home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Reizen door Kosovo

Kosovo is een klein landje in de Balkan met prachtige bergen, kerken en kloosters. De meeste reizigers slaan Kosovo over. NIET TERECHT! Een rondreis door de Balkan is niet compleet is zonder een bezoek aan Kosovo.

In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten voor een geslaagde Kosovo vakantie. Van bezienswaardigheden in Kosovo tot leuke overnachtingen en meer tips. 

bergen kosovo
Rijden door de Balkan

KOSOVO BEZIENSWAARDIGHEDEN: GROENE LANDSCHAPPEN EN OUDE KERKEN

Kosovo ligt in het oosten van Europa. Net als zijn buurlanden Kroatië, Servië en Macedonië hoort Kosovo tot het voormalige Joegoslavië. De laatste jaren is Kosovo in opkomst als toeristische bestemming. Het land heeft een prachtige natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden. 

Ik reis een week door Kosovo en overnacht in Pristina, Peja en Prizren. Hieronder lees je wat te doen in Kosovo.

kosovo kaart
1. Peja - 2. Pristina - 3. Prizren

Hoofdstad Pristina: een stad met een communistische geschiedenis

De hoofdstad van Kosovo is een stad met vele communistische invloeden. Tussen de grauwe en grijze gebouwen van Pristina vind je  een gezellige bazaar en vriendelijke mensen. Eten en overnachten zijn goedkoop.

Het meeste bizarre van Pristina is misschien wel het New Born Monument. Het New Born Monument staat symbool voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Achter het monument ligt een groot vervallen winkelcentrum in Joegoslavische communistische stijl. Hoe groot kan het contrast zijn?

In deze blog lees je wat te doen in Pristina in 1 à 2 dagen.

Tip: Hotel Ora is een fijn en centraal gelegen hotel in Pristina

klooster peja
Het klooster van Peja

Peja Kosovo: fraaie kloosters en wandelen in de Rugova vallei

In het westen van Kosovo bij het stadje Peja (Peje) ligt een van de mooiste kloosters van het land, het Visoki Decani. Dit Servisch orthodoxe klooster is gedecoreerd met kleurrijke fresco's. De natuur in de omgeving van Peja is betoverend. In het nationaal park van Peja en de Rugova vallei kun je prachtige wandelingen maken. Dit is tevens de beste plek om te fietsen in Kosovo. Helaas heb ik dit zelf niet gedaan....

Veel mensen bezoeken Peja als dagtrip vanuit Pristina Heb je meer tijd? In deze blog lees je meer over Peja.

Tip: ik overnachtte in het futuristische hotel Semitronix in Peja.

roadtrip kosovo
Het middeleeuwse Prizren by night

Prizren: het mooie zuiden van Kosovo

In het zuiden van Kosovo ligt de stad Prizren. In de zomer vult het middeleeuwse centrum zich met ijssalons en notenbarretjes. In het voorjaar is de stad erg rustig, maar Prizren is ook dan de moeite waard. Sterker nog: ik vind het heerlijk om een bestemming in het voorseizoen te bezoeken wanneer het nog niet zo druk is. Waarom zou ik koppen lopen bij de Prizren bezienswaardigheden als het ook anders kan?

Ik flaneer met de locals over de eeuwenoude steden bruggen van Prizren. ik beklim de burcht van het stadje voor het fenomenale uitzicht over Prizren en omgeving. Daarna vervolgde ik mijn roadtrip door het zuiden van Kosovo.

Tip: overnacht in Prizren in het sfeervolle hotel Cleon bij de oude brug. Je kunt Prizren ook bezoeken als excursie vanuit Tirana

reizen naar prizren
Onderweg naar Prizren

PRAKTISCHE TIPS VOOR REIZEN NAAR KOSOVO

Als gezegd, er reizen nog niet veel mensen naar Kosovo. Toerisme staat echt nog in de kinderschoenen. Toch is Kosovo geen lastige reisbestemming, zeker niet voor avontuurlijke reizigers.

Met de auto naar Kosovo

De wegen in Kosovo zijn goed. Je kunt prima met een (huur)auto het land verkennen. Ga je met de auto de grens over? Zorg dan voor de juiste verzekering en groene, deze kun je aan de grens aanschaffen. De kosten bedragen ongeveer 15 euro.

Lucky me, ik ontmoette in Albanië een lieve Duitse dame. Ik maakte samen met haar en haar hondjes een roadtrip van een aantal dagen door het zuiden van Kosovo. In een LANDROVER! Hoe cool is dat ?!?! Later, als ik groot ben, wil ik ook een auto met een daktent.

Er loopt een nieuwe autosnelweg van Kosovo naar Albanië en naar de stad Skopje in Macedonië. De secundaire wegen in Kosovo zijn van minder goede kwaliteit en 's avonds niet verlicht.

geschiedenis kosvo
Historische bezienswaardigheden tonen de geschiedenis van Kosovo

Het visum voor Kosovo

De kans is groot dat je Kosovo over land binnen komt en verlaat vanuit een buurland. Reis je vanuit Macedonië of Albanië naar Kosovo? Via een simpele stempel in je paspoort krijg je toegang tot het land. 

Reis je vanuit Servië naar Kosovo? Het is (meestal) geen probleem om op en neer te reizen tussen Servië en Kosovo. Servië erkent Kosovo echter niet als land, maar ziet Kosovo als provincie van Servië. Je kunt daardoor niet zomaar doorreizen naar een ander buurland omdat de juiste stempels ontbreken.

Als je van Kosovo naar Servië wilt, zul je om moeten rijden, bijvoorbeeld via Macedonië.

pristina kosovo
Oude man in Pristina

Veiligheid in Kosovo

Hoewel Kosovo en Servië geen vrienden zijn, is het veilig om door deze landen te reizen. 

Grappig weetje over Kosovo: in Kosovo betalen ze gewoon met euro's. Wel zo makkelijk.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry