home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Raja Ampat

Raja Ampat stond jaren op mijn bucketlist. Te duur. Te ver weg. En dan is het eindelijk zo ver: ik ga duiken in Raja Ampat Indonesië.

Sorong: poort naar Raja Ampat Indonesië

Ik wil pinnen. Mijn ING-pas werkte niet op het vliegveld op Bali,  niet in Makassar en in Sorong is geen ATM. First world problems in de derde wereld. Ik moet loslaten, en genieten!

Een medewerker van Raja Ampat Dive Resort staat me op te wachten op het vliegveld. Ik word naar de haven van Sorong gebracht. Hoewel er maar een half uur zit tussen aankomst op het vliegveld en het vertrek van de boot naar Wasai, ben ik ruim op tijd voor de boot. Terwijl mijn tas met duikuitrusting de boot op wordt gedragen, ren ik achter de porter aan. Ik stap en spring over een aantal boten naar de boot naar Wasai. Waar is m'n bagage? En waar is m'n gereserveerde stoel? Van alle kanten stromen mensen toe om me te helpen. Ik weet niet wat me overkomt, iedereen is zo vriendelijk en behulpzaam!


Het idyllische Raja Ampat

Iets na tweeën vertrekt de boot. De airco gaat aan, en met de airco de karaoke. Even later doe ik mijn trui aan en mijn buff om mijn nek. En dan geef ik het op. Leuk dat ik een executive class ticket heb, maar ik heb het KOUD! Ik verhuis naar de first class, met open ramen. Her en der ligt bagage verspreid. Zou er al iemand zitten op het plekje waar ik nu zit? Onder me liggen groene flipflops van een kindje. Daarnaast liggen een paar sandaaltjes met kant en glitters.

Niemand die me terug stuurt, dus ik vind het wel best. De eigenaressen van het schoeisel zie ik pas als de boot aanmeert. De meisjes lachen me verlegen toe.

Wasai

In Wasai staat de volgende medewerker van Raja Ampat Dive Resort. We moeten even wachten totdat een aantal grotere boten vertrokken is, en dan wordt het bootje van het resort aangelegd aan de pier. 

Het is ongeveer een half uurtje varen. Onderweg stoppen we nog even snel om rijst en andere proviand in te slaan. Dag bewoonde wereld, tot over een paar dagen!

Het waait, en de golven slaan al snel over de rand van de boot. Ik bedek mijn tas. Mezelf bedekken heeft weinig zin, en al snel ben ik nat tot op mijn ondergoed. Gelukkig is het niet koud.

Raja Ampat Dive Resort

En dan kom ik aan bij mijn verblijf van de komende week. Harrie en ik krijgen de grootste 'bungalow', welke bestaat uit twee kamers met in totaal vier bedden, een douche met warm water én een boom in de badkamer. Daarnaast zijn er lekker veel stopcontacten om mijn camera's en flitsers op te laden. Wat wil een duiker nog meer?

Na een snelle douche is het bijna tijd om te eten. In het restaurant vullen we alvast de papieren in om de volgende dag te gaan duiken.


De pier van Raja Ampat Dive Resort

Duiken Raja Ampat

Ik duik zeven dagen op prachtige riffen. Af en toe is er wat stroming, maar op sommige momenten is het water gewoon kalm en rustig. De duiksites liggen tussen prachtige eilandjes, het groen van den bomen en de jungle vormt een mooi contract met het helderblauwe water. Soms is er een resort te zien, of een hutje op te schuilen voor lokale vissers, of zelfs een dorpje. Maar eigenlijk is dit gebied nauwelijks bewoond. In een week tijd heb ik één keer in de verte een bootje gezien met andere duikers, maar onderwater ben ik niemand tegen gekomen. Niet te vergelijken met Egypte of sommige stekken op Bali.

De biodiversiteit van Raja Ampat is enorm: er is zowel groot wild te zien als blacktip sharks, wobbegongs, schildpadden en roggen, als ook veel klein grut als pygmeezeepaardjes, vele kleurrijke slakken als ook diverse krabbetjes en kreetjes. Daarnaast zijn er grote scholen gele en blauwe vissen, barracuda's en een enkele sepia.

Ik kom ogen te kort onderwater. Ik probeer alle kleuren en unieke wezens te vangen met mijn camera, zie hieronder een kleine selectie.

Meer foto's op Raja Ampat in beeld.


De mond (en kont!) van de zee-egel



Grote harde koralen en veel vis tijdens de duik



Een pygmeezeepaardje



Duiken onder de jetty



Kleurrijke naaktslakken, mijn favorieten!

Een uitgebreide beschrijving van mijn belevenissen per dag in woord is terug te vinden op de website van Duiken in Beeld.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry