home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Bezienswaardigheden Barcelona

Girona-Costa Brava is een saai vliegveld. In de aankomsthal voor de check in zijn niet veel winkels, én geen gratis WiFi. Maar verder is vliegen naar Girona met Ryan Air ideaal: gunstige vliegtijden, goedkoop vliegen, en een goede verbinding met de stad. Barcelona is een fijne bestemming tijdens de voorjaarsvakantie, het is warmer dan in Nederland en het is nog niet al te druk.

18 februari 2013

La Rambla

De nachtelijke drukte van het uitgaansleven van la Rambla is langs me heengegaan. Op zondagavond na aankomst ben ik bijna gelijk in bed geploft en als ik ‘s ochtends mijn oogjes open is de zon al op.

La Rambla biedt echter meer dan restaurantjes en bars. Overdag is ere en bloemenmarkt, stalletjes met souvenirs staan er eigenlijk altijd wel en het grootste voordeel: het ligt lekker centraal!

's Avonds kun je er overigens prima eten, en veel goedkoper dan ik had durven dromen. Is het de Spaanse crisis, de tijd van het jaar of iets anders? Op deze prime locatie van Barcelona heb je een driegangenmaaltijd voor nog geen tien euro!

Binnen een paar passen ben ik in de Gotische wijk met zijn smalle straatjes, kleine winkeltjes en oude huizen met schattige balkonnetjes welke versierd zijn met wapperende was en weelderig groeiende planten. Het mediterrane klimaat doet wonderen :)

kerk stedentrip barcelona
Kerken in Barcelona

La Cathedral

Via het doolhof van straten en kleine winkeltjes in de oude Gotische wijk beland ik bij de Cathedraal van Barcelona. Ik loop naar binnen via de achteringang, en ik beland meteen op een kleine patio. Ganzen kwaken en plonzen wat in een ondiepe vijver, terwijl ze met name door Aziatische toeristen worden vastgelegd op de foto.

Om de patio heen zijn verschillende kapellen voor verschillende heiligen. Gelovigen steken af en toe een kaarsje aan, of gooien een muntje in een gleuf waardoor een symbolisch lampje op een plastic kaarsje gaat branden. Ook het kaarslicht in de crypte onder het midden van de kerk werkt op deze manier: voor geld gaan de elektrische kaarsjes even aan.

Palau de la Muscia Catalana

Na een bezoekje aan de kathedraal verlaat ik het Gotische kwartier, en trek ik richting Palau de la Mucica Catalana.

Helaas is het niet mogelijke om zelfstandig een kijkje te nemen in het 'concertgebouw van Barcelona', maar er worden wel elk uur rondleidingen gegeven. Via verschillende rijk gedecoreerde trappen en zalen beland je in de concertzaal, wat toch wel het hoogtepunt van de rondleiding is. 

De zaal is prachtig! Muzen kijken vanaf het podium uit over de zaal, en ik kijk vanuit de zaal uit over het podium. Daar is toevallig net een sound- en light check bezig. De glazen koepel in het midden van de zaal trekt mijn aandacht als een ondergaande zon. Steeds worden mijn ogen (en camera) weer naar het midden getrokken. Maar ook de zuilen met prachtige mozaïeken, de beelden aan alle kanten van de zaal en de gietijzeren rails langs de balkons zijn met oog voor detail ontworpen.

Palau de la Mucica Catalana barceloma
Het kleurrijke Palau de la Mucica Catalana

Arc du Triomph en Parc de la Ciutadelle

Wanneer ik in de loop van de middag bij de Arc du Triomph beland, geven de wolken zich eindelijk over aan de zon en zo wordt deze grijze dag toch nog een mooie dag.

Vanuit de Arc du Triomph leidt een brede autovrije weg naar het Parc de la Ciutadelle. In het park ligt het natuurhistorisch museum, zijn verschillende kassen, vijvers en fonteinen. In de zomer kun je er zelfs een bootje huren en een tochtje over de vijver maken. Nu fungeren de bootjes als een schuilplek voor de lokale eenden.

19 februari 2013

Niks is zo makkelijk als een metro. Je weet waar je bent (kan je lezen op een bordje), je weet waar je naar toe moet (staat ook op een bordje) en er is maar een weg die die bordjes verbind. Duidelijk gemarkeerd door rails, die ergens naast een donker perron de diepte verdwijnen, een tunnel in.

De metro komt om de paar minuten, je hoeft dus nooit lang te wachten.

Sagrada Familia

De metro stopt om de hoek bij de Sagrada Familia. Deze kerk van Gaudi is een mooi voorbeeld van het Modernisme. De kerk is na 100 jaar nog steeds niet af, en de bouw van de kerk wordt mede gefinancierd door de entreegelden die bezoekers betalen. De kerk is groots, machtig, beroemd.

Wanneer ik in de kerk sta verbaas ik me inderdaad over de stijlen die in de kerk gecombineerd worden. Deze kerk is uniek. Maar de kerk is ook uniek vanwege de veel te lange rij die je moet overwinnen om eindelijk binnen te komen. Uniek doordat mensen met camera's vrolijk alle kanten op flitsen. Uniek omdat je je een weg moet banen door de tourgroepen.

Ja, de kerk voldoet aan de verwachtingen die ik had. Helaas ook aan de negatieve verwachtingen....

La Padrera

Ik terug in de tijd. Na een bezoek aan Gaudi's levenswerk, de Sagada Familia, bezoek ik een appartementencomplex wat hij eerder ontworpen had. De apparateneten dateren uit 1910, maar met de afgeronde vormen, gietijzeren hebben en kleuren doen de appartementen nieuwer aan.

Het dakterras van het appartementencomplex is als een park, over glooiende paden en trapjes kijk je uit over het moderne Barcelona. De bomen van het park hebben echter plaats moeten maken voor schoorstenen en beelden die nog het meest weghebben van de beroemde gezichten op Paaseiland.

Het interieur van het appartement is teruggebracht in de oude stijl: zowel het meubilair als accessoires als kledingstukken, een naaimachine en een typemachine. Ook de kinderkamer met antiek speelgoed mag niet ontbreken.

Parc Guell

Parc Guell is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Gaudi heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op dit park op de heuvel: je vindt er kleurrijke bankjes, torentje en standbeelden. 

Dit park bezoek je niet voor je rust, het lijkt wel of iedereen in dit park gezien wilt worden. Mensen staan te dingen voor het beste plekje voor een selfie. De selfiesticks zijn niet weg te slaan! Toegegeven, het is een mooi park en het uitzicht vanuit het park over de stad is fenomenaal. 

 parc guell gaudi
Bankjes van Gaudi in Parc Guell

20 februari 2013

n Nederland is er weer sneeuw op komst.
De aannemer sloopt mijn keuken.
En ik geniet van mijn laatste dagje in Barcelona!

Palau Guell

In een zijstraat van la Rambla ligt Palau Guell, een mansion die door Gaudi is ontworpen aan het begin van zijn carriere.

Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeken een audioguide in zijn handen geduwd. Hoewel ik er in eerste instantie weinig voor voel om voor paal te lopen als een Japanner zo'n koelkast aan mijn oor te houden alsof ik continu aan het telefoneren ben, kan ik er in de loop van de rondleiding van overtuigd dat het ding toch wat toevoegt...

De mansion bestaat uit vele vertrekken, beginnend met de stallen voor de paarden in de kelder, tot taalrijke slaapkamers voor onder andere de heer en vrouw des huizes (gescheiden, maar wel met elkaar verbonden) en verschillende ruimtes en verblijven voor gasten. Het ontwerp is met oog voor detail, en soms is 'the look' belangrijker dan functionaliteit. Hoezo trapleuningen, die zijn toch niet mooi !?!?! Op het dak van de Mansion staan 'schoorstenen' versierd met kleurrijke mozaieken, een stijl die uiteraard veelvuldig terugkomt in het latere werk van Gaudi.

kosten: 12 euro inclusief audioguide.

Het kasteel van Montjuic

Ik zag het al vanuit de haven. Een kasteel. Een kasteel op een heuvel. Het kasteel van Montjuic.

Je kan er voor kiezen om de heuvel op te klimmen, maar ik kies voor de makkelijkste en mooiste weg: de kabelbaan. Vanuit het metrostation Paral-lel neem ik een funicular het eerste deel de heuvel op, en dan stap ik over op de kabelbaan. Langzaam glijd ik door de lucht de heuvel op, het voorjaarszonnetje straalt door het glas en het uitzicht over de stad is erg mooi.

kosten: 8,50 euro voor een enkeltje.

Boven aangekomen ontdek ik het kasteel van Montjuic. Op de sobere binnenplaats is een (zeer betaalbaar!) restaurant en in de verschillende vertrekken van het kasteel is een aantal (tijdelijke) tentoonstellingen. Zoals op veel plekken in Barcelona is ook hier weer het een en ander te zien over de bouw en de restauratie van de bezienswaardigheid in kwestie, maar de fototentoonstellingen die er zijn wekken meer mijn interesse. Daarnaast is het uitzicht over de stad en de omgeving erg mooi.

olympisch stadion barcelona
Uitzicht over het Olympisch stadion van Barcelona

Olympisch Stadion

Na een goede lunch loop ik door verschillende parken de heuvel weer af, in de richting van het Olympisch Stadion. Hoewel ik niet veel met sport heb (en dus ook niet naar Camp Nou ben geweest ;)) kan ik het toch niet laten om een kijkje in het stadion te nemen.

Ik was 14 ten tijden van de spelen in Barcelona. Wat nog het meeste indruk was het openingsconcert met Freddie Mercury en Monsserat Cabelle. In het stadion hangen een paar foto's van dit concert, en wat foto's van spelers die ik niet herken.

Buiten het stadion zijn verschillende fontijnen, en betonnen balen sieren het landschap - als oude bomen zonder bladeren.

Mijn planning is niet ideaal, en helaas heb ik geen tijd meer om het MNAC (Museu Nacional dÁrt de Catalunya) te bezoeken. Wellicht een volgende keer?

Ik neem de metro naar het noordelijke busstation, waar ik niet lang hoef te wachten op de bus die me naar Girona brengt.

Heb je tijd over tijdens je stedentrip naar Barcelona? Bezoek Girona als dagtrip vanuit Barcelona of op weg naar het vliegveld.

Overnacht in Husa Oriente, la Rambla 45. Zeer centrale ligging, heel erg schoon, fantastische bedden, een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis Wifi.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry