home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De ideale route door Peru in 2-3 weken

Peru is het land van de Inca-cultuur, koloniale bezienswaardigheden en indrukwekkende bergen. Peru heeft alle ingrediënten in huis voor een veelzijdige rondreis, reizen naar Peru is nooit saai!

Mijn eerste reis door Zuid-Amerika brengt me naar Peru en Bolivia. In deze blog deel ik mijn route door Peru voor een backpackreis van 2-3 weken.

hoogtepunten peru machu picchu
Hoogtepunten Peru: de inca-stad Machu Picchu

Peru rondreis 2-3 weken

Ik combineer Bolivia en Peru, waarvan ik ongeveer 2 weken in Peru ben. Het Titicacameer bezoek ik vanuit Bolivia, maar omdat dit meer een absoluut hoogtepunt van mijn backpackreis door Peru en Bolivia is noem ik hem wel in deze blog.

Mijn route door Peru in 2 weken wordt weergegeven in onderstaande kaart. De Lonely Planet noemt deze route gekscherend de 'Gringo Trail Peru',  omdat dit DE route is voor een eerste backpackreis.

Tip: dit zijn leuke plekken om duurzaam te overnachten in Peru.

kaart peru route 2 weken
Kaart Peru: route 2-3 weken

Start van mijn rondreis door Peru: Lima bezienswaardigheden

Lima Peru is geen populaire backpackbestemming. Ik ben echter zó nieuwsgierig naar de hoofdstad van Peru, dat ik mijn rondreis start met een paar nachten in Lima. Zo heb ik voldoende tijd de belangrijkste bezienswaardigheden in Lima te zien.

Tot mijn verbazing is Lima een hele fijne stad om te verblijven. De stad heeft een rijke koloniale historie en er is een aantal interessant musea.

Heb je weinig tijd? Dan kun je eventueel Lima overslaan en direct na aankomst in Peru naar het zuiden reizen.

oeru route lima
Koloniaal Lima

Ballestas eilanden Peru: Galapagos on a budget

Na een bezoek aan Lima Peru neem ik een bus naar het zuiden. Vanuit Paracas boek ik een excursie naar de Ballestas Eilanden. Veel reizigers slaan de Ballestas Eilanden over tijdens hun reis naar Peru en ik weet wer-ke-lijk waar niet waarom! Op de Ballestas Eilanden geniet ik van de rijke flora en fauna die volgens vele te vergelijken is met de beroemde Galapagos eilanden in Ecuador. En dat voor een fractie van de prijs!

Lees meer over de Ballestas eilanden en de biodiversiteit in Peru.

zeeleeuwen ballestas peru
Zeeleeuwen op de Ballestas Eilanden

De zandduinen van Huacachina

De volgende stop tijden mijn route door Peru in 2 weken zijn de zandduinen van Huacachina, een paradijselijke plek voor backpackers. Rond een oase in de woestijn liggen gezellig hostels.

Het avontuur in Peru kan beginnen! Ik rijd met een buggy door de zandduinen van Haucachina! De landschappen in Peru zijn betoverend en ik probeer voor het eerst van mijn leven te sand boarden. Dit moet je zeker doen in Peru!

zandduinn huacachina
De zandduinen van Huacachina

Arequipa Peru: bezienswaardigheden en toffe activiteitenen

Arequipa is een gezellige koloniale stad met mooie kloosters en andere historische bezienswaardigheden. De stad wordt omringd door imposante vulkanen, waarvan de toppen gehuld zijn in sneeuw en wolken. Hier kan ik alvast een beetje wennen aan de hoogte van Peru.

De natuur rondom Arequipa is betoverend mooi. Ik ga raften in Peru op de Rio Chile. Ik vaar door kristalhelder water met spectaculaire uitzichten de vulkanen Misti en Chachani en de groene Chilina Vallei.

Daarna reis ik naar de Colca Canyon, een kloof die twee keer zo diep is als de Grand Canyon in Amerika. De Colcavallei is een kleurrijke vallei met pittoreske dorpen en rijke tradities. Helaas heb ik last van hoogteziekte in Peru (zie hieronder), een echte trekking zit er voor mij niet in.

klooster arequipa
Een van de kleurrijke kloosters van Arequipa

Lake Titicaca: de grens van Peru en Bolivia

Bij Lake Titicaca onderbreek ik mijn Peru route tijdelijk, ik wip de grens over met Bolivia.

Kies je voor een reis van 3 weken Peru? Dan is Puno denk ik de moeite waard. Dit is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de Peruaanse kant van het Titicacameer, het grootste zoetwatermeer van Zuid-Amerika.

Dit eeuwenoude meer in de Andes staat bekend om zijn drijvende eilanden. Deze eilanden zijn gemaakt zijn door de Peruvianen toen zij moesten vluchten voor de Inca’s. Het Titicacameer is een heilige plek voor de oude Inca’s.

De drijvende eilanden van Peru zijn nog steeds bewoond, je kunt hier zelfs overnachten.

heilige valei cuzco
Inca cultuur in Peru

Cuzco: Inca ruïnes en meer

Cuzco Peru is misschien wel de leukste stad van het land. Een aantal van de bekendste bezienswaardigheden in Peru vind je in en om Cuzco. Ik geniet van Inca tempels, de heilige vallei en natuurlijk de Machu Picchu, de oude stad in het Andesgebergte.

De entreeprijzen voor bezienswaardigheden in Cuzco Peru zijn hoger dan andere mooie plekken in Peru. Wil je goedkoop reizen door Peru? Een stadswandeling is gratis! Wat heb ik genoten van de kleurrijke gebouwen. De straten in het centrum van Cuzco zijn niet geasfalteerd, maar bestraat met Inca-stijl stenen. Dit geeft een bijzondere sfeer.

Wil je de Inca-trail lopen in Peru? Boek dan ruim voor vertrek om je te verzekeren van een plekje. Zelf was ik te laat.

wereldwonder machu picchu
Wereldwonder Machu Picchu

Praktische tips voor reizen naar Peru

Goedkoop vliegen naar Peru

KLM vliegt een aantal keer per week van Amsterdam naar Lima in Peru. Om de prijs te drukken ben ik naar Peru gevolgen met een stopover in Atlanta, Amerika. Reis je via Amerika naar Peru? Vergeet dan niet om een ESTA aan te vragen.

Lees meer tips voor goedkoop vliegen tijdens de schoolvakanties.

andes peru
De Andes in Peru

Reizen in Peru

Tijdens mijn rondreis door Peru en Boliva heb ik vooral met de bus gereisd. Er zijn verschillende type bussen, de duurdere bussen zijn best comfortabel. Om tijd en geld uit te sparen kun je op langere trajecten een nachtbus nemen. Gezien mijn afkeer voor nachtbussen heb ik dit niet gedaan.

Vanuit het busstation kun je eenvoudig een taxi naar je accommodatie nemen. Taxi's binnen de stad zijn niet duur.

Peru heeft een netwerk van luchthavens, waardoor een binnenlandse vlucht op langere afstanden best aantrekkelijk lijkt. De belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Peru is Peruvian Airways. Met hen kun je vliegen naar Cuzco vanuit naar Lima, deze vlucht in Peru duurt iets meer dan een uur.

coca bladeren peru
Coca bladeren tergen hoogteziekte

Hoogteziekte in Peru: tips & tricks

Een groot deel van Peru ligt hoog in het Andesgebergte, je loopt dus het risico om last te krijgen van hoogteziekte in Peru. Hoog in de bergen is de zuurstofdruk lager. Je lichaam heeft tijd nodig om aan hoogtes te wennen en zich aan te passen aan de lage zuurstofdruk. Wanneer je te snel stijgt, kun je last krijgen van kortademigheid, hoofdpijn en misselijkheid. In extreme gevallen kan hoogteziekte zelfs leiden tot orgaanschade.

De symptomen van hoogteziekte kun je onderdrukken met diamox. De locals zullen Coca bladeren en Coca thee aanraden ;) Je moet je afvragen of dit verstandig is.

Vuistregel: stijg maximaal 500 meter per dag, dat wil zeggen dat je ’s avonds maximaal 500 meter hoger slaapt als waar je ’s ochtends wakker geworden bent.

gier peru
Gieren in Peru

Mijn ervaring met hoogteziekte in Peru

Laat ik eerlijk zijn, ik kan héél slecht tegen hoogteverschillen. Ik ben dan snel buiten adem en bij inspanning ben ik snel licht in mijn hoofd. Hier heb ik rekening mee gehouden tijdens mijn rondreis door Peru: ik reisde eerste langs de kust en ik bewaarde Cusco Peru tot het laatst. Toch ging het (bijna) mis, tijdens mijn overnachting in Arequipa was ik echt duizelig. Gelukkig waren de klachten een paar uur later weg – maar ik heb geen toffe trekkings kunnen maken.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry