home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Excursie onbekend Albanië

Voorjaar 2014. Voor me ligt een Lonely Planet van Oost-Europa, zo'n dik boek met allemaal mooie bestemmingen. Het boek valt open bij de 'A' van Albanië. Zal ik? Ik heb echter maar 1,5 week, dus ik besluit me te focussen op Macedonië en Kosovo.

Van Ohrid naar Albanië

En ineens ben ik tóch in Albanië. Reden: door het slechte weer in Macedonië zijn verschillende activiteiten gecanceld en dit leek me een leuk alternatief. Het was even wachten bij de grens, maar na ongeveer een kwartiertje is mijn paspoort weer een stempel rijker. Ik ben in Albanië en de zon schijnt!

Al snel na de grensovergang bij Sint Naum tussen Macedonië en Albanië bekruipt mij het onbehaaglijke gevoel dat deze excursie van een dag naar Albanië veel te kort zal zijn. Ik weet niet waardoor het gevoel opgewekt wordt: misschien omdat ik in een deel van Europa ben waar de welvaart nog niet helemaal is doorgedrongen en je het idee hebt iets anders dan thuis te zien? De ezels langs de weg? De knuffelbeesten aan het balkon die het huis beschermen? Ik kan het niet beschrijven.

streetart albanie
Streetart in Pogradec in Albanië

Pogradec

Vlak over de grens is er een stop voor koffie en thee in Pogradec. De thee is poeder uit een zakje met de nodige suikers en wat synthetische citroen. Hoe is het mogelijk om thee zo te verpesten? Ondanks de niet-roken bordjes op de deur puilen alle asbakken uit en staat de tent blauw van de rook, ik vlucht dan ook snel naar buiten waar ik een paar oude mannetjes gade sla die een bordspel aan het spelen zijn. De mannetjes gaan te druk op in hun spel om aandacht aan me te besteden. Een enkele omstander kijkt eens een keer op, maar besluit al snel dat het spel interessanter is dan een lange blonde vrouw met camera. Ik geniet van het leven op straat en de locals.

Even verder op is een markt. Behalve koopwaar als groenten, fruit en ijzerwaren staan er ook loonwerkers langs de straat, die compleet met schop en houweel hopen op een klusje voor de dag. Zo sf en toe stopt er iemand die een klus heeft. Er wordt snel onderhandeld en een enkele loonwerker geeft geluk en werk voor die dag. De rest blijft staan, wachtend op een nieuwe kans.

Korca

Het busje voert me verder richting de stad Porca. Onderweg zijn resten van de oude dictatuur zichtbaar: de begroeiing langs de grens is ooit gekapt om de grenzen te bewaken, en het lage gras is een schril contrast met de bossen in Macedonië. Her en der in het landschap ploppen kleine bunkers als betonnen molshopen uit de grond. Het contrast tussen het weelderige groene Macedonië en het kort gehouden Albanië is groot.

In Korca zelf valt mijn oog meteen op een verlaten fabriek: wat een mooi object voor Urbex-fotografie! Het nadeel van een excursie is echter dat je een beetje bij de groep moet blijven, en misschien is dat maar goed omdat ik anders een hoop moois gemist zou hebben.

Ik slenter over de markt van Korca en ik verbaas me een beetje over de koopwaar. Ik kan veel dingen plaatsen, maar de levende slakken die langzaam uit de bak met koopwaar kruipen? Vast heel lekker, maar niet mijn ding. Daarnaast is op de markt veel kaas en honing te vinden.Daarnaast is op de markt veel kaas en honing te vinden.

Wat houd ik van markten! Het bruisende leven van alledag, de geuren en de kleuren vertellen ontzettend veel over een land.

markt albanie korca
Kaas in Korca in Albanië

Via de non-food sectie lopen we verder naar het nieuwe deel van de stad, waar we onder andere een kerk bezoeken. Wat een contrast!

Het platteland van Albanië

Het busje rijdt verder, de excursie gaat door en de contrasten worden groter. Van de stad de bergen in om verschillende dorpen te bezoeken.

Ik wandel door een Albanees dorp. In tegenstelling tot de huizen van de rijkere Albanezen die in het buitenland werken, zijn de huizen in het Albanese dorp wat ik bezoek veelal klein en soms vervallen. Op het afbladderende pleisterwerk staan leuzen. De welvaart is hier ver te zoeken. Af en toen balkt een ezel of kakelt een kip.


Terug in de tijd: een authentiek dorp in Albanië

Het dorp ligt tegen een heuvel en wanneer ik naar boven klim heb ik een mooi uitzicht op het dorp. In het midden staat er een mooi kerkje en aan de rand van het dorp er is er een meer. Het grootste deel van het dorp is autovrij, al staat er zo hier en daar een (bijna) antieke Mercedes. 

In het dorp woont tevens de lokale Piet Paulesma. De beste man is inmiddels 94, maar klimt voor ons op zijn trapje naar zijn weerstation om de temperatuur en luchtdruk af te lezen. Zijn kunstgebit is hij kwijt, maar hij heeft wel een leesbril van de Hema. Gekregen van Demitri, de gids.

Ik vind het heerlijk om zo door een dorp te lopen, en stiekem (of net wat minder stiekem) te kijken hoe mensen in een land leven.

albanie macedonie
Het meer van Ohrid ligt op de grens van Macedonië en Albanië

Via het Galicia National Park in Macedonië vervolgt de weg zich naar Ohrid.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry