwijl de bus van Málaga naar Cordoba Spanje er een paar uur over doet, ben ik met de trein in een uurtje op de plek van bestemming. (Dat daar een prijskaartje aan hangt, vergeet ik voor het gemak maar even.) En zo is Córdoba een prima bestemming voor een dagtrip uit Málaga.

Het landschap is afwisselend, met wat heuvels, bergen in de verte, lange tunnels, een paar (witte) dorpjes en stadjes en vooral veel olijfbomen.

uitzicht cordoba spanje
Uitzicht over Cordoba

Bus 3 slingert door de smalle straatjes van Córdoba langs kerken, pleintjes met restaurantjes en veel winkeltjes naar de rivier de Guadalquivir en de Mezquita.

Bezienswaardigheden Cordoba: Torre de la Calahorra

Mijn eerste stop in Córdoba is echter Torre de la Calahorra. Vanuit de bushalte loop ik via een mooi aangelegd park naar de toren, waarbij ik geniet van het zonnetje, de Ponte Romana (Romeinse brug) en het uitzicht over de oude binnenstad.

In de toren is een tentoonstelling over de oude culturen van Córdoba, en de relatie tussen het christendom, het jodendom en de islam. Het is grappig om te zien dat er voor het watermanagement in het oude Andalusië gebruik is gemaakt van hetzelfde soort noria (waterwielen) als ik ook in Hama in Syrië heb gezien.

Bij binnenkomst krijgt iedereen een audioguide in zijn handen gedrukt. Hoewel ik een beetje sceptisch ben over het gebruik van die dingen, moet ik zeggen dat het concept zeer goed werkt. De stroom bezoekers blijft gespreid doordat iedereen min of meer hetzelfde tempo aanhoudt, en daarnaast is het op deze manier ook makkelijk om schoolklassen te ontlopen. En eerlijk is eerlijk: behalve bovenstaande praktische zaken krijg je ook nog eens een hoop informatie.

De rondgang eindigt op het dak van de toren. Wat een uitzicht!

Mezquita van Cordoba

Via de Ponte Romana loop ik naar de Mezquita van Cordoba.

De Lonely Planet heeft me gewaarschuwd: het kan erg druk zijn in de Mezquita. Misschien omdat ik in het naseizoen reis, misschien omdat ik me op het ergste voorbereid heb, maar ik vind het meevallen.

Via een binnenplaats met vele sinaasappelbomen loop ik de tiende eeuwse moskee in. Ik begeef me in een woud van pilaren en bogen, welke een palmbos zouden symboliseren. De herhaling en de symmetrie zorgen voor een prachtig geheel.

mezquita stedentrip cordoba spanje
De Mezquita van Cordoba

In het midden dan de oude islamitische gebedsruimte hebben een groot aantal zuilen plaats moeten maken voor een kathedraal. Er staan kerkbanken, een preekstoel en afbeeldingen van verschillende Bijbelse figuren. Kleine nissen zijn omgetoverd tot kapelletjes, en er is zelfs een toren gebouwd inclusief glas en lood ramen.

Hoewel de kathedraal ook mooi en fotogeniek is, deel ik de mening van koning Carlos I: 'Wat hier gebouwd is, had overal gebouwd kunnen worden. Er is iets gesloopt wat uniek was in de wereld'. Van de bijna 1300 kolommen die oorspronkelijk in de moskee stonden, zijn er nu 'slechts' 856 over.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Als ik de Mezquita verlaat moet ik echt weer even wennen aan het leven in het hier en nu. De oktoberzon brandt fel na heg gedempte licht van de Mezquita.


Alcazar de los Reyes Cristianos in Cordoba

Ik loop door de slingerende straatjes van de joodse wijk naar Alcazar de los Reyes Cristianos. In het oude kasteel staat het een en ander aan aardewerk en andere gebruiksvoorwerpen tentoon gesteld, maar het meest indrukwekkende is toch wel het gebouw zelf met zijn torentjes en kantelen en de prachtig aangelegde tuinen.

De binnenplaatsen hebben wat weg van de medinas in Marokko, inclusief kleine fonteintjes. Deze vallen echt in het niet bij de meterslange fonteinen langs het kasteel.

geschiedenis cordoba
Mozaïeken in Cordoba

Tot mijn grote verrassing stopt bus 3 bijna voor het kasteel, dus de terugtocht naar het treinstation is een makkie. En terwijl de laatste zonnestralen opgeslokt worden door het duister van de avond, rijdt mijn trein het station van Málaga binnen.

Omdat ik geen idee had hoe druk het zou zijn in de trein, heb ik online kaartjes gereserveerd via de site van renfe. Dit was achteraf beslist niet nodig geweest.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry