home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Bezienswaardigheden Barcelona

Barcelona is een heerlijke stad voor een citytrip of een weekendje weg! De stad kent tientallen musea, architectonische hoogstandjes, culturele bezienswaardigheden en meer. Tijdens je Barcelona stedentrip hoef je je niet te vervelen.

Ik bezoek Barcelona in de voorjaarsvakantie in februari. Volgens mij is dit de beste reistijd voor een Barcelona bezoek: de echte toeristische drukte moet nog beginnen terwijl de kans op winterzon groot is. Het weer in Barcelona zat mee tijdens mijn bezoek, de thermometer tikte regelmatig de 20 graden aan. Dat is toch een heerlijke temperatuur voor een stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Barcelona?

uitzicht barcelona
Uitzicht over Barcelona en zijn bezienswaardigheden

Stadswandeling Barcelona: Free Tour

Wie kan je meer over een bestemming vertellen dan een bevlogen local? Ik ben fan van het concept van Free Walking Tours. Tijdens zo'n tour ga je met een gids op stap en leer je meer over de geschiedenis van een stad, de hoogtepunten en verborgen plekjes. 

In Barcelona zijn veel mogelijkheden voor een gratis stadswandeling in een bepaalde wijk of in een bepaald thema. Op Free Tours in Barcelona staan ze allemaal op een rij.

concertgebouw barcelona
De fraaie concertzaal van Barcelona

Palau de la Muscia Catalana: daar zit muziek in

Na een bezoekje aan de kathedraal verlaat ik het Gotische kwartier en trek ik richting Palau de la Mucica Catalana. Helaas is het niet mogelijk om zonder gids rond te dwalen door het concertgebouw, ik besluit daarom een ticket te kopen voor een rondleiding door het Palau de la Mucica Catalana.

Een rondleiding door het Palau de la Mucica Catalana is een van de hoogtepunten van mijn stedentrip Barcelona. Via verschillende rijk gedecoreerde trappen en zalen beland ik in de beroemde concertzaal. Muzen kijken vanaf het podium uit over de zaal, en ik kijk vanuit de zaal uit over het podium. Daar is toevallig net een sound- en light check bezig. De glazen koepel in het midden van de zaal trekt mijn aandacht als een ondergaande zon. Steeds worden mijn ogen (en camera) weer naar het midden getrokken. Maar ook de zuilen met prachtige mozaïeken, de beelden aan alle kanten van de zaal en de gietijzeren rails langs de balkons zijn met oog voor detail ontworpen.

palau de la mucica catalana
Het kleurrijke Palau de la Mucica Catalana

Sagrada Familia: Gaudi's meesterwerk

De metro stopt om de hoek bij de Sagrada Familia. Deze kerk van Gaudi is een mooi voorbeeld van het Modernisme. De kerk is na 100 jaar nog steeds niet af, en de bouw van de kerk wordt mede gefinancierd door de entreegelden die bezoekers betalen. De kerk is groots, machtig, beroemd.

Wanneer ik in de kerk sta verbaas ik me over de stijlen die in de kerk gecombineerd worden. Deze kerk is uniek. Maar de kerk is ook uniek vanwege de veel te lange rij die je moet overwinnen om eindelijk binnen te komen. Uniek doordat mensen met camera's vrolijk alle kanten op flitsen. Uniek omdat je je een weg moet banen door de mensenmassa.

Ja, de kerk voldoet aan de verwachtingen die ik had. Helaas ook aan de negatieve verwachtingen....

Omzeil de lange rijen en boek hier je skip-the-line ticket voor de Sagrada Familia.

sagrada familia barcelona
Sagrada Familia

Meer Gaudi bij La Padrera

Ik terug in de tijd. Na een bezoek aan Gaudi's levenswerk, de Sagada Familia, bezoek ik een appartementencomplex wat hij eerder ontworpen had. De apparateneten dateren uit 1910, maar met de afgeronde vormen, gietijzeren hebben en kleuren doen de appartementen nieuwer aan.

Het dakterras van het appartementencomplex is als een park, over glooiende paden en trapjes kijk je uit over het moderne Barcelona. De bomen van het park hebben echter plaats moeten maken voor schoorstenen en beelden die nog het meest weghebben van de beroemde gezichten op Paaseiland.

Het interieur van het appartement is teruggebracht in de oude stijl: zowel het meubilair als accessoires als kledingstukken, een naaimachine en een typemachine. Ook de kinderkamer met antiek speelgoed mag niet ontbreken.

 la padrera barcelona spanje
 La Padrera Barcelona

Parc Guell: jawel, nóg meer Gaudi in Barcelona

Parc Guell is een van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona. Gaudi heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op dit park op de heuvel: je vindt er kleurrijke bankjes, torentje en standbeelden. 

Dit park bezoek je niet voor je rust, het lijkt wel of iedereen in dit park gezien wilt worden. Mensen staan te dingen voor het beste plekje voor een selfie. Toegegeven, het is een mooi park en het uitzicht vanuit het park over de stad is fenomenaal. 

parc guell 
Bankjes van Gaudi in Parc Guell

Palau Guell

In een zijstraat van la Rambla ligt Palau Guell, een mansion die door Gaudi is ontworpen aan het begin van zijn carriere.

Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker een audioguide in zijn handen geduwd. Hoewel ik er in eerste instantie weinig voor voel om voor paal te lopen als een Japanner zo'n koelkast aan mijn oor te houden alsof ik continu aan het telefoneren ben, kan ik er in de loop van de rondleiding van overtuigd dat het ding toch wat toevoegt...

De mansion bestaat uit vele vertrekken, beginnend met de stallen voor de paarden in de kelder, tot taalrijke slaapkamers voor onder andere de heer en vrouw des huizes (gescheiden, maar wel met elkaar verbonden) en verschillende ruimtes en verblijven voor gasten. Het ontwerp is met oog voor detail, en soms is 'the look' belangrijker dan functionaliteit. Hoezo trapleuningen, die zijn toch niet mooi !?!?! Op het dak van de Mansion staan 'schoorstenen' versierd met kleurrijke mozaïeken, een stijl die uiteraard veelvuldig terugkomt in het latere werk van Gaudi.

kosten: 12 euro inclusief audioguide.

gaudi guell
Palau Guell Barcelona

Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia

Via het doolhof van straten en kleine winkeltjes in de oude Gotische wijk beland ik bij Plaça de la Seu en de Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia, ook La Cathedral Barcelona genoemd. Ik loop naar binnen via de achteringang en ik beland op een kleine patio. Ganzen kwaken en plonzen wat in een ondiepe vijver, terwijl ze met name door Aziatische toeristen worden vastgelegd op de foto.

La Cathedraal is een gotische kathedraal en de hoofdkerk van het aartsbisdom van Barcelona. Om een patio heen zijn verschillende kapellen voor verschillende heiligen. Gelovigen steken af en toe een kaarsje aan, of gooien een muntje in een gleuf waardoor een symbolisch lampje op een plastic kaarsje gaat branden. Ondertussen vergaap ik me aan de prachtige beelden en architectuur van de kathedraal.

fort montjuic
Fort Montjuic

Het kasteel van Montjuic Barcelona

Ik zag het al vanuit de haven. Een kasteel. Een kasteel op een heuvel. Het kasteel van Montjuic.

Je kan er voor kiezen om de heuvel op te klimmen, maar ik kies voor de makkelijkste en mooiste weg: de kabelbaan. Vanuit het metrostation Paral-lel neem ik een funicular het eerste deel de heuvel op, en dan stap ik over op de kabelbaan. Langzaam glijd ik door de lucht de heuvel op, het voorjaarszonnetje straalt door het glas en het uitzicht over de stad is erg mooi.

kosten: 8,50 euro voor een enkeltje.

palau nacional
Het fraaie Palau National Barcelona

Boven aangekomen ontdek ik het kasteel van Montjuic. Op de sobere binnenplaats is een (zeer betaalbaar!) restaurant en in de verschillende vertrekken van het kasteel is een aantal (tijdelijke) tentoonstellingen. Zoals op veel plekken in Barcelona is ook hier weer het een en ander te zien over de bouw en de restauratie van de bezienswaardigheid in kwestie, maar de fototentoonstellingen die er zijn wekken meer mijn interesse. Daarnaast is het uitzicht over de stad en de omgeving erg mooi.

Parc de Montjuïc

Op de Montjuïc heuvel ligt een fraai park, dit is een van de mooiste parken van Barcelona. Midden in het park ligt Palau Nacional met daarin het het nationale kunstmuseum NMAC. Palau National is een bijzonder gebouw met zijn trapsgewijze fontein. Het gebouw is ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1929 en bevat tegenwoordig meer dan 250 duizend kunstwerken.

olympisch station barcelona
Olympisch stadion van Barcelona

Olympisch Stadion Barcelona

Na een goede lunch loop ik door verschillende parken de heuvel weer af, in de richting van het Olympisch Stadion. Hoewel ik niet veel met sport heb (en dus ook niet naar Camp Nou ben geweest) kan ik het toch niet laten om een snelle blik op het stadion te werpen.

Buiten het stadion zijn verschillende fonteinen, en betonnen balen sieren het landschap - als oude bomen zonder bladeren.

night life barcelona
Night life Barcelona

Bezienswaardigheden omgeving Barcelona

Heb je tijd over tijdens je stedentrip naar Barcelona? Bezoek Girona als dagtrip vanuit Barcelona of op weg naar het vliegveld.

Overnachten in Barcelona

Barcelona heeft veel leuke plekken om te overnachten. Ik kies voor een centraal gelegen hotel in de levendige wijk La Rambla. Het hotel ligt midden tussen de gezellige eettentjes en leukste bezienswaardigheden van Barcelona - wel zo handig. 

Binnen een paar passen ben ik in de Gotische wijk met zijn smalle straatjes, kleine winkeltjes en oude huizen met schattige balkonnetjes welke versierd zijn met wapperende was en weelderig groeiende planten. Het mediterrane klimaat doet wonderen.

markt barcelona
Markt Barcelona

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry