home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Doen in Skopje. Een verslag van dag tot dag.

Een rondreis door Macedonië begint voor veel reizigers in Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Skopje is lekker compact, maar heeft alles in zich om op jouw bucketlist te komen!

28 april 2014

Vliegen naar naar Skopje

Gaat het lukken? Mijn vliegtuig vanuit Amsterdam heeft vertraging, ik heb nog 20 minuten om over te stappen in Zagreb. Weinig, zeer weinig. Ik snel naar buiten naar de aankomsthal.

Een kwartier later zit ik weer in het vliegtuig. Ironisch genoeg in het zelfde vliegtuig, met een ander vluchtnummer maar mét de zelfde stewardessen. In de tussentijd heb ik het vliegtuig wat me van Amsterdam naar Zagreb was verlaten, ben ik bij de aankomst gate met een paar andere reizigers die naar Sarajevo moesten opgevangen en werden door een aantal beveiligde deuren naar de vertrek gate gebracht. Geen x-ray, geen paspoort, geen gedoe. Simpel en efficiënt.

De bus van het vliegveld naar het centrum van Skopje heb ik net gemist. Ik besluit te wachten op de volgende bus, bijna 1,5 later. En terwijl ik eerst nog geniet van de zon, begint het vervolgens te bliksemen in de verte, dan waait en dondert het en uiteindelijk valt de regen met bakken de lucht uit.

Geen goed begin. En tóch is Skopje geweldig. Lees snel verder wat je kunt doen in Skopje.

national theatre van Macedonie bij Macedonia Aquare
Ht theater van Macedonë bij Macedonia Square

Macedonia Square in Skopje

Het is net droog wanneer ik gewapend met camera (en statief) net voor het blauwe kwartier naar de Postad Makedonija loop, oftewel Macedonia Square. Een wandeling van 5 tot 10 minuten, waar ik uiteraard veel langer over doe omdat de gebouwen langs de rivier de Vardar er mooi verlicht bij liggen. Ook de verschillende bruggen over de rivier, waaronder de Stone bridge, zijn mooi uitgelicht. Voor de kinderen is er een zweefmolen.

Helaas blijft het echter niet droog, en al vrij snel kies ik eieren voor mijn geld en ga ik een hapje eten. Op een terras met buitenkachel. Dat dan weer wel.

En hoewel Macedonia Square hét centrale plein is, zijn de prijzen in het restaurant heel schappelijk, en kun je voor weinig geld heel goed eten.

Vanuit Skopje reis ik naar Kosovo en Ohrid. Aan het eind van mijn rondreis door de Balkan verken ik Skopje.

7 mei 2014

De laatste dag van de vakantie alweer.... Tijd om Skopje te verkennen.

Millennium Cross

Ik wil overzicht, en ik neem een bus van het centrum richting het millennium cross. Ik heb weinig interesse in de kabelbaan naar het kruis zelf, al is deze wel heel populair onder de lokale bevolking. Dicht bij het kruis zijn vele speeltuinen en picknicktafels en is het een drukte van belang.

Na mijn korte bezoek aan het millenium cross wil ik het klooster Panteljemon bezoeken. Volgens de kaart is dat niet zo ver lopen vanaf het millennium cross. 

Klooster Panteljemon

Ik begin te lopen door het bos op de berg Vodnu. De weg is geasfalteerd, maar er komt nauwelijks verkeer. Ik hoor vogels fluiten, en de verte klinkt een koekoek. Af en toe hoor ik een schuchtere hagedis wegglippen in het gras, en slecht een heel enkele keer weet ik er eentje te zien. Wel zie ik allerlei vrolijk gekleurde vlindertjes om me heen dartelen. En eindelijk, na meer dan een week bijna dagelijks regen, schijnt de zon!

de berg Vodnu met uitzicht over Skopje Macedonie
De berg Vodnu met uitzicht over Skopje

Ergens na een half uur komt het besef dat het klooster toch wat verder weg ligt dan gedacht. Nu reis ik zonder GPS, maar met een reisgenoot die wél kaarten inleest blijkt dat het klooster inderdaad verder weg is dan we dachten. Hmmm. Ik stap vrolijk verder, we zien wel.

En dan ineens verschijnt het klooster tussen de bomen. Mooi! Wanneer ik echter na de nodige haarspeldbochten bij het 'klooster' beland, blijkt dat het een andere kerk is en dat het klooster een stukje  verderop ligt.

Groot is het Panteljemon klooster niet, maar in het klooster zijn mooie fresco's te zien. Daarnaast is er een terrasje, en een colaatje gaat er inmiddels wel in. En terwijl ik mijn cola nuttig, belt de ober een metertaxi die me terug naar Skopje brengt.

Old Town

De taxi zet me af aan de rand van de oude stad, vlakbij het National Theatre en het Holocaust Museum. Het oude centrum lijkt op een oosterse Bazaar, overal zijn kleine winkeltjes, terrasjes met koffie en zoete Turkse thee en natuurlijk veel winkels met souvenirs als wijn, honing en foute koelkastmagneten.

fontein in het oude centrum van Skopje
Één van de vele fonteinen in het oude centrum

Ik loop door het doolhof aan winkeltjes naar boven, naar het oude fort.

Onderweg stuit ik al snel op de Sveti Pass kerk, een klein kerkje met een mooi houten interieur. Het grootste deel van de kerk ligt onder de grond, want in de tijd van de Turken mochten kerken niet hoger zijn dan de moskee.

Wil je een mooi uitzicht over de stad en de oosterse Bazaar met zijn hamans en moskeeën, dat is het zeker een aanrader een rondje over de buitenmuren van het fort te maken. Van het interieur van het fort is echter weinig over, zelfs de binnenmuren ontbreken. In plaats van een antiek vloerkleed is er nu een prachtig en kleurrijk kleedje van gras en wilde bloemen.

het fort met uiticht over Skopje
Het fort van Skopje

Tijdens de afdaling naar Macedonia Square zit ik in een dilemma... Wil ik nog één van de mooie musea zien die de stad rijk is? Ik heb echter even voldoende cultuur gehad, en dus ga ik via de lokale Arc de Triomph en via een aantal prominente standbeelden ter nagedachtenis van moeder Theresa en 'beroemde' strijders terug naar het hostel.

En 's avonds? Nog één keer genieten van de omgeving van Macedonia Square en de stenen brug. Op tijd naar bed, want 's ochtends om 4 uur staat de taxi alweer voor de deur die me naar het vliegtuig brengt...

Heb jij meer tips voor dingen die je kan doen in Skopje?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry