home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/03/2019

Reisinformatie en visum Oezbekistan

Hoe regel je je visum voor Oezbekistan? Wat moet je nog meer regelen voor je reis? Wat is de beste reistijd voor Oezbekistan? In deze blog deel ik mijn ervaringen en praktische tips. 

Reizen door Oezbekistan is niet moeilijk. Toch moet je voor vertrek aan een paar dingen denken. Je krijgt geen visum aan de grens.Je kunt niet pinnen in Oezbekistan, wat betekent dat je extra contant geld mee moet nemen. En dat is handig om te weten.

reistips oezbekistan
Wonderschoon Oezbekistan

Het visum voor Oezbekistan

Nederlanders hebben een visumplicht. Om je visum voor Oezbekistan te krijgen heb je een uitnodigingsbrief (LOI; letter of invitation) nodig. Deze kun je online regelen bij Stan-tours of via een Nederlands reisbureau. 

Ik heb mijn uitnodigingsbrief laten opstellen door Batuta-reizen. Zij doen dit voor klanten die een pakketreis bij hen boeken. Ze hebben groepsreizen en individuele reizen op maat voor elk budget. Ik reisde maar kort door Oezbekistan, ik vond het daarom geen probleem mijn accommodatie vooraf vast te leggen.

Zodra je een LOI hebt kun je je visum voor Oezbekistan aanvragen. Helaas is er geen ambassade in Nederland. Je kunt zelf naar de ambassade in Brussel gaan, of een visumbureau inschakelen. Ook kun je met je LOI een visum on arrival krijgen op het vliegveld van Tashkent.

Het visum voor Oezbekistan kost 80 euro.

Update: vanaf 1 februari 2019 hebben mensen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum meer nodig voor reizen korter dan 30 dagen.

registreren paspoort oezbekistan
Paspoortregistratie in Oezbekistan

Registratie van buitenlandse toeristen in Oezbekistan

Misschien denk je dat je klaar bent met regelwerk wanneer je je visum voor Oezbekistan op zak hebt. Helaas is dat niet zo.

Buitenlandse toeristen moeten zich (dagelijks) registreren bij de toeristenpolitie. De eerste registratie moet binnen 72 uur na aankomst in Oezbekistan zijn. Meestal zal je hotel dat voor je regelen. Sommige hotels mogen dit niet: vraag altijd aan je hotel of zij de registratie doen.

Bij registratie krijg kaartjes in je paspoort. Hierop staat waar je wanneer bleef. Deze kaartje moet je goed te bewaren, je moet ze kunnen overhandigen wanneer je het land verlaat.

Mijn registratiebewijzen zijn niet gecontroleerd. 

roadtrip uzbekistan
Klaar voor een roadtrip in Oezbekistan

Pinnen in Oezbekistan

Alleen in Tashkent zijn pinautomaten waar je terecht kan met je Nederlandse bankpas. Deze vind je onder andere in Hotel Uzbekistan en Grand Mir. 

Vaak zijn de pinautomaten buiten bedrijf.

Buiten Tashkent is het mogelijk om in de grotere steden geld op te nemen met een creditkaart. Gezien de extra kosten is het goedkoper om contanten mee te nemen.

Langzaam maar zeker verandert Oezbekistan. In 2018 zullen veel nieuwe ATM's geplaatst worden.

cash uzbekistan
Stapels cash in Oezbekistan

Valuta in Oezbekistan

Omdat je in Oezbekistan bijna geen geld kunt opnemen, moet je geld wisselen. Ik had euro's en US$ bij me. Het is belangrijk dat je biljetten onbeschadigd en onbeschreven zijn, anders worden ze geweigerd.

In Oezbekistan betaalt men met de Som. De koers van de Som varieert. Het loont om de koers van de bank te vergelijken met de koers op bij markten en kleine souvenirwinkels. Dat laatste is soms voordeliger. Probeer niet te veel geld te wisselen, geld wat over is kom je nergens kwijt.

Koers in september 2018:

1 euro = 9300 Som
1 US$ = 8000 Som

Drinkwater

Kraanwater kun je niet drinken.

klaprozen oezbekistan
Bloeiende klaprozen in de woestijn

Beste reistijd Oezbekistan

Oezbekistan ligt in de woestijn. Je hoeft niet bang te zijn voor veel neerslag. De winters in Oezbekistan kunnen erg koud zijn en zomers extreem warm. De temperatuur kan dan oplopen tot ruim 40 graden.

De beste reistijd voor Oezbekistan is het voorjaar en het najaar. Ik bezocht Oezbekistan in mei en er waren grote velden met bloeiende klaprozen. Zo mooi!

woestijn oezbekistan
Extreme droogte 

Openbaar vervoer

In Oezbekistan rijden treinen, bussen en shared taxi's.

Bussen hoef je niet te reserveren, je gaat gewoon naar het station. Shared taxi's vertrekken vanaf het busstation en taxistandplaatsen bij de markt. Een shared taxi is een handige manier om te reizen wanneer er geen (of weinig) bussen gaan. Door een taxi te delen met anderen druk je de prijs. Een shared taxi vertrekt pas als deze vol is. Als je pech hebt, duurt dat een paar uur. 

Helaas heb ik geen ervaring met treinen in Oezbekistan. Deze was volgeboekt. 

Hotels in Oezbekistan

Reizen door Oezbekistan wordt steeds gemakkelijker. Steeds meer accommodaties sluiten zich aan bij een internationaal reserveringssysteem. Op bijvoorbeeld booking.com kun je hotels in Oezbekistan bekijken en gelijk reserveren.

bus oezbekistan
De lokale bus

Reizen als vrouw alleen

Ik heb met een reisgenoot door Oezbekistan gereisd, maar uiteraard zijn er ook momenten dat ik in mijn eentje op stap ben geweest. Oezbeken zijn erg vriendelijk, iedereen probeert met je te praten en vaak lukt dat best redelijk (in een mengelmoes van Engels, Russisch en Oezbeeks).

Het kan handig zijn een paar woordjes Russisch te leren. 

Religie in Oezbekistan

De meeste mensen zijn moslim.

Het is respectvol je kleding aan te passen aan het land waar je reist. Rokken en broeken tot op de knie zijn geen enkel probleem, en buiten religieuze gebouwen zijn topjes (geen mouwen, brede bandjes, niet teveel inkijk) geaccepteerd.

islam oezbekistan
Een van de vele moskeeën

Oezbekistan reisadvies en veiligheid

Ik heb me in Oezbekistan geen moment onveilig gevoeld. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, al spreekt men slecht Engels.

In de grensgebieden kunnen landmijnen liggen. Je mag daarom alleen de officiële grensovergangen gebruiken. Als je kijkt naar mijn route door Oezbekistan dan zie je dat ik niet in die regio ben geweest. Het actuele reisadvies voor Oezbekistan is terug te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update: januari 2019

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry