home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/07/2019

Amerika

Atlanta 2013

Foute televisieseries, een gemaakte wereld, verborgen isolement en veel nationalisme. Daar denk ik aan wanneer ik denk aan de VS. Hoewel ik zeker mooie foto's uit het land gezien heb, sprak het me niet genoeg aan om een bezoek te brengen. Maar nu ben ik in Atlanta, op weg naar Peru. Vliegen via de VS scheelt zoveel geld dat het meer dan de moeite waard is.

15 juli 2013

Na een goede vlucht met KLM/Delta Airways land ik op Atlanta Airport. Hoewel ik van alle kanten gehoord heb dat Atlanta geen efficiënt vliegveld is, ben ik zo door de douane heen. Aangezien mijn tas direct naar Peru gaat, hoef ik daar niet op de wachten. Vingerafdrukken, foto, klaar.

Met de Citytrein en de bus reis ik naar mijn hotel, waar ik eigenlijk gelijk mijn bedje in duik.

16 juli 2013

Voordeel van naar het oosten vliegen is dat je door de jetlag vroeg wakker bent. Extra tijd om vrij te besteden in de stad :)

Het ontbijt van het hotel valt me een beetje tegen. Nu ben ik niet zo naïef dat ik een bruine boterham met kaas verwacht, maar een donut, een wafel en een soort Kellogg's wat het meest weg heeft van kattenvoer is dan weer het andere uiterste. Er is iets wat door moet gaan voor koffie, maar mijn geliefde kopje thee ontbreekt. Bah.

The American dream. Life and happiness. Met zijn allen klappen en juichen. Wat is het leven toch fijn!

World of Coca Cola

Ik bezoek ‘the new world of Coca Cola’, en ik kan niets anders zeggen dan dat het een mooi opgezet museum is. Maar wel een museum met een hoog efteling én reclame gehalte, want alles draait om het bruine sprankelende goedje en daar word je blijkbaar heel energiek en blij van (volgens mij is dat sinds de cocaïne uit de cola gehaald is een stuk minder).

Het merk Coca Cola wordt gepresenteerd aan de hand van reclamevoorwerpen en posters van over de hele wereld, een aantal animaties en zelfs een 3D-film met bewegende stoelen.

Aan het eind van de tentoonstelling kun je meer dan 60 soorten producten proeven uit de hele wereld. Sommige zijn raar, sommige zijn erg zoet en sommige zijn eigenlijk niet te drinken. Ik zet echter door en ik proef ze allemaal. Na afloop borrelt mijn buik van al het koolzuur, en moet ik af en toe een boertje onderdrukken.

Na het museumbezoek eet ik een hamburger (je bent in de VS of niet!) en loop ik een rondje in de omgeving. De tijd die ik nog heb in Atlanta is te kort om ook Georgia Aquarium te bezoeken. Ik loop echter wel langs het Olympisch park en de ‘fountain of wings’. De drukkende benauwdheid is samen met het dichte wolkendek verswenen en het zonnetje schijnt lekker. Hopelijk kan ik aan het eind van mijn vakantie nóg een stukje van de stad zien.

15 augustus 2013

Na een mooie reis door Peru en Bolivia ben ik terug in Atlanta. Na een brakke nacht in een vliegtuig verlang ik maar naar één ding: thee! Het wordt thee met cheesecake in de Strarbucks. Ahum.

The walking tour of sweet Auburn

Ik wil mijn benen strekken en vooral een dag bezig en wakker blijven. Ik heb geen Lonely Planet of andere reisgids van de VS, maar op internet kom ik verschillende wandelingen tegen. Ik kies voor een stukje van 'the walking tour of sweet Auburn'.

De wandeling zou me langs verschillende monumentale en victoriaanse panden moeten voeren, maar eigenlijk spreken de panden die ik zie niet heel erg tot mijn verbeelding. De wijk waar ik loop begint wat te verpauperen, en de (sloop)werkzaamheden die her en daar plaatsvinden maken de aanblik niet vrolijker.

APEX museum

Langs de wandelroute ligt het APEX museum, the African American Panoramic Experience. In dit museum wordt de geschiedenis van de slavernij belicht, en ook de Nederlandse rol in deze geschiedenis ontbreekt niet in de tentoonstelling. Er zijn filmpjes, er is een nagebouwde tram, maar ook een schip wat gebruikt werd om slaven van Afrika naar Amerika te vervoeren.

En terwijl in het hierboven beschreven Coca Cola museum alles nieuw en high-tech was, zijn er hier bordjes die vinden die nog uit een tyopmachine komen rollen. Bewust of niet: niet alleen de Afrikanen hebben met discriminatie te maken (gehad), maar ook hun museum.

Wanneer ik mijn walking tour naar het museum bezoek voort zet, besluit ik snel dat het genoeg is. De buurt verloedert meer en meer, en ik voel me niet op mijn gemak.

Georgia Aquarium

Het stukje Amerikaanse cultuur wat ik heb gezien fascineert me, maar het beangstigt me ook. Na een nacht in een vliegtuig met niet al te veel slaap heb ik behoefte aan iets wat luchtig is. Slecht, maar ik ben ook maar een mens! Ik houd van duiken, en besluit naar het Georgia Aquarium te gaan.

Het aquarium is ruum opgezet, en dat mag ook wel als je naar de grootte van zijn bewoners kijkt. Er leven verschillende soorten haaien, waaronder een walvishaai. In verschillende delen van het aquarium worden verschillende wereldzeeën belicht. Daarnaast wonen er ook dieren die niet in maar aan het water leven, als pinguïns en otters.

Ook is er een afdeling met daarin verschillende terraria met verschillende soorten kikkers, hagedissen en salamanders.

En dan is het weer tijd om snel een hapje te eten en naar het vliegveld te gaan. Eerst met de metro, dan een stukje met de bus en tot slot met een treintje van de domestic naar de international terminal. Ik loop nog even vertwijfeld rond me afvragend of ik nog ergens mijn paspoort moet laten zien, maar dat hoeft pas aan de gate. Lekker makkelijk, zo zonder die eindeloze controles.

ESTA of visum voor Amerika

Wanneer je naar Amerika reist, heb je een visum of een reistoestemming nodig. De reistoestemming ESTA is alleen bedoeld voor tijdelijke zakenreizen of toeristische bezoeken van maximaal 90 dagen. Een ESTA is ook nodig wanneer je de VS aandoet op doorreis (zelfs als je de luchthaven niet verlaat).

Een ESTA visum kun je heel gemakkelijk online aanvragen. In de meeste gevallen ontvang je de ESTA binnen 24 uur.

LET OP: Ben je na 1 maart 2011 in Syrië, Iran, Irak of Soedan geweest? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een ESTA voor de Verenigde Staten. Je moet een visum voor de VS aanvragen.

Het begint met het maken van een afspraak bij het consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam. Daar moet je een aantal formulieren invullen en er wordt een aantal vragen gesteld. De hele procedure kan enkele weken in beslag nemen. Als je deze procedure doorlopen hebt, krijg je een visum voor de VS wat tien jaar geldig is.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry