home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Cuzco

10 augustus 2013

´Een bezoek aan Peru is niet compleet zonder een bezoek aan Machu Picchu’, vertelt een collega van me die ik stomtoevallig tegen kom op de Plaza del Armes, het central plein van Cuzco.

Ik wil ook naar Machu Picchu, maar door storingen in de website om de kaartjes te boeken, slecht internet in Bolivia of gewoon even geen elektriciteit (laat staan internet), ben ik te laat met boeken. Alle kaarten zijn uitverkocht…

Er zit niks anders op dan in Cuzco op zoek te gaan naar een tourtje naar Machu Picchu, want hoewel kaarten voor individuele reizigers niet meer te koop zijn, hebben touroperators in Cuzco wél nog een voorraadje. Na wat zoeken, wikken en wegen boek ik een tour die twee dagen later vertrekt.

Cuzco is een mooie stad, maar o zo touristisch. Overal bureautjes die dingen voor je willen boeken, winkels met (nep)outdoorspullen en overall mensen die je aanspreken of je een massage wilt, calabassen wilt kopen, schilderijen wilt enzovoort. De eerste paar keer bedank je nog beleefd, maar al vrij snel schiet ik in de ‘ik-wil-niet-aangesproken-worden-dus-ik-negeer-je-modus’. Niet echt respectvol…

Als je in Cuzco een bezienswaardigheid wilt bezoeken dan kan je vaak geen kaartje aan de deur kopen, maar moet je je boleto turistico laten zien. Een algemeen toegangsbiljet van maar liefst 130 soles, wat niet eens overal geldig is. In sommige musea moet je alsnog een kaartje kopen, voor religieuze gebouwen geldt een apart biljet.  Dit biljet is tien dagen geldig, dat dan weer wel.

Ergens naar binnen gaan is dus prijzig, maar Cuzco is een stad die waar je ook gewoon lekker rond kan slenteren en kan genieten van de buitenkant van verschillende gebouwen. De straatjes in het centrum zijn over het algemeen niet geasfalteerd, maar bestraat met Inca-stijl stenen. Dit geeft een bijzondere sfeer. Veel gebouwen hebben kleurrijke ramen en balkons. Daarnaast zijn er in Cuzco veel mooie kerken, kappelen en conventen. Deze liggen veelal verspreid in de regio rondom het Plaza de Armas en het Plaza San Francisco. Ook stuit ik meteen de eerste dag in Cuzco op een kleine processie. Altijd leuk om te zien!

Inca museum

Het eerste museum wat ik wil bezoeken zit echter niet bij het biljet inbegrepen, beetje jammer. Ik wil namelijk naar het Inca-museum, dat lijkt me een mooie voorbereiding op Machu Picchu.

Het inca-museum is een mooi museum, waar men niet alleen de inca-geschiedenis tentoonstelt, maar ook verschillende pre-inca culturen.

Het museum laat een scala gebruiksvoorwerpen zien als potten en schalen, maar vertelt ook over de verschillende weeftechnieken van verschillende stammen. Daarnaast laat het museum door middel van maquettes zien hoe stammen leefden, en wat hun leefgebied voor een invloed had op de oogst en hun doen en laten. Peru is immers een land met grote hoogteverschillen, en deze hebben onmiskenbaar invloed op het klimaat en de gewassen die je kan verbouwen.
Museo Municipal de Arte Contemporaneo

Het volgende museum wat ik bezoek ligt op een steenworp afstand aan het Plaza Regocijo, dit is het Museo Municipal de Arte Contemporaneo. Hier wordt voornamelijk modern kunst tentoongesteld van Peruaanse schilders, maar er is ook een klein aantal beelden te zien. Het gebouw is trouwens ook bijzonder: twee etages vol schilderijen, deels openlucht, rondom een patio

Museo de Arte Popular

Omdat ik om vijf uur mijn treinkaartjes naar Machu Picchu moet ophalen en het museum Museo de Arte Popular tegenover het reisbureautje ligt, besluit ik deze dag nóg een museum te bezoeken. Meestal bezoek ik niet zoveel musea op een dag, omdat ik op een gegeven moment een beetje verzadigd ben en dat zoned is…

Het Museo de Arte Popular is een vrij rommelig museum, waarin allerlei modern kunstvooorwerpen staan. De materialen verschillen van metaal tot hout tot porcelein en alles wat daartussen zit. De thema’s van de werken varieren ook, maar een rode draad zijn toch wel modern vertalingen van bijbelse scenes en kerstallen, engelen of (inca)strijders en steden met strijders. Het is moeilijk een logische weg te vinden tussen de willekeurig opgestelde vitrines.
Naast de bizarre kunstcollectie hangen er tevens een aantal oude zwartwit foto’s van Cuzco en omgeving in het museum.

Na mijn tickets opgehaald te hebben geniet ik nog even van het mooi verlichte Plaza de Armas en daarna loop ik terug naar mijn hotel.

11 augustus 2013

Het is zondag, en veel musea en gebouwen hebben beperkte openingstijden. Of ze zijn gewoon de hele dag dicht. Wanneer ik na een paar gesloten deuren en wat omzwermingen aankom bij de Plaza de Armas, besluit ik daar vandaan omhoog te lopen naar Sacsaywaman, een immense ruine die niet alleen belangrijk was voor de verdediging van de stad, maar ook een religieuze rol had.

Sacsaywaman

Mijn voettocht naar Sacsaywaman nog een hele klim te zijn! En terwijl je in de andere straten van Cuzco overall wel plekjes kan vinden om te eten en te drinken (weliswaar duurder dan elders in Peru), lijkt de lange steile weg die me naar Sacsaywaman voert in dat opzicht uitgestorven. Pas bijna boven tref ik een paar stalletjes aan waar ik lunchen. Deze bestaat uit een grote maiskolf en vers geperst sinaasappelsap. Een rare combinatie, maar voor mij ideaal na een vermoeiende klim!

Het oude fort stamt nog uit de tijd van de inca’s. Het is bijzonder wanneer je bedenkt wat voor een karwei het moet zijn geweest om de stenen van dit fort de heuvel op te krijgen. Gezien de grootte van sommige van de stenen moeten deze meer dan een ton per stuk wegen.

Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast ben je dicht bij een kruis en een beeld van Christus. Vanaf het central deel van de stad zien deze er best impossant uit, vooral ‘s avonds wanneer ze verlicht zijn, maar van dichtbij zijn ze niet echt mooi.

Rondom het fort liggen diverse grasvelden waar een aantal lama’s en alpacca’s grazen, maar waar vooral vele Peruanen picknicken, voetballen of vliegeren.

Q’enqo

Een klein stukje verder omhoog ligt Q’enqo, een tweede inca-ruine die ik bezoek. Deze is duidelijk minder uitgestrekt, al is ere en grote steen die vroeger dienst gedaan zou hebben om offers op te doen en een holte waar vroeger drank ik bewaard zou zijn.

De weg terug naar beneden gaat gelukkig een stuk sneller dan de weg omhoog. Gelukkig maar, het wordt vroeg donker (en koud).


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry