home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Paracas en de Ballestas eilanden: Galapagos on a budget

Gaaaaaap. Nog voordat de klok drie keer geslagen had, liep de wekker af. Om drie uur staat de taxi voor de deur, en een paar uur later zit ik op een bootje bij de Ballestas Eilanden. Gaaaaaap, doet Axel, het dominante mannetje van een van de zeeleeuwenkolonies. Ik ga naar Paracas en de Ballestas Eilanden in Peru.

zeeleeuw paracas
Een luie zeeleeuw in Paracas National Park

Ballestas Eilanden: poor man's Galapagos

De Ballestas Eilanden in Peru worden ook ‘poor man’s Galapagos’ genoemd. De biodiversiteit op de eilandengroep is enorm. In tegenstelling tot het echte Galapagos kun je hier makkelijk komen. En dat scheelt in de portemonnee. Ideaal voor budgetreizigers en backpackers die het echte Galapagos niet kunnen betalen.

Vogels zijn er genoeg. Zowel het aantal dieren als het aantal soorten is enorm. Dat begint al in de haven van het vissersplaatsje Pracas. Hier cirkelen verschillende soorten meeuwen. Ze azen op het visafval van de ochtendvangst als vissers hun boten en netten schoonspoelen. Ook een groepje pelikanen laat deze kans niet schieten.

paracas haven peru
Vissersboten in de haven van Paracas

Ballestas Eilanden excursie

Mijn Ballestas Eilanden excursie vertrekt uit de haven van Paracas. In de ochtend maak ik een boottocht, in de middag zal ik Paracas National Park bezoeken.

Het is maar een kort stukje varen naar de Ballestas Eilanden. De rotsachtige eilanden hebben kliffen en bogen waar het water door spat. Een wit tapijt van guano verraadt waar groepen vogels huisvesten en broeden. Ze laten regelmatig iets vallen...

Deze guano is zeer vruchtbaar. Een paar keer per jaar worden de rotsen gereinigd en hebben de boeren nieuwe mest.

vogel ballestas eilanden
Vele vogels op de Ballestas Eilanden

Na ruim een kwartier varen zie ik op een van de kleine rotseilandjes meer pelikanen. Even verderop zitten grote groepen aalscholvers en Jan-van-Genten.

Een enkele keer vliegt een van hen een stukje mee met de boot. En plotsklaps wijzigt de koers. De vogel schiet met een duikvlucht het water in, op zoek naar een lekker visje.

Ook zie ik een kleine vogel met een knalrode snavel. Wat is dat voor een beetje? De gids helpt me uit de brand. Het blijkt een Inca stern te zijn.

pinguins peru
Pinguïns in Peru

Pinguïns in Peru

Op de Ballestas Eilanden wonen Humboldt pinguïns. Door een koude en voedselrijke zeestroom zitten de pinguïns zelfs op deze breedtegraad.

De pinguïns zijn grijszwart met een zilverwitte buik. Ze jagen onder water op scholen kleine vissen, als ansjovis en sardines.

Helaas zijn de pinguïns de afgelopen jaren sterk in aantal afgenomen. Door het oogsten van de guano is er voor de pinguïn minder ruimte om een beschut hol aan te leggen. Hier leggen pinguïns normaal hun eieren in.

zeeleeuwen peru
Zeeleeuwen in Peru

Spelende zeeleeuwen

Behalve Axel en zijn harem zie ik nog een kolonie zeeleeuwen. Hun dominante mannetje luistert volgens de gids naar de naam Anton ;) In Kaapstad zag ik groepen zeeleeuwen die bestonden uit (jonge) mannetje zonder eigen groep. In Peru zie ik groepen zoals de natuur het wil: een dominant mannetje, een aantal vrouwtjes en jonge dieren.

Terwijl de meeste zeeleeuwen lui op een rots liggen, zijn er ook dieren die zwemmen en stoeien, waarbij ze elkaar zachtjes bijten.

kandelaar paracas peru
Een mysterieuze kandelaar bij Paracas

De kandelaar van de Ballestas Eilanden

De Ballestas Eilanden worden vooral bezocht door liefhebbers van natuur. Toch is er ook een stukje onverklaarbare historie op de eilanden.

Op de wand van een eiland is een afbeelding van een grote kandelaar van 150 meter. Dit Candelabra hiëroglief is niet te missen! Net als bij de Nazca-lijnen weet niemand wie (of wat) de lijnen in de rotsen heeft ‘gehakt’. Er gaan verhalen dat scheepvaarders de lijnen gebruikten ter oriëntatie. Anderen geloven dat sterrenkundigen een deel van het heelal in kaart hebben gebracht.

De kandelaar blijft een mysterie.

En dan is het tijd terug te keren naar de haven. Wanneer we daar na twee uur zijn, zie ik een groep dolfijnen rondom de boot. Het toetje van de trip!

paracas woestijn
Op excursie in de Paracas woestijn

Paracas Nationaal Park

De Ballestas Eilanden maken deel uit van Paracas Nationaal Park. Naast de eilandengroep is er een deel van het park op het vaste land. Hier ga ik in de middag naar toe.

In Paracas Nationaal Park ligt een uitgestrekte woestijn. Deze staat ook bekend om zijn biodiversiteit. Sommige dieren wonen er permanent, andere zijn slechts op doorreis. Ik ben er in juli, er zouden dan flamingo's moeten zijn. Helaas zie ik ze niet: de flamingo’s zijn nog in Chili. Toch is mijn excursie naar de Paracas woestijn geslaagd. Ik zie gieren cirkelen en op een klif zitten vele Jan-van-Genten.

Het bezoekerscentrum neemt je mee door de geschiedenis van het park, beginnende in de Carbontijd. Fossielen tonen aan dat de droge woestijn eens een drassig moeras was.

wilde gieren ballestas
Wilde gieren in Ballestas

Reizen naar de Ballestas Eilanden

Er rijden meerdere bussen per dag van Lima naar Pisco.

Na mijn Ballestas Eilanden excursie overnacht ik in het nabijgelegen Pisco. Over de hoofdweg van Pisco rijden bussen naar Ica (voor Huacachina) en Arequipa.

Ik heb deze excursie geboekt bij Milsy Tours. Zij halen je op van je hotel (of busstop) in Paracas of Pisco. 

Accommodatie bij de Ballestas Eilanden

Het is niet mogelijk om op de Ballestas Eilanden zelf te overnachten, maar in de omgeving zijn voldoende slaapplaatsen.

Ik overnacht in Hostal Tambo Colorado, een schoon hostel in het centrum van Pisco. De kamers zijn groot kamers met een lekker warme douche. Dat is wel eens anders in Peru.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry