home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/03/2019

Reisinformatie Filipijnen

Veel backpackers slaan de Filipijnen over tijdens een reis door Zuidoost-Azië. Sommige duikers komen niet veel verder dan hun resort. Reisinformatie Filipijnen: het land is prima zelfstandig te bereizen.

Visum

Als Nederlander krijg je bij aankomst in de Filipijnen een gratis visum voor 30 dagen. Je moet wel een bewijs hebben dat je de Filipijnen na die 30 dagen daadwerkelijk verlaat (bijvoorbeeld een vliegticket). Wil je langer blijven dan kan je voor vertrek een visum van 59 dagen aanvragen.

Geld

In de Filipijnen betaalt men met de pesos. Er gaan ongeveer 50 pesos in een euro (mei 2015).

In de meeste steden zijn voldoende pinautomaten. Bovenop de transactiekosten die je bij sommige Nederlandse banken moet betalen, rekenen de meeste Filipijnse banken een extra toeslag van 200 pesos.

Niet elke Filipijnse bank accepteert Nederlandse betaalpassen. De 'Bank of Philippine Islands' (BPI) meestal wel.

Vliegtickets

Vliegen naar de Filipijnen kan met verschillende maatschappijen. Het kan lonen om een goedkoop ticket naar bijvoorbeeld Kuala Lumpur te boeken, en dan verder te vliegen met een budgetmaatschappij als Air Asia of Cebu Air Pacific. Tickets voor deze maatschappijen zijn online te boeken met een Nederlandse creditkaart. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de vlucht.

Cebu Air Pacific is ook een aanrader voor binnenlandse vluchten in de Filipijnen. Ze doen vele bestemmingen aan.

de bus in luzon
Met de bus in Luzon

Vervoer

De Filipijnen zijn makkelijk te bereizen. Tussen eilanden gaan dagelijks vele vluchten en ook veel (trage) boten.

Over land is er een goed netwerk van bussen. Lange afstandsbussen zijn soms behoorlijk luxe (veel beenruimte, gratis WiFi, airconditioning), bussen voor kortere afstanden hebben meestal geen AC. Bussen zijn overigens niet echt snel, het wegennet laat dit niet altijd toe. Soms hebben bussen forse vertraging, maar waar heb je dat niet in de regio?

Daarnaast zijn er tricycles en jeepneys voor kortere afstanden. Een tricycle is een motor met zijspan. Hierin passen 2-4 personen. Je moet hiervoor wel een beetje avontuurlijk zijn zoals je in het filmpje hieronder kan zien. Een Jeepney is een verlengde jeep met bankjes in zijwaardse richting. Hier passen soms wel 20 mensen in als je goed propt!

In sommige steden rijden ook (meter)taxi's. Je guesthouse of hotel kan je ook helpen met het charteren van vervoer voor een dag. Dit kan echter best duur zijn, reken op meer dan 50 euro afhankelijk van je trip.

Beste reistijd

De beste reistijd is pakweg van november tot mei. De overige maanden is het weer minder en is er meer regenval. Houd er rekening mee dat het rond Pasen en kerst erg druk kan zijn in de Filipijnen, met name ook met lokale toeristen. Vooraf boeken is dan een aanrader.

Temperaturen variëren nogal van eiland tot eiland. Met name in de bergen van Luzon kan het behoorlijk fris zijn en is een lange broek en een fleece geen overbodige luxe. Een dunne poncho kan fijn zijn voor het regenseizoen.

Soms razen er tyfonen over de Filipijnen. Deze gaan gepaard met heftige regen. Boten en vliegtuigen vallen soms uit. Typhoon2000 geeft goede actuele informatie over tyfonen in de Filipijnen. Helaas heb ik tijdens mijn reis een deel van de route om moeten gooien vanwege een tyfoon. Boeken met flexibele voorwaarden zodat je kosteloos kan annuleren (of een goede verzekering) kan dus aan te raden zijn.

Duiken in de Filipijnen

De Filipijnen heeft prachtige duikstekken, met voor elk wat wils. In Donsol en Oslob zijn walvishaaien, al kun je die laatste locatie beter mijden omdat het toerisme de haaien meer kwaad dan goed doet. De omgeving van Dauin is prachtig voor muckdiving en een goede uitvalsbasis voor een trip naar Apo Eiland met mooie kleurrijke koralen. Rondom Moalboal zijn ook mooie koralen te vinden.

Reizen als vrouw alleen

Het is geen enkel probleem om als vrouw alleen door de Filipijnen te reizen. Op het zuiden van de Filipijnen na (zie de site van Buza voor actuele informatie) zijn de Filipijnen erg veilig.

mis in de filipijnen
Kerkdienst in de Filipijnen

Religie in de Filipijnen

De meeste mensen zijn christelijk en op veel plekken vind je dan ook kerken die actief gebruik worden. Ook buiten de mis is er veel leven rondom de kerk, keren in de Filipijnen zijn veelal ook sociale ontmoetingsplekken.

Rondom kerken vind je soms gruwelijke posters die maatschappelijke thema's aankaarten als abortus en euthanasie. 

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry