home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)La Paz

 

26 juli 2013

Wanneer de bus La Paz nadert, heb ik het idee in een kurkentrekker beland te zijn. Ver beneden me branden lampjes, en de bus blijft maar rondjes draaien tegen de steile wanden van de omliggende bergen om uiteindelijk op de bodem van het dal te belanden, welke zo’n 400 meter lager ligt.

27 juli 2013

La Paz is een heksenketel! Overal mensen, en op elke straathoek is wel een  vrouwtje te vinden wat nootjes of eten of zakdoekjes verkoopt. Daarnaast zijn er vele kleine winkeltjes, waar per district een bepaald item verkocht wordt. Op sommige plekken krijg je dus alleen maar taart, terwijl je op andere plekken voornamelijk banken of schroeven kan vinden.

Opening academisch jaar

Het is vandaag de opening van het academische jaar. In Utrecht gaat die opening gepaard met een speech van de Rector Magnificus en een borrel, maar hier is er een heuse parade waar duizenden mensen in mee lopen. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘mee dansen’. Elke faculteit en elk departement heeft een eigen outfit. Sommigen gaan in klederdracht, anderen zijn verkleed als dieren, terwijl bij weer anderen de dames in erg korte rokjes lopen.

Langs de parade zijn dranghekken geplaatst. De toegang is gratis, maar als je een stoeltje wilt of een plekje op een tribune dan moet je 30-40 soles betalen. Maar dan ben je ook meteen een paar uur zoet: de hele show duurt meer dan twaalf uur en voor een hapje en een drankje wordt (tegen betaling) gezorgd.

Plaza Mureillo

La Paz heeft veel mooie koloniale gebouwen, sommige in een iets betere staat dan anderen.

Vlakbij mijn hotel ligt het Plaza Mureillo. Aan dit plein ligt de (relatief nieuwe) kathedraal van de stad, en daarnaast ook het presidentiële paleis en een aantal hotels. In het midden van het plein staat een fontein, en zwermen bovendien honderden duiven.

Leer La Paz beter kennen met een half day walking tour.

28 juli 2013

Ik ga een dagje alleen op stap. Echt alleen ben ik echter niet, want ik heb een excursie naar Tiwanaku geboekt.

Tiwanaku

Tiwanaku is een oude pre-inca site op zo’n twintig kilometer van het Titicaca meer. Op de site hebben verschillende tempels gestaan, maar een groot deel van de tempels is met de tijd verloren gegaan, deels ook omdat (onder andere) de Spanjaarden de stenen van de tempels gebruikt hebben voor de bouw van huizen en kerken.

Bij de site staan verschillende musea. In een van de musea word teen metershoog beeld van een ‘persoon’ getoond. Deze monoliet is  versierd met allerlei heilige symbolen uit de mythologie, maar ook met symbolen uit de sterrenkunde. Het is bijzonder om te beseffen dat naast de oude Egyptenaren ook deze cultuur rond de zesde eeuw voor Christus al veel verstand had van de stand van de sterren en de zon. Naar alle waarschijnlijkheid waren de tempels vroeger zo gebouwd, dat bepaalde beelden slechts 1-2 keer per jaar waren uitgelicht.

Helaas is veel informatieve over de oude Tiwanaku cultuur echter verloren gegaan. In de omgeving van de tempels worden echter nog regelmatig nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan, variërend van het potten en andere gebruiksvoorwerpen tot een tweede (kleiner) tempelcomplex zoals het nabijgelegen Puma Punku.

Hoewel Puma Punku in een zeer slechte staat is en niet heel veel meer is dan een aantal grote stenen die verspreid liggen over het terrein van iets wat ooit een grote tempel moet zijn geweest, laten de stenen wel zien dat ze vroeger met metal (voornamelijk koper) gedecoreerd moet zijn geweest. Daarnaast zijn er ook metalen koppelstukken gebruikt om de stenen bij elkaar te houden.

De grootste en zwaarste steen heeft een massa van maar liefst twintig ton. Onvoorstelbaar hoe moeilijk deze te vervoeren  moet zijn geweest in een tijd dat men het wiel nog niet had uitgevonden in Bolivia, en ook geen gebruik maakte van ezels en andere lastdieren.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry