home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Polen

De bezienswaardigheden van Krakau

17 oktober 2012

Ik heb geluk. Als ik aankom in Polen, zelfs eerder dan de verwachte aankomsttijd, dan schijnt de zon. Een fijn begin van mijn stedentrip! Mijn tas rolt binnen een paar minuten van de bagageband, lekker efficiënt. En net buiten het vliegveld stopt een bus die me voor 3,4 PLN bijna voor de deur van het hostel afzet. Een vriendelijke Poolse meneer helpt me met het kopen van een kaartje - wat niet echt nodig is aangezien de kaartjesautomaat vele talen kan.

Aangezien het vroeg in de middag is, ga ik gelijk door de stad in.

Echt groot is de binnenstad van Krakau niet. Er liggen veel interessante bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van trams en bussen.

Oude markt

De oude markt is het op een na grootste plein van Europa. Als je op het plein staat voelt het in eerste instantie helemaal niet zo kolossaal, maar dat komt deels omdat er in het midden van het plein een gebouw staat: de lakenhalle. Vroeger zat hier ene bazaar met oosterse producten, nu zitten er met name kleine winkeltjes die Poolse nijverheid verkopen. Veel houtsnijwerk, wollen truien, gehaakte kleedjes en barnsteen.

de oude markt van Krakow
De oude markt van Krakow

Rondom de markt staat een rij panden in verschillende stijlen, van gotiek tot Jugendstil. In een aantal panden zitten restaurantjes, maar er zijn ook veel winkels. Vanuit sommige panden kun je naar beneden, een kelder in. Onder het plein ligt namelijk een uitgestrekt dolhof van onderaardse gangen. Deze onderwereld is het gevolg van het verhogen van de stad door de stijging van de rivier, gevolgd door een woningnood waardoor de oude werfkelders weer geopend zijn.

Daarnaast liggen op en naast de oude markt verschillende kerken, en een gotische toren welke vroeger tot het oude stadhuis behoorde. Ik besluit de 70 meter hoge toren te beklimmen. Het uitzicht over de stad is mooi, maar helaas is het niet mogelijk om rondom de toren te lopen en moet je je tevreden stellen met een snelle blik door een van de raampjes. Onderweg naar boven kom ik langs een paar galerijen met wat oude foto's, en er is wat kleding tentoon gesteld. (Entree 7 PLN.)

Aan de zuidkant van het plein ligt de St. Mary's church. Hoewel ik al de nodige kerken van binnen het mogen zien, ben ik behoorlijk onder de indruk van deze kerk. De kerk is rijk gedecoreerd, en in elk hoekje is weer een ander tafereel wat dateert uit een andere tijd, en wat vervaardigd is van andere materialen. De kerk is kleurrijk, en er zijn vele details zichtbaar. Het orgel is zeer groot, en door de prachtige glas-in-lood ramen schijnt de ondergaande zon naar binnen, kleurvlakken op de muren en vloeren achterlatend.

18 oktober

Wawel

Wawel is de oude burcht van Krakau, het ligt aan de zuidkant van het oude centrum. Volgens mijn reisgids is het handig om kaartjes te reserveren, maar ik besluit gewoon op de gok te gaan. Het centrale plein van de burcht is namelijk ook zonder kaartje te bezichtigen, en de rest zie ik ter plekke wel.

Zoals het hoort bij een goede burcht, heb je ook hier een mooi uitzicht over de stad. Op de burcht zijn verschillende privévertrekken, en is een aantal musea gevestigd en er ligt een kathedraal. Ik besluit niet alles te bezichtigen, maar ik koop wel een combinatieticket voor de kathedraal, Simon's Bells en de koninklijke tombes.(En eigenlijk mag ik ook naar het Cathedral Museum, maar daar heb ik even geen zin in.)

muurschildering van de Wawel, de burcht van Krakau
Detail van de Wawel, de burcht van Krakau

De kathedraal is een stuk minder kleurrijk dan de St. Mary's Church. Veel donker hout en marmer. Grote beelden met weinig detail. Een smalle trap voert me naar de toren van de kathedraal, naar Simon's Bell. Af en toe is het flink door mijn knieen om door de smalle opening tussen de trapjes naar boven te komen, zeker met mijn cameratas. Maar de klim is prima te doen, de bel is GROOT, en het uitzicht - hoewel het zich beperkt tot een richting - is leuk. Onder de kathedraal liggen de koninklijke tombes. Het zijn er veel!

Onder de burcht ligt de Drakengrot. Via een wenteltrap daal je af naar de voet dan de heuvel, en dan beland je bij de grot waar ooit een draak woonde die volgens de mythe de burcht bewaakte. Een bronzen draak staat bij de ingang van de grot, af en toe spuugt hij vuur.

Koningsweg

De Wawel en de grote markt zijn met elkaar ver boven via een de koningsweg, de weg die de monarchen gebruikten om de stad binnen te treden. Vandaag een zeer toepasselijke naam, aangezien met veel bombarie ineens de prins van Monaco voorbij kwam rijden. :)

Langs de Koningsroute ligt de Petrus en Paulus kerk. In deze kerk is elke donderdag het experiment te zien, waarmij Coupernicus in de 18de eeuw bewees dat de aarde om haar as draait. Aan een slinger van 47 meter hangt een zware bol van 25 kilogram. De slinger gaat (uiteraard) heen en weer, maar als je lang genoeg wacht zie je op een gradenboog dat de aarde langzaam onder de slinger wegdraait. Als je lang genoeg zou wachten, dan zou je op een gegeven moment zelfs kunnen zien dat de slinger door de draaiing van de aarde loodrecht slingert ten opzichte van het punt waar deze begonnen is! Zo lang hoef ik echter niet te wachten. Het experiment uit de 18de eeuw heeft namelijk een modern jasje gekregen: in de bol is een laserpointer bevestigd, die er voor zorgt dat een verschuiving van slechts enkele graden al zichtbaar is.

Schindler's List Tour

Spielberg's film Schindler's List is voor een groot deel in Krakow opgenomen. Ik besluit met een tourtje langs een aantal sites van de film gaat. Nu heb ik de film gezien toen deze in de bioscoop draaide (in 1993 dus), dus de details staan niet direct op mijn netvlies gebrand. Gelukkig weet de gids echter een hoop te vertellen, en stills uit de film verduidelijken zijn verhaal. De tour start op de grote markt, en voert langs verschillende gebouwen waar Schindler handel heeft gedreven en langs het appartement waar hij woonde. De gids maakt in zijn verhaal een duidelijk onderscheid tussen 'waargebeurd' en 'film'.

Vanuit de binnenstad lopen we naar de Joodse wijk Kazimierz en vervolgens naar de getto Podgorze. De route leidt langs verschillende (Joodse) markten, restaurants en synagoges. De wandeling eindigt bij de fabriek van Schindler, waar nu een museum inzit.

De tour gaat ook in het museum door. Normaal houd ik niet zo van tours in een museum, maar in dit geval vind ik de gids een waardevolle toevoeging. Hij wijst op de meest interessante foto's en hij vertelt allerlei anekdotes bij wat we zien.

Het museum is een aaneenschakeling van verhalen van mensen die voor Schindler gewerkt hebben, de rol van de bezetter en de rol van het verzet. (Tour kost 70 PLN, inclusief entree museum.)

19 oktober 2012

Auschwitz en Birkenau

Ik wil Auschwitz bezoeken. Niet met een tour, omdat ik sommige dingen liever zelf beleef, maar gewoon met de bus van Krakau naar Auswitch. Het openbaar vervoer in en rond Krakau is erg goed, en de bus brengt me in ruim anderhalf uur van de busstation naar de ingang van het museum.

Helaas arriveer ik daar net te laat, net na de klok van tienen. Tussen 10 en 3 mag je namelijk niet individueel door Auschwitz lopen, maar moet je verplicht met een gids. Ik heb daar echter geen zin in en dus stap ik gelijk na aankomst in Auschwitz in de gratis shuttlebus naar Birkenau.

het spoor naar Auswitch
De rails maar concentratiekamp Auswitch

De site van Birkenau is uitgestrekt, maar als je bedenkt hoeveel dwangarbeiders hier tijdens WOII in de barakken verbleven zijn, dan is Birkenau met 250 barakken tegelijkertijd ook weer klein. De omstandigheden waren slecht: Birkenau was sinds 1942 een efficiënte 'doodsmachine'. Treinrails vanuit Auschwitz leiden het kamp in, en op hoogtijdagen konden zo'n 8000 mensen per dan aangevoerd worden. De rails gaat onder de poort van het kamp toe, leidt langs de barakken en stopt aan het eind van het kamp daar waar nu ruïnes van ondergrondse gaskamers te vinden zijn. Naast deze ruïnes is nu een monument wat alle slachtoffers herdenkt. Dagelijks worden er nog kransen gelegd, zowel door schoolkinderen als door staatshoofden (en zo sta ik voor de tweede keer in twee dagen oog in oog met de prins van Monaco).

Een aantal barakken is ingestort, maar sommige barakken zijn toegankelijk voor de vele mensen die de site dagelijks bezoeken. Driedubbele stapelbedden, weinig ruimte, nauwelijks verwarming, en dat terwijl de winters ijzig koud waren. Het prikkeldraad rondom de barakken laat weinig te raden over, net als de omvormers die de draden ooit onder stroom zetten. Op sommige plekken hangen oude foto's van het kamp.

's Middags, net na drieën, bezoek ik Auschwitz. Het is nog steeds druk op de site en hoewel een gids dus niet verplicht is lopen er maar weinig mensen op eigen houtje rond.

Wanneer je het grootste nazi-vernietigingskamp binnen gaat, loop je onder een ijzeren poort door met de leus 'Arbeit macht frei'. Het aantal barakken in Auswitch is kleiner dan in Birkenau, maar in de barakken is een aantal indrukwekkende tentoonstellingen te zien. Met name het complex met cellen en een tentoonstelling ter nagedachtenis van de Nederlandse slachtoffers levert me kippenvel op...

In verschillende cellen staan bedden voor meerdere gevangenen. Er is echter ook een dodencel, en een staande cel. Die laatste cel is een klein hokje, waarin je niet kan zitten of liggen. Je kan er alleen maar staan, en dan met meerdere gevangen naast elkaar. Overdag werken, 's nachts staan en nauwelijks slapen, velen zijn omgekomen van uitputting.

De tentoonstelling over de Nederlandse slachtoffers bevat veel foto's en citaten van mensen die in verschillende stafkampen hebben gezeten. Auschwitz, maar ook kamp Vught, kamp Amersfoort en Westerbork komen aan bod.

Heel indrukwekkend zijn uiteraard ook de gaskamers en de verbrandingsovens. In tegenstelling tot in Birkenau staat deze in Auswchwitz wel overeind, en je kan de leidingen nog zien lopen....


De barakken van Auswitch

20 oktober 2012

Wieliczka zoutmijn

Zo'n 15 kilometer buiten Krakau ligt de Wieliczka zoutmijn. Een mijn waar sinds de 13de eeuw zout gedelgd wordt, maar die nu met name als een toeristische attractie dient. Je daalt (in een groep) via een lange trap af naar het eerste level van de mijn op 64 meter diepte. Daarna loop je door lange uitgestrekte gangen via verschillende zoutkamers naar een diepte van maar liefst 135 meter.

In de zoutkamers zijn soms de mooiste standbeelden te vinden, sommige mijners hadden blijkbaar beeldhouwen als hobby. Daarnaast zijn er verschillende ondergrondse kapellen, waarvan eentje geheel gewijd is aan de Poolse (ex-)paus Johannes Paulus II.

De zoutkamers zijn verbonden met gangen, soms voorzien van rails. Een aantal gangen hebben muren van mineralen, maar er zijn ook gangen die met hout bekleed zijn om te voorkomen dat het zand en leem waar de gang door loopt in de gang stort. Een enkele zoutkamer staat inmiddels onderwater, water wat volgens de gids nog een hogere zoutconcentratie heeft dan de Dode Zee...

's Middags neem in een kijkje in de Krakow Galery bij het station. Wat een grote shopping mall! Het is duidelijk dat het weekend is, het is druk in de winkels en op straat. Terrasjes zitten vol, er is live muziek en er zijn straatartiesten. Ook in de kelders onder de markt vinden diverse optredens plaats.

21 oktober 2012

Helaas, het zit er weer op. Ik neem een bus naar het vliegveld voor mijn vlucht naar Eindhoven. Dag Krakow. In Eindhoven staat de auto en een uurtje later ben ik thuis. Klaar voor de volgende trip!

Praktische tips voor reizen naar Krakau

Accommodatie in Krakau

Ik verbleef in het Premium Hostel net buiten het centrum van de stad. De kamers zijn niet echt groot, maar ze zijn schoon. Er is een grote woonkamer/keuken en met gratis WiFi, koffie en thee.

Vliegen in een oude dubbeldekker

Wil je eens een keer iets écht bijzonders doen in Polen? Maak dan een vliegtocht in een oude dubbeldekker.  Blogger Jacomijn deed dit vanaf het vliegveld van Zielona Gora in het westen van Polen.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry