home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Reizen in Macedonië

Reizen naar Macedonië is in opkomst. Dat is niet raar, want Macedonië is een ideaal vakantieland voor (bijna) alle type reizigers! Lees snel verder waarom je naar Macedonië moet als je houdt van een avontuurlijke rondreis. Óf als je houdt van all inclusive vakantie.

Ik maakte een rondreis door Macedonië (Noord-Macedonië) en Kosovo. In deze blog deel ik mijn route langs de hoogtepunten van Macedonië en praktische tips voor een geslaagde vakantie in Macedonië.

stone bridge skopje
Het archeologisch museum bij de 'Stone Bridge' in het centrum van Skopje

Reizen door Macedonië

Backpacken in Macedonië

In de bus van het vliegveld van Skopje realiseer ik me, dat de laatste keer backpacken in Europa al weer een jaar of vijf geleden is. Onterecht - Europa heeft een hoop moois te bieden.

Een vakantie naar Macedonië hoeft niet duur te zijn. Het eten is lekker en goedkoop.Er zijn veel kleinschalige hotels en appartementen in Macedonië. Macedonië is niet platgelopen door toeristen, wat ik erg leuk vind. Het meer van Ohrid is erg in trek voor een zonvakantie in Macedonië, maar veel mensen blijven bij de kuststrook hangen.

kerk macedonie
Kerken in Macedonië

Route rondreis Macedonië en Kosovo

Macedonië is niet heel erg groot en het openbaar vervoer is goed geregeld.

Mijn route van mijn reis door Macedonië en Kosovo zag er als volgt uit: 

Mijn Macedonië-reis staat samengevat op onderstaande kaart.

macedonie kaart route

All inclusive vakanties in Macedonië: het meer van Ohrid

In het voorjaar en in de zomer bieden touroperators als Corendon en TUI all inclusive vakanties aan bij het meer van Ohrid. Macedonië is een populaire bestemming voor een zonvakantie!

Het meer van Ohrid is een idyllisch plekje waar je je prima een week kan vermaken. De  all inclusive accommodaties liggen net buiten het stadje, dus je hebt de ruimte. Veel hotels en appartementen hebben een shuttle service tussen het hotel en de oude stad.

meer ohrid macedonie
Varen op het meer van Ohrid

Praktische tips voor Macedonië

Vliegen naar Macedonië

Macedonië heeft twee internationale vliegvelden, in Skopje en in Ohrid.

In het seizoen gaan er directe vluchten naar Ohrid. Dit is de periode mei tot oktober. Corendon vliegt een paar keer per week. 

Vlieg je buiten het seizoen, dan kun je goedkoop vliegen naar Skopje. De vlucht Amsterdam-Skopje is helaas geen directe vlucht. Ik vloog met Croatian Airlines naar Skopje met een korte overstap in Zagreb.

natuur macedonie
Kleine watervallen bij het meer van Ohrid

De beste reistijd voor Macedonië

De beste reistijd is de periode mei tot en met oktober. Er valt dan de minste neerslag en de temperaturen zijn aangenaam. Macedonië kent veel zonuren.

Ook buiten het seizoen kun je prima rondreizen door Macedonië. Je moet er alleen rekening mee houden dat sommige excursies niet mogelijk zijn.

boottocht ohrid
Vissersbootjes op Lake Ohrid

Geld en budget voor Macedonië

In Macedonië betaalt men met de denar. Er gaan ongeveer 62 denar in een euro (januari 2019). Op veel plekken worden ook euro's geaccepteerd, zeker ook rondom het meer van Ohrid.

In Macedonië zijn voldoende pinautomaten. Creditcards worden bijna over geaccepteerd.

lente macedonie
Lente in Macedonië

Veiligheid in Macedonië: reisadvies van Buitenlandse Zaken

Macedonië is qua veiligheid te vergelijken met de meeste landen in West-Europa. Zoals altijd kun je je het beste niet mengen in (politieke) demonstraties. 

In Macedonië komen regelmatig kleine aardbevingen voor. In het regenseizoen kunnen er in de bergen overstromingen ontstaan. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je het actuele reisadvies voor Noord-Macedonië.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry