home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Reisinformatie en visum Oezbekistan

Hoe regel je je visum voor Oezbekistan? Wat moet je nog meer regelen voor je reis? Wat is de beste reistijd voor Oezbekistan? In deze blog deel ik mijn ervaringen en praktische tips. 

reistips oezbekistan
Wonderschoon Oezbekistan

Visum Oezbekistan

Sinds 2019 hebben reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor Oezbekistan wanneer ze minder dan 30 dagen blijven. De visumplicht in Oezbekistan is afgeschaft om het toerisme te bevorderen en meer mensen naar de bijzondere bezienswaardigheden langs de zijderoute te lokken. Wacht daarom niet te lang met reizen naar Oezbekistan!

Wil je langer dan 30 dagen door Oezbekistan reizen? Dan moet je voor vertrek een Oezbekistan visum regelen. 

registreren paspoort oezbekistan
Paspoortregistratie in Oezbekistan

Registratie van buitenlandse toeristen in Oezbekistan

Buitenlandse toeristen moeten zich (dagelijks) registreren bij de toeristenpolitie. De eerste registratie moet binnen 72 uur na aankomst in Oezbekistan zijn. Meestal zal je hotel dat voor je regelen. Sommige hotels mogen dit niet: vraag altijd aan je hotel of zij de registratie doen.

Bij registratie krijg kaartjes in je paspoort. Hierop staat waar je wanneer bleef. Deze kaartje moet je goed te bewaren, je moet ze kunnen overhandigen wanneer je het land verlaat.

Mijn registratiebewijzen zijn niet gecontroleerd. 

roadtrip uzbekistan
Klaar voor een roadtrip in Oezbekistan

Pinnen in Oezbekistan

Alleen in Tashkent zijn pinautomaten waar je terecht kan met je Nederlandse bankpas. Deze vind je onder andere in Hotel Uzbekistan en Grand Mir. 

Buiten Tashkent is het mogelijk om in de grotere steden geld op te nemen met een creditkaart. Gezien de extra kosten is het goedkoper om contanten mee te nemen.

De laatste jaren zijn er veel ATM's geplaatst in Oezbekistan. Helaas zijn deze (nog) niet heel betrouwbaar.

cash uzbekistan
Stapels cash in Oezbekistan

Valuta in Oezbekistan

Omdat je in Oezbekistan bijna geen geld kunt opnemen, moet je geld wisselen. Ik had euro's en US$ bij me. Het is belangrijk dat je biljetten onbeschadigd en onbeschreven zijn, anders worden ze geweigerd.

In Oezbekistan betaalt men met de Som (Oezbeekse Sum). De koers van de Som varieert. Het loont om de koers van de bank te vergelijken met de koers op bij markten en kleine souvenirwinkels. Dat laatste is soms voordeliger. Probeer niet te veel geld te wisselen, geld wat over is kom je nergens kwijt.

Koers in september 2018:

1 euro = 12700 Som
1 US$ = 10500 Som

Drinkwater

Kraanwater kun je niet drinken.

klaprozen oezbekistan
Bloeiende klaprozen in de woestijn

Beste reistijd Oezbekistan

Oezbekistan ligt in de woestijn, het land heeft een droog klimaat. De winters in Oezbekistan kunnen erg koud zijn en zomers extreem warm. De temperatuur kan dan oplopen tot ruim 40 graden.

De beste reistijd voor Oezbekistan is het voorjaar en het najaar. Ik bezocht Oezbekistan in mei en er waren grote velden met bloeiende klaprozen. Zo mooi!

woestijn oezbekistan
Extreme droogte 

Openbaar vervoer

In Oezbekistan rijden treinen, bussen en shared taxi's.

Bussen hoef je niet te reserveren, je gaat gewoon naar het station. Shared taxi's vertrekken vanaf het busstation en taxistandplaatsen bij de markt. Een shared taxi is een handige manier om te reizen wanneer er geen (of weinig) bussen gaan. Door een taxi te delen met anderen druk je de prijs. Een shared taxi vertrekt pas als deze vol is. Als je pech hebt, duurt dat een paar uur. 

Er loopt een high-speed netwerk tussen Tashkent, Samarkant en Bukhara en er zijn plannen om te lijn door te trekken naar Khiva. Helaas heb ik geen ervaring met treinen in Oezbekistan, het is me niet gelukt een zitplaats te reserveren, alle treinen zaten vol. 

Hotels in Oezbekistan

Reizen door Oezbekistan wordt steeds gemakkelijker. Steeds meer accommodaties sluiten zich aan bij een internationaal reserveringssysteem. Op bijvoorbeeld booking.com kun je hotels in Oezbekistan bekijken en gelijk reserveren.

bus oezbekistan
De lokale bus

Reizen als vrouw alleen

Ik heb met een reisgenoot door Oezbekistan gereisd, maar uiteraard zijn er ook momenten dat ik in mijn eentje op stap ben geweest. Oezbeken zijn erg vriendelijk, iedereen probeert met je te praten en vaak lukt dat best redelijk (in een mengelmoes van Engels, Russisch en Oezbeeks).

Het kan handig zijn een paar woordjes Russisch te leren. 

Religie in Oezbekistan

De meeste mensen zijn moslim.

Het is respectvol je kleding aan te passen aan het land waar je reist. Rokken en broeken tot op de knie zijn geen enkel probleem, en buiten religieuze gebouwen zijn topjes (geen mouwen, brede bandjes, niet teveel inkijk) geaccepteerd.

islam oezbekistan
Een van de vele moskeeën

Oezbekistan reisadvies en veiligheid

Ik heb me in Oezbekistan geen moment onveilig gevoeld. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, al spreekt men slecht Engels.

In de grensgebieden kunnen landmijnen liggen. Je mag daarom alleen de officiële grensovergangen gebruiken. Als je kijkt naar mijn route door Oezbekistan dan zie je dat ik niet in die regio ben geweest. Het actuele reisadvies voor Oezbekistan is terug te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update: februari 2021

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry