home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Stopover Atlanta: een bliksembezoek aan de Verenigde Staten

Foute televisieseries, een gemaakte wereld, verborgen isolement en veel nationalisme. Daar denk ik aan wanneer ik denk aan de Verenigde Staten. Hoewel ik zeker mooie foto's uit het land gezien heb, sprak het me niet genoeg aan om een bezoek te brengen. Maar nu ben ik in Atlanta, op weg naar Peru. Wil je goedkoop vliegen naar Zuid-Amerika? Grote kans dat je een stopover hebt in de Verenigde staten!

In deze blog deel ik alles wat je moet weten voor je stopover in Atlanta, inclusief tips voor het visum voor Amerika.

downtown atlanta
Downtown Atlanta

Bestemming Atlanta, Georgia

Atlanta is een populaire stopover bestemming voor vluchten naar Noord-Amerika en Zuid-Amerika. KLM, Delta Airlines en Southwest Airlines vliegen vanuit verschillende Europese bestemmingen naar Hartfield-Jackson Atlanta International Airport. 

Downtown Atlanta heeft niet veel bijzondere bezienswaardigheden en echte hoogtepunten. Toch hoef je je zeker niet te vervelen tijdens je stopover in Atlanta!

coca cola atlanta
Coca Cola als medicijn tegen de jetlag

Vliegen naar Atlanta, de procedures

Na een goede vlucht met KLM - Delta Airways land ik op Atlanta Airport. Hoewel ik van alle kanten gehoord heb dat Atlanta geen efficiënt vliegveld is, ben ik zo door de douane heen. Mijn tas gaat direct naar Peru, daar hoef ik gelukkig niet op de wachten. De procedure tijdens een stopover in Atlanta is simpel: vingerafdrukken, foto's, klaar. Voor vertrek heb ik al een ESTA aangevraagd, zonder ESTA kun je niet naar Amerika reizen. Zelfs als je alleen een transfer hebt en het vliegveld niet verlaat.

Met de Citytrein en de bus reis ik naar mijn hotel in Downtown Atlanta, waar ik gelijk mijn bedje in duik.

coca cola fabriek atlanta
De coca cola fabriek in Atlanta

Overnachten in Atlanta

Het ontbijt van het hotel valt me een beetje tegen. Nu ben ik niet zo naïef dat ik een bruine boterham met kaas verwacht, maar een donut, een wafel en een soort Kellogg's wat het meest weg heeft van kattenvoer is dan weer het andere uiterste. Er is iets wat door moet gaan voor koffie, maar mijn geliefde kopje thee ontbreekt. Bah.

The American dream. Life and happiness. Met zijn allen klappen en juichen. Wat is het leven toch fijn!

stopover atlanta world of coca cola
De World of Coca Cola tijdens je Atlanta stopover

Doen in Atlanta, Amerika:  World of Coca Cola bezoeken

Mijn stopover is te kort om alle bezienswaardigheden in Atlanta te zien. Ik heb al helemaal geen tijd voor de omgeving van de stad. Maar in een dag kun je ook veel zien en doen in Atlanta. 

Ik begin mijn stedentrip in Atlanta met een bezoek aan ‘The new world of Coca Cola’. Wat een mooi opgezet museum! Maar wél een museum met een hoog Efteling en reclame gehalte, want alles draait om het bruine sprankelende goedje. Het merk Coca Cola wordt gepresenteerd aan de hand van reclamevoorwerpen en posters van over de hele wereld, een aantal animaties en zelfs een 3D-film met bewegende stoelen.

Aan het eind van de tentoonstelling kun je meer dan 60 soorten producten proeven uit de hele wereld. Sommige zijn raar, sommige zijn erg zoet en sommige zijn eigenlijk niet te drinken. Ik zet echter door en ik proef ze allemaal. Na afloop borrelt mijn buik van al het koolzuur, en moet ik af en toe een boertje onderdrukken.

apex museum
Het apex museum

Het Olympisch Park in Atlanta

Na het museumbezoek eet ik een burger (je bent in de VS of niet!) en loop ik een rondje in de omgeving. De tijd die ik nog heb in Atlanta is te kort om ook Georgia Aquarium te bezoeken. Ik loop echter wel langs het Olympisch park en de ‘fountain of wings’. De drukkende benauwdheid is samen met het dichte wolkendek verdwenen en het zonnetje schijnt lekker. Hopelijk kan ik aan het eind van mijn vakantie nóg een stukje van de stad zien.

The walking tour of sweet Auburn

Ik wil mijn benen strekken en vooral een dag bezig en wakker blijven. Ik heb geen Lonely Planet of andere reisgids van de VS, maar op internet kom ik verschillende wandelingen tegen. Ik kies voor een stukje van 'the walking tour of sweet Auburn'.

stadswandeling atlanta
Een stadswandeling langs de infameuze bezienswaardigheden van Atlanta

De wandeling zou me langs verschillende monumentale en victoriaanse panden moeten voeren, maar eigenlijk spreken de panden die ik zie niet heel erg tot mijn verbeelding. De wijk waar ik loop begint wat te verpauperen, en de (sloop)werkzaamheden die her en daar plaatsvinden maken de aanblik niet vrolijker.

APEX museum

Langs de wandelroute ligt het APEX museum, the African American Panoramic Experience. In dit museum wordt de geschiedenis van de slavernij belicht, en ook de Nederlandse rol in deze geschiedenis ontbreekt niet in de tentoonstelling. Er zijn filmpjes, er is een nagebouwde tram, maar ook een schip wat gebruikt werd om slaven van Afrika naar Amerika te vervoeren.

apex atlanta
Lugubere slavernij

En terwijl in het hierboven beschreven Coca Cola museum alles nieuw en high-tech was, zijn er hier bordjes die vinden die nog uit een typmachine komen rollen. Bewust of niet: niet alleen de Afrikanen hebben met discriminatie te maken (gehad), maar ook hun museum.

Wanneer ik mijn free walking tour naar het museum bezoek voort zet, besluit ik snel dat het genoeg is. De buurt verloedert meer en meer, en ik voel me niet op mijn gemak.

georgia aqauarium
Een bijzondere alligator in het Georgia Aquarium

Georgia Aquarium in Atlanta: het grootste aquarium ter wereld

Het stukje Amerikaanse cultuur wat ik heb gezien fascineert me, maar het beangstigt me ook. Na een nacht in een vliegtuig met niet al te veel slaap heb ik behoefte aan iets wat luchtig is. Slecht, maar ik ben ook maar een mens! Ik houd van duiken, en besluit naar het Georgia Aquarium te gaan.

Het aquarium is ruim opgezet, en dat mag ook wel als je naar de grootte van zijn bewoners kijkt. Er leven verschillende soorten haaien, waaronder een walvishaai. In verschillende delen van het aquarium worden verschillende wereldzeeën belicht. Daarnaast wonen er ook dieren die niet in maar aan het water leven, als pinguïns en otters.

Ook is er een afdeling met daarin verschillende terraria met verschillende soorten kikkers, hagedissen en salamanders.

Vroeg wakker vanwege je jetlag? Boek dan hier een early bird ticket voor het aquarium met interessante korting.

georgia aquarium atlantaa
Must see: het Georgia Aquarium in Atlanta

En dan is het weer tijd om snel een hapje te eten en naar het vliegveld te gaan. Eerst met de metro, dan een stukje met de bus en tot slot met een treintje van de domestic naar de international terminal. Ik loop nog even vertwijfeld rond me afvragend of ik nog ergens mijn paspoort moet laten zien, maar dat hoeft pas aan de gate. Lekker makkelijk, zo zonder die eindeloze controles.

Blijf je langer in de VS? Check dan deze gratis New York reisgids of maak een rondreis langs de oostkust van Amerika

Stopover in Atlanta: ESTA of visum voor Amerika

Wil je Amerika bezoeken? Ben je op doorreis vanuit de VS? Dan heb je een visum of een reistoestemming nodig. De reistoestemming ESTA is alleen bedoeld voor tijdelijke zakenreizen of toeristische bezoeken van maximaal 90 dagen. Een ESTA is ook nodig wanneer je de VS aandoet op doorreis (zelfs als je de luchthaven niet verlaat!).

vis georgia aquarium
Vissen in hun biotoop

Een ESTA kun je online regelen op de website van de Amerikaanse overheid. In de meeste gevallen ontvang je de ESTA binnen 24 uur. 

LET OP: Ben je na 1 maart 2011 in Syrië, Iran, Irak of Soedan geweest? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een ESTA voor de Verenigde Staten. Je moet een visum voor de VS aanvragen. In 2021 is Cuba toegevoegd aan dit lijstje met 'gevaarlijke' landen. 

Wil je een visum voor Amerika aanvragen? Maak dan ruim voor vertrek een afspraak bij het consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam. Daar moet je een aantal formulieren invullen en er wordt een aantal vragen gesteld. De hele procedure kan enkele weken in beslag nemen. Als je deze procedure doorlopen hebt, krijg je een visum voor de VS wat tien jaar geldig is.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry