home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/02/2019

Indonesië en de Ramadan

Religie in Indonesië

Ik word wakker van het gezang van de Moskee. Het is 4 uur in de morgen... Ik draai me om en slaap nog even verder.

Indonesië is het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld. Tijdens tellingen in 2000 gaf maar liefst 86,1% van de mensen aan moslim te zijn. In de praktijk zijn niet alle moslims in Indonesië daadwerkelijk praktiserend moslim: hoewel Indonesië officieel vrijheid van religie heeft, worden alleen de 6 grote wereldreligies erkend. Dit betekent in de praktijk dat mensen die niet één van deze religies aanhangen (bijvoorbeeld omdat ze animistisch zijn) als moslim worden geregistreerd.

Op Java en Sumatra wonen veel praktiserende moslims.

moskee op sumatra bij berastagi
Moskee bij Berastagi op Sumatra

Reizen tijdens de ramadan in Indonesië

Elk jaar, tijdens de negende maand van de Islamitische jaarkalender, vindt de Ramadan plaats. Een maand van vasten en bezinning. Tijdens de Ramadan mag er tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken worden, en ook niet worden gerookt. (Volgens sommige moslims mag je sowieso niet roken en alcohol drinken, maar daar denken vele Indonesiërs anders over.) Op Java verdwijnt alcohol uit de schappen in winkels. Het is vaak wel onder de toonbank te krijgen.

Wat betekent dat voor reizigers?

Stel je voor, het kwik stijgt tot boven de 30 graden. Je loopt in de brandende zon, en je wilt niets liever dan een koude cola op een terras. Of een ijsje. Of... Maar je mag niet, want het is vastentijd. En terwijl je probeert aan wat anders te denken, en de dag door te komen tot een uur of zes, zie je voor je een dame cola drinken. Wanneer je niet zo'n droge bek zou hebben, zou het water je in de mond lopen.

Je snapt het al: eten en drinken op straat tijdens de Ramadan is op veel plekken not done. Supermarkten zijn vaak gewoon open, maar veel warungs en kleine lokale eettentjes zijn dicht. Op sommige plekken ziet de moslimpolitie er op toe dat er niet stiekem gegeten wordt.

Dit betekent niet dat er overdag total geen eten te krijgen is, maar het gaat wat lastiger dan normaal. Zorg dus dat je een voorraadje water en eventueel wat koekjes en fruit in je tas hebt. Wist je trouwens dat ongekookte IndoMie (noodles) best lekker is?

Zodra de zon onder gaat, rennen veel locals naar eetgelegenheden voor eten en drinken. Mensen staan in de rij, mensen gaan ergens zitten met hun maaltje, maar de eerste happen zullen pas naar binnen worden gewerkt wanneer de eerste klanken van het gebed uit de moskee klinken.


Wanneer de zon onder is, mag er gegeten worden

Reizigers, zwangere vrouwen en vrouwen die ongesteld zijn hoeven niet te vasten. Zij moeten het vasten op een later moment inhalen.

Pas je aan aan de mensen om je heen!

Het kan geen kwaad om tijdens de Ramadan extra op je kleding te letten - dan doen locals ook. Veel Indonesische vrouwen kiezen er voor om tijdens de Ramadan een hoofddoek te dragen, ook als ze het normaal niet doen. Hoewel beslist niet van westerse vrouwen wordt verwacht dat je hierin mee gaat, is het wel zo netjes en respectvol om je gematigd te kleden. Dat betekent dat je je schouders en knieën bedekt houdt. 

Wil je zonnebaden? Beperk je tot het zwembad bij je hotel en spring niet in zwemkleding in een waterval (of ga naar Bali). Tijdens de Ramadan zullen er niet veel locals zwemmen in zee, maar strand en watervallen zijn belangrijke picknickspots. Javaanse en Sumatraanse vrouwen zullen hun kleren aanhouden op het strand.

zwemmen met kleren
Een dagje strand

Het tonen van affectie in het openbaar, zelfs hand in hand lopen, is niet gepast op straat. Dat mag eigenlijk nooit, maar al helemaal niet tijdens de vastenmaand. 

Idul Fitri (het suikerfeest)

Veel Nederlanders, gelovig of niet, willen met kerst naar huis. Gezellig bij de familie. Indonesië is wat dat betreft niet anders: aan het eind van de Ramadan wil iedereen naar huis.

De periode aan het eind van de Ramadan, vlak voor Idul Fitri, is er daarom een ware volksverhuizing. Met name op Java lijkt iedereen zich te willen verplaatsen, wat leidt tot een enorme chaos op de wegen. Ook treinen, bussen en vliegtuigen zitten overvol. Boek dus op tijd als je rond die tijd wilt vliegen! Je loopt anders het risico de hoofdprijs te betalen, als je al weg komt.

Het verstandigste is om je niet te willen verplaatsen rond het suikerfeest in Indonesië. De prijs van accommodatie stijgt ook, maar soms kun je korting krijgen als je langer blijft. Ook hier geldt: reis niet op de bonnefooi, maar reserveer je accommodatie op tijd.

Als je boekt via deze link, krijg je 15 euro korting bij booking.com.

De drie dagen na het eind van de Ramadan is iedereen vrij en is het overal heel erg druk. Daarna begint iedereen langzaam terug te trekken naar de stad waar hij werkt. Het duurt ongeveer een week voordat alles weer normaal is en het leven weer zijn normale gangetje gaat.

Kruimelcriminaliteit schijnt toe te nemen tijdens Idul Fitri. Op Bali is er daarom extra politie op de been. Let extra goed op je eigendommen.

Kun je 'vluchten' naar Bali voor de Ramadan en het suikerfeest?

Bali is overwegend hindoeïstisch, dus je hebt weinig tot geen 'last' van de Ramadan. Toch gaat ook op Bali de Ramadan en Idul Fitri niet ongemerkt langs je heen. Op Bali is het drukker dan normaal, omdat sommige toeristen hun route aanpassen en de islamitische eilanden (tijdelijk) overslaan. Veel Javanen, met name uit Surabaya, gaan naar Bali rond Idul Fitri. Vooral de middenklasse hotels in het zuiden van Bali zitten snel vol en de prijzen rijzen. 


Moslima op Sumtra

Tips voor reizen tijdens de Ramadan:

Booking.com

Meer lezen over Indonesische feestdagen?

Indonesische feesten zijn bijzonder om mee te maken. Ken je de volgende feestdagen al? 

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry