home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/12/2018

Tips en bezienswaardigheden voor Ubud

Hoeveel ik de Balinese stranden erg mooi vind, verlang ik soms naar groene rust. Naar uitgestrekte rijstvelden en Balinese cultuur. Naar tempels en andere bezienswaardigheden. Dit alles vind je in het kunstenaarsdorp Ubud in het midden van Bali. Bij deze mijn tips voor Ubud!

Ubud is de culturele hoofdstad van Bali, gelegen te midden van prachtige rijstvelden. Een regio waar je heerlijk kan wandelen of te fietsen. Waar je houtsnijwerk, beelden of schilderijen kan kopen. En waar je tempels kan bezoeken of aapjes kijken. Daarnaast kun je in Ubud verrukkelijk massages krijgen en lekker en gezond eten.

waterpaleis ubud
Beelden in het kunstenaarsdorp Ubud

Bezienswaardigheden in Ubud: tempels en paleizen 

Het hoogtepunt van Ubud: Monkey Forest en de Pura Dalem

Het Monkey Forest is voor veel mensen hét hoogtepunt van Ubud. In een klein dal aan de zuidelijke rand van het centrum ligt een prachtig stukje tropisch bos met verschillende heilige bronnen en tempels. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de bouwstijl van vele hindoetempels op Bali een beetje raar vindt: je hebt de deur, de poort naar het Nirwana, maar daarachter ligt dan niks. Of een hoop puin. Ik heb af moeten leren om een kijkje te nemen naar het Nirwana, de tempel wordt echt niet mooier wanneer je weet wat er in de hemel verstopt zit :-)

De meeste toeristen komen echter niet naar Ubud voor de bronnen en voor de tempels maar voor de brutale aapjes die in het bos bij de tempels wonen.

De belangrijkste tempel uit Monkey Forest is de Pura Dalem, de tempel van de dood. Hier worden meerdere keren per jaar ceremonies gegeven om de doden te eren, vlak bij deze tempel kun je ook vaak een kleine begraafplaats vinden. Traditioneel gezien worden Balinezen gecremeerd, maar wanneer een familie nog niet het geld heeft om de dure crematieceremonie te betalen, wordt de overledene vaak tijdelijk begraven.

ubud monkey forest
Brutale aap in Monkey Forest Ubud

Pura desa en het paleis van Ubud

Vlak bij de markt van Ubud liggen de Pura Desa en het paleis van Ubud. De Pura Desa is een leuke tempel, niet al te oud, maar dat zijn de meeste tempels hier niet.

Het paleis van Ubud is prachtig! Ondanks dat het nog steeds bewoond is, is het grootste deel van het paleis toegankelijk. Veel 'kamers' zijn als het ware paviljoens, alle muren ontbreken. Een raar idee dat wanneer je op je sofa ligt (die er gewoon staat) je naar buiten kan kijken. Maar goed, het is op Bali dan ook een stukje warmer dan in NL en zeker in de tijd dat er nog geen Airco's en ventilatoren waren, is een beetje wind vast heel fijn.

In de avonden worden er in het paleis verschillende dansvoorstellingen gegeven. Het is niet moeilijk om aan kaartjes te komen, deze worden dagelijks aangeboden aan de ingang van het paleis.

dwarfpala ubud paleis
Bezienswaardigheden in Ubud: een tempelwachter in het paleis 

Ik kan iedereen aanraden een dansvoorstelling te bezoeken. Ja, zo'n voorstelling wordt neergezet voor toeristen en is in dat opzicht erg toeristisch. Aan de andere kant zijn de voorstelling zeker authentiek, want óók in Balinese dorpen wordt nog meerdere keer per jaar een Barong dans uitgevoerd om boze geesten te verjagen of de Legong dans voor voorspoed en geluk.

Lees meer over verschillende soorten Balinese Dans.

Het Water Palace in Ubud

Het waterpaleis ligt een beetje verscholen achter het Lotus Pond restaurant aan de Jalan Raya Ubud. Het is een typische tempel van rode bakstenen, gedecoreerd met houtsnijwerk en Balinese beelden.

Om bij de tempel te komen volg je een smal stenen pad. De grote vijvers aan weerszijden zijn gevuld met lotusbloemen en waterhyacinten. Als je geluk hebt staan ze in de bloei en verspreiden ze een heerlijke geur. Van alle bezienswaardigheden in Ubud is deze tempel misschien wel mijn favoriet.

water palace ubud
Water Palace Ubud

Shopping in en rondom Ubud

Wanneer je van winkelen houdt moet je zeker naar Ubud. Hoewel je op heel Bali wel schilderijen en houtsnijwerk kan vinden, is Ubud de plek waar deze gemaakt worden. Je kan werkplaatsen bezoeken en krijgt vaak voor een gunstige prijs de mooiste werkjes mee.

De markt van Ubud

Op de markt van Ubud vind je ook veel houtsnijwerk, schilderijen en kruiden. De aankleding is niet zo mooi als in een design winkel, maar daar staat tegenover dat de prijzen ook stukken lager liggen. Zeker na goed onderhandelen.

Lees alles over respectvol afdingen in Azië.

balinese schilderkunst
Balinese schilderkunst in Ubud

Balinees houtsnijwerk

Bali staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk. Naast de gebruikelijk maskers en etnografische beeldjes kun je op Bali ook rijkelijk decoreerde bekers, manden en schalen vinden. Daarnaast worden ook meubelstukken als bijzettafels, bedden, lampen of een complete eethoek uit hout vervaardigd.

Veel Balinees houtsnijwerk uit Bali is handwerk. Je kan de werkplaatsen net ten oosten van Ubud (richting Goa Gaja) zonder afspraak bezoeken. Wanneer je iets op bestelling koopt, of iets wat niet in je tas past, is het mogelijk deze stukken naar Europa te laten verschepen.

Zilver in Ubud

in veel winkeltjes, en zelfs op de markt, worden mooie en betaalbare zilveren sieraden aangeboden. Soms heb je echt vakwerk in handen, soms is de uitvoering of afwerking wat minder - maar daar is de prijs dan ook naar.

Wil je een mooie kwaliteit en zien waar je sieraad vandaan komt, dan is een bezoek aan het dorp Celuk tussen Denpasar en Ubud een aanrader. Soms kom je hier als toerist 'vanzelf' al langs wanneer je een toertje boekt, maar je bent goedkoper uit als je op eigen gelegenheid gaat: de zilversmid hoeft dan geen commissie te betalen aan je gids en er is meer ruimte om te onderhandelen.

Bezienswaardigheden rondom Ubud

Sangeh Monkey Forest

In Ubud ligt het beroemde en zeer toeristische Monkey Forest. Wat minder mensen weten is dat in Sangeh, ten noordwesten van Ubud, nóg een apenbos ligt. Ook hier is een tempel, en daarnaast kun je in de bomen grote groepen vleermuizen zien hangen.

Het Sangeh Monkey Forest is erg leuk, totdat een van de apen besluit in mijn rok te moeten klimmen. Daar ben ik dus niet van gediend... En nee, ik heb niet eens pinda's of bananen bij me, alleen een camera.In de bomen hangen bovendien een hele hoop vleermuizen!

bali gunung kawi
De rotstempel Gunung Kawi ligt midden in de rijstvelden

Gunung Kawi: rotstempel in de rijstvelden

Net ten oosten van Ubud ligt Gunung Kawi, de Rocky Tempel. Om bij Gunung Kawi te komen, moet je vanaf de ingang van het terrein een aardig eindje afdalen door de rijstvelden. De rijstvelden zijn natuurlijk al prachtig, maar eenmaal beneden tref je een unieke tempel aan: een aantal chedi's te komen die uit de rotsen zijn gehakt. Natuurlijk zijn er op weg naar de tempel vele offertafeltjes gebouwd, vele zijn ook heel mooi beschilderd. 

Vlakbij de tempel ligt bovendien een kleine waterval. Een tandeloos, gerimpeld opaatje laat me graag zien waar het is. Ik stap op flipflops door de sawa's, terwijl het opaatje mijn hand stevig vast pakt en zorgt dat ik niet uit glijd.

De heilige bronnen Pura Titra Empul

Volgende stop is bij de heilige bron (Pura Itra Empul), waar mensen het heilige water in een bassins rijkelijk over zich laten vloeien. Gezien de temperatuur zou ik hen graag gezelschap houden! Maar dat zou natuurlijk niet echt respectvol zijn, dus veel meer dan kijken (en een fotootje maken) vanaf een gepast afstand doe ik niet.

pura itra empul bali
De heilige bronnen van de Pura Tirtra Empul op Bali

Fietsen vanuit Ubud

Hoewel fietsen naar Gunung Kawi geen aanrader is, kun je wel een fiets huren om verschillende bezienswaardigheden dichter bij Ubud te ontdekken. 

Fietsen naar de bezienswaardigheden bij Goa Gaja

Ik fiets vanuit Ubud tussen de sawa's door in oostelijke richting, richting Goa Gaja. Dit is een grot met een beeld van Ganesh en een aantal Shiva Lingga (mag ik dit vertalen als heilig fallus symbool?). Naast de grot zijn een paar heilige baden. Naast de tempel staat een Buddha beeld, een van de weinige in het overwegend Hindoeïstische Bali. Bij de tempel hangen allemaal 'irritante' mannetjes rond die gids willen spelen, maar die mij al snel met rust laten en me beginnen uit te horen over oude munten, gemengde relaties tussen Balinezen en Nederlanders en het verschil tussen hen en mij: goede baan en geen kinderen of geen baan en goede kinderen. 

indonesie bali rijstvelden
Fietsen door de rijstvelden bij Ubud

Fietsen naar Gunung Kawi

Ach, ik wil mijn ervaringen van mijn fietstocht van Ubud naar Gunung Kawi best delen. Ondanks dat het best een gênant verhaal is... 

Ik begin vol goede moed, het uitzicht over de rijstvelden is erg mooi. Stukje fietsen, stukje lopen, wat is de berg stijl en wat heb ik het warm. Drinken, drinken, drinken dus. Gelukkig passeer ik meerdere dorpjes en in elk dorp zijn wel meerdere warungs waar eten en drinken te krijgen is. 

Ik kom langs verschillende tempels waar ceremonies of voorbereidingen voor ceremonies gaande zijn. Ik word op veel plekken gastvrij onthaald voor een hapje en een drankje. Volgens mij denken de mensen dat ik helemaal gerstoord ben met mijn rode en zweterige kop! Ik heb zelfs een voorraad water voor onderweg in mijn fietsmandje gelegd gekregen. Ik wil niet weten hoe erg men dacht dat ik er aan toe was... Dat er duidelijk weinig westerlingen in de dorpen komen (althans, die er niet met een auto doorheen 'racen') blijkt wel uit de reacties van de mensen en met name die van de kinderen. Vele zijn super verlegen en de allerkleinste zijn ronduit bang: huilen geblazen dus!

Uiteindelijk bereik ik, een paar uur later dan gepland, toch de Gunung Kawi. De weg terug naar Ubud duurt niet lang. Ik hoef bijna niet te trappen, alleen maar te remmen. En zo voel ik aan het eind van de dag niet alleen mijn benen, maar ook mijn handen en armen. Een goede workout! Om spierpijn te voorkomen en af te koelen duik ik aan het eind van de middag maar weer het zwembad in. Ik heb echter behoorlijk last van zadelpijn na 30 km fietsen!

trekking bali
Een van de hoogtepunten op Bali: wandelen en fietsen langs rijstvelden bij Ubud

Wandelen rondom Ubud

De rijstvelden rondom Ubud

Rondom Ubud kun je mooie wandelingen maken, zowel met als zonder gids.

Een van de mooiste wandelingen in de omgeving van Ubud is de Campuhan Ridge. Op We12Travel lees je alles over deze wandeling tussen de rijstvelden

In eerste instantie kies ik voor de makkelijkste weg, de doorgaande weg van Ubud naar Goa Gaja. Ik neem het verkeer voor lief en ik kijk mijn ogen uit over de rijstvelden. Ik volg mijn oren en volg het geklop, waarna ik ineens in een kleine werkplaats sta.

Wandelen naar Yeh Pulu

Vanaf Goa Gaja loop ik door de rijstvelden en het bos naar Yeh Pulu, een andere bezienswaardigheid bij Ubud. De Balinezen zijn nogal schaars met het plaatsen van bordjes, maar na een paar keer de weg gevraagd te hebben beland ik dan toch in de tempel. Hoewel de naam (Yeh, het Balinese woord voor water of bron) doet vermoeden dat er water is, is de naam blijkbaar afgeleid van een uit de rotsen gehakte afbeelding. Een oud vrouwtje legt met grappige gebaren uit wat er te zien is. Ze spreekt noch Engels, noch Indonesisch. Aan het eind van de rit zegent ze me, het bidden heb ik inmiddels op school geleerd. En hoewel ik bijna altijd wel wat kleingeld op zak heb, is dat juist nu niet het geval. Jammer maar helaas. Volgende keer beter opletten.

Hoewel het wellicht lastig is om de weg te vinden tussen de twee tempels, kan ik iedereen wel aanraden om deze korte trekking te doen. De omgeving is prachtig en het dorpje is superleuk! 

fietsen bali yeh pulu
Authentiek Bali: Yeh Pulu

Wil je meer rust, dan kun je beter ten westen van Ubud de rijstvelden in gaan. Hier lopen smalle modderige paadjes tussen de rijstvelden door, met hier en daar bananenplanten en mangobomen. Vriendelijke Balinezen zullen je enthousiast groeten tijdens je wandeling en misschien onderbreken ze kun werkzaamheden wel even voor een praatje.

Trekking met gids

Je kan in Ubud ook wandelingen boeken met een professionele gids. Een gids kan je meenemen naar de plekjes met de mooiste uitzichten en een goede gids heeft ook veel verstand van de verschillende soorten kruiden en specerijen die in de rijstvelden groeien. Behalve een belangrijke bron van voedsel vormen de sawa's een heuse apotheek.

I like local heeft mooie wandelingen met gids in de omgeving van Ubud.

spa ubud
Relaxen in Ubud: een accommodatie met een spa

Accommodatie in Ubud

Ubud is gemiddeld wat duurder dan andere plekken op Bali.

Het centrum van Ubud is druk, ik overnacht daarom liever net buiten het centrum. De Jalan Bisma is mijn favoriete stek: er is bijna geen verkeer, er ligt kleinschalige accommodatie en er zitten een paar restaurantjes - je hoeft niet ver te lopen voor je avondeten.

Puji Bungalow ligt mooi tussen de rijstvelden. Als je 's avonds op de veranda zit, kun je de vuurvliegjes in de verte zien. Heel sprookjesachtig! 

Wil je luxe en heb je een ruimer budget, dan is Aria Villas of het beroemde Hanging Gardens of Bali misschien wat voor jou. Beide hebben een fantastische infinity pool.

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Lees meer over (bijna) alle bezienswaardigheden van Bali:

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry