home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
24/03/2019

Reizen door Kosovo

Kosovo is een klein landje in de Balkan met prachtige bergen, kerken en kloosters. De meeste reizigers slaan Kosovo over. NIET TERECHT! Lees snel verder waarom je roadtrip door de Balkan niet compleet is zonder een bezoek aan Kosovo.

Reizen door Kosovo: de leukste bezienswaardigheden

Kosovo is anders dan zijn buurlanden. Hoewel Kroatië, Servië en Macedonië allemaal tot het voormalige Joegoslavië behoren, heeft Kosovo een aantal unieke plekken die je zeker moet bezoeken.

Ik koos voor een verblijf in Pristina, Peja en Prizren.

bergen kosovo
Rijden door de Balkan

Communistisch Pristina

De hoofdstad van Kosovo is een stad met vele communistische invloeden. Tussen de grauwe en grijze gebouwen van Pristina vind je  een gezellige bazaar en vriendelijke mensen. Eten en overnachten zijn goedkoop.

Het meeste bizarre van Pristina is misschien wel het New Born Monument. Het New Born Monument staat symbool voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Achter het monument ligt een groot vervallen winkelcentrum in Joegoslavische communistische stijl. Hoe groot kan het contrast zijn?

Pristina is een leuke bestemming voor 1-2 dagen.

klooster peja
Het klooster van Peja

Het klooster en outdoor paradijs van Peja

In het westen van Kosovo bij het stadje Peja ligt een van de mooiste kloosters van het land, het Visoki Decani. Dit Servisch orthodoxe klooster is gedecoreerd met kleurrijke fresco's.

Het nationaal park van Peja leent zich uitstekend voor een mooie wandel- of fietstocht.

Veel mensen bezoeken het klooster van Peja als dagtrip uit Pristina. Heb je meer tijd? Blijf vooral iets langer in Peja!

roadtrip kosovo
Het middeleeuwse Prizren by night

Prizren

In het zuiden van Kosovo ligt de stad Prizren. In de zomer vult het middeleeuwse centrum zich met ijssalons en notenbarretjes. In het voorjaar is de stad erg rustig, maar nog steeds de moeite waard.

Flaneer net als de locals over de eeuwenoude steden bruggen of beklim de burcht van het stadje. Vanaf de heuvel heb je een fenomenaal uitzicht over Prizren en omgeving. 

Ik overnachtte in Prizren tijdens een roadtrip door het zuiden.


Rainy Prizren #kosovo #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA


Met de (huur)auto door Kosovo

De wegen in Kosovo zijn goed. Je kunt prima per bus of met een (huur)auto het land verkennen. Ga je met de auto de grens over? Zorg dan voor de juiste verzekering, deze kun je aan de grens aanschaffen.

Lucky me, voorjaar 2016 maakte ik een roadtrip van een aantal dagen door het zuiden van Kosovo. In een LANDROVER! Hoe cool is dat ?!?! Later, als ik groot ben, wil ik ook een auto met een daktent.

De grenzen van Kosovo

De kans is groot dat je Kosovo over land binnen komt en verlaat vanuit een buurland. 

Reis je vanuit Macedonië of Albanië naar Kosovo? Via een simpele stempel in je paspoort krijg je toegang tot het land. 

pristina kosovo
Oude man in Pristina

Reis je vanuit Servië naar Kosovo? Het is (meestal) geen probleem om op en neer te reizen tussen Servië en Kosovo. Servië erkent Kosovo echter niet als land, je kan dus niet zomaar doorreizen naar een ander buurland. Kosovo uit reizen via Servië is niet mogelijk. Als je van Kosovo naar Servië wilt, zul je een stukje om moet rijden, bijvoorbeeld via Macedonië.

Grappig weetje: in Kosovo betalen ze gewoon met euro's. Wel zo makkelijk.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry