home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Dubrovnik

Lucky me, ik moet voor een congres van mijn werk naar Dubrovnik! En hoewel een deel van mijn dagen gevuld zijn met wetenschappelijke presentaties, heb ik ook de mogelijkheid de stad een beetje te verkennen. Dubrovnik is een leuk middeleeuws stadje, maar in de omgeving kun je watersport beoefenen als zeekajakken, snorkelen en duiken. Bij deze mijn top bezienswaardigheden voor Dubrovnik en omgeving.

Het oude centrum

Dubrovnik heeft een compact centrum, wat je prima te voet kan verkennen. Smalle steegjes, de vele kerken en natuurlijk veel gezellige terrasjes.

Omdat ik overdag (en delen van de avond) gewoon aan het werk ben, zie ik relatief weinig kerken en musea van binnen. Toch is het genieten om door de straten van Dubrovnik te mogen slenteren. Om door de Pile gate de binnenstad in te gaan en een ijsje te kunnen eten bij de Onofrio fontein of een drankje te doen op het plein bij de kathedraal. 

de oude haven van Dubrovnik, Kroatië
De oude haven van Dubrovnik

Over de muur

Het is mogelijk om een wandeling te maken over de stadsmuren van Dubrovnik. Een aanrader als je de drukte een beetje wil ontlopen, want zeker in het seizoen dat de grote cruiseschepen aanmeren is het soms koppenlopen. Omdat je de wandeling alleen met de klok mee mag lopen, heb je geen last van tegenliggers op de smalle stukken. De meeste mensen starten de wandeling bij de Pile Gate, maar omdat dit vlak bij de aanlegplek ligt van de cruiseschepen, kun je in het hoogseizoen de wandeling het beste starten in het oosten bij bij de Ploce gate.

Vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht over de stad, de haven, de Middellandse Zee en de eilanden voor de kust. 

De oude haven is een aanrader voor iedereen die lekker en betaalbaar wilt eten met een uitzicht op zee.

Kajakken en snorkelen

Vanuit de oude haven kan je een zeekajak de kustlijn bij Dubrovnik verkennen. De kust is grillig met mooie rotsformaties en omdat er niet veel stroming staat is de trip veilig voor iedereen. Toch draag ik braaf het verplichte reddingsvest.

In een afgelegen baai leg ik mijn kajak even aan wal, en maak ik van de gelegenheid gebruik om te snorkelen in zee. Zo bij de kant is geen grote variëteit aan onderwaterleven te zien, maar het is desalniettemin heerlijk om gewoon even een verfrissende duik te nemen op een warme dag.

de zonsondergang vanaf de stadsmuur van Dubrovnik
Zonsondergang over de Middellandse zee 

Duiken Dubrovnik

Omdat ik maar een paar vrije dagen heb na het congres besluit ik niet mijn hele uitrusting mee te nemen, maar beperk ik me tot pak en camera. De rest huur ik ter plekke.

Het blijkt nog best lastig om een duikschool te vinden die al gasten accepteert. De meeste wachten tot het water net wat warmer is. Aan de oppervlakte begint het best al aangenaam te worden, maar op diepte is het nog maar 15 graden.

Mijn eerste duikdag duik ik bij de site Cape Petka naar een grotje op ongeveer 35 meter. Daarna ga ik ook nog op zoek naar een dieper gelegen anker en een oude kruik. Ik zie verschillende octopussen en ook kleurrijke zeesterren en dieseltreinwormen. Kleurrijke algen en korstmossen kleuren de wanden van het dieper gelegen gesteente, terwijl de keien in het ondiepere deel zijn omringt door zeegras.

Ook duik ik bij het wrak van de Taranto, een Italiaans scheepswrak (in Nederland gebouwd). Het schip is in WOII op een mijn gevaren toen het probeerde een Engelse onderzeeër te ontwijken. Het schip is 60 meter lang, en ligt scheef op een diepte van 22-54 meter. Één duik is veel te weinig om het schip te verkennen, en ik zie dan ook maar een klein deel van het wrak.

inktvis tijdens het duiken, Dubrovnik
Een octopus tijdens de duik

Mijn duik op de Taranto is mijn laatste duik in Kroatië, ik zie af van een tweede duik die dag. Hoewel ik netjes aangeef aan de gids dat mijn nultijd voorbij is en ik volgens mijn (conservatieve) Suunto duikdcomputer in deco beland, wil hij eerst niet minder diep duiken, en vervolgens wil hij niet wachten met naar de oppervlakte zwemmen tot mijn computer aangeeft dat mijn decompressietijd er op zit. En flauw of niet, ik houd me soms héél stikt aan de regeltjes van mijn opleiding (met name als het me zo uitkomt :)). Ik vind het not-done dat een gids een klant 'dwingt' een duikcomputer te negeren. Ik hang dus een tijdje in mijn eentje aan de lijn.

Lokrum

Er zijn vele trips te boeken (onder andere in de oude haven) naar bezienswaardigheden buiten Dubrovnik. Ik besluit een bootje naar het kleine eiland Lokrum te nemen.

Lokrum is prima te voet te verkennen in een dag. Een deel van het eiland heeft mooi aangelegde wandelpaden (en een soort van kinderboerderij), maar een deel is ook iets minder goed onderhouden met kleine tracks door het bos.

De Oostenrijkse hertog Maximiliam had ooit een vakantiehuisje op Lokrum. Een eenvoudig terras is natuurlijk iets te min voor den hertog, vandaag dat er een botanische tuin is aangelegd. Ook het 19de eeuwse klooster stamt uit deze tijd.

Aan de andere kant van het eiland, op het hoogste punt, ligt het Fort Royal Castle. De binnenkant oogt vervallen, maar je kan (veilig) op de toren klimmen en van het uitzicht genieten.

Tijdens mijn laatste avond in Kroatië onweerde het, alsof de weergoden afscheid wilde nemen. Dat Kroatië, tot de volgende keer!

onweer in Dubrovnik
Onweer boven zee

Meer lezen over Kroatië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry