home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Reisinformatie Filipijnen: visum, beste reistijd en meer

De Filipijnen zijn een prachtige en avontuurlijke bestemming in Zuid-Oost Azië. De archipel bestaat uit meer dan 7000 eilanden: ideaal voor een rondreis! Wil je naar de Filipijnen reizen? Hier lees je alles wat je moet weten en voorbereiden voor je Filipijnen vakantie zoals de beste reistijd, het visum en meer.

Waar liggen de Filipijnen?

De Filipijnen zijn een eilandenrijk in het zuidoosten van Azië. De Filipijnen hebben geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het noordwesten. 

De Filipijnen liggen nabij de Pacifische Ring van Vuur en de evenaar, waardoor er op sommige eilanden kans is op vulkaanuitbarstingen en tyfoons.

De hoofdstad van de Filipijnen, Manilla, ligt op het eiland Luzon. Dit is een van de grootste eilanden van de archipel.

negros strand
Hutjes op het strand in Negros

Visum Filipijnen

Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst een gratis Filipijnen visum voor 30 dagen. Met dit visum kun je een maand rondrondreizen door de Filipijnen.

Om in aanmerking te komen voor een gratis visum voor de Filipijnen heb je een bewijs nodig dat je het land binnen 30 dagen verlaat. Dit kan een retourvlucht zijn naar Nederland of België of een vlucht naar een willekeurig ander land. Daarnaast moet je paspoort na vertrek uit de Filipijnen nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Wil je langer dan 30 dagen blijven? Dan kun je je visum in de Filipijnen verlengen met 29 dagen. De kosten voor volwassenen bedragen 4.400 peso.

Wil je werken in de Filipijnen? Dan moet je voor vertrek een visum regelen bij de ambassade van de Filipijnen.

dans festival filipijnen
Bezoek een festival

Geld en budget in de Filipijnen

In de Filipijnen betaalt men met de peso. Er gaan ongeveer 57 peso in een euro (december 2019).

In de grotere steden en op toeristische plekken zijn voldoende pinautomaten. Bovenop de transactiekosten die je bij sommige Nederlandse banken moet betalen, rekenen de meeste Filipijnse banken een extra toeslag van 200 pesos.

Niet elke Filipijnse bank accepteert Nederlandse betaalpassen, de 'Bank of Philippine Islands' (BPI) wel.

De kosten in de Filipijnen liggen iets hoger dan in andere populaire backpackbestemmingen als Thailand en Indonesië. Dit is misschien iets waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je Filipijnen rondreis.

jeepney filipijnen
Jeepneys op de Filipijnen

Vliegen naar de Filipijnen

Vliegtickets naar de Filipijnen worden steeds goedkoper. Buiten het hoogseizoen kun je al vliegen naar Manilla voor nog geen 500 euro.

In het hoogseizoen zijn tickets naar de Filipijnen fors duurder. Je kunt er dan voor kiezen om te vliegen naar bijvoorbeeld Bangkok, Taipei of Kuala Lumpur en dan met een low cost carrier verder te vliegen. Ik vloog zelf van Nederland naar Maleisië en met Air Asia verder naar Manilla.

Cebu Air Pacific is een aanrader voor binnenlandse vluchten in de Filipijnen. Ze doen vele bestemmingen aan. Als je je abonneert op hun nieuwsbrief zie je de goedkoopste tarieven voor een binnenlandse vlucht als eerste verschijnen en kun je snel je slag slaan. 

bus filipijnen
Met de bus in Luzon

Vervoer in de Filipijnen

De Filipijnen zijn makkelijk te bereizen. De Filipijnen zijn een fijne bestemming voor een duikvakantie, een avontuurlijke rondreis of een backpackreis. 

Tussen de verschillende eilanden in de Filipijnen gaan dagelijks vele vluchten en (trage) boten.

Op de eilanden is er een goed netwerk van bussen. Lange afstandsbussen zijn behoorlijk luxe met veel beenruimte, gratis WiFi en airconditioning. Bussen voor kortere afstanden hebben meestal geen AC. Soms hebben bussen forse vertraging, maar waar heb je dat niet in de regio?

Daarnaast zijn er tricycles en jeepneys voor kortere afstanden. Een tricycle is een motor met zijspan. Hierin passen 2-4 personen. Je moet hiervoor wel een beetje avontuurlijk zijn zoals je in het filmpje hieronder kan zien. Een Jeepney is een verlengde jeep met bankjes in zijwaardse richting. Hier passen soms wel 20 mensen in als je goed propt!

In sommige steden rijden ook (meter)taxi's. Je guesthouse of hotel kan je ook helpen met het charteren van vervoer voor een dag. Dit kan echter best duur zijn, reken op meer dan 50 euro afhankelijk van je trip.

duiken filipijnen moalboal
Duiken in de Filipijnen

Beste reistijd Filipijnen

De beste reistijd voor de Filipijnen zijn de maanden november tot mei. Temperaturen variëren nogal van eiland tot eiland. Met name in de bergen van Luzon kan het behoorlijk fris zijn en is een lange broek en een fleece geen overbodige luxe. 

Met kerst en Pasen is het op de toeristische bestemmingen erg druk, vooral met lokale toeristen. Reis je in deze periode naar de Filipijnen? Vergeet dan niet om ruim op tijd je hotel te boeken.

Van juni tot oktober is het weer in de Filipijnen minder aangenaam en is er meer regenval. In het regenseizoen kunnen er tyfoons ontstaan. 

klimaat filipijnen
Klimaat in de Filipijnen: echt niet alleen maar zon

Soms razen er tyfoons over de Filipijnen. Deze gaan gepaard met heftige regen. Boten en vliegtuigen vallen soms uit. Typhoon2000 geeft goede actuele informatie over tyfoons in de Filipijnen. Helaas heb ik tijdens mijn reis een deel van de route om moeten gooien vanwege een tyfoon. Ik was blij dat ik mijn accommodaties had geboekt met flexibele voorwaarden en dus makkelijk kon annuleren. Sommige reis- en annuleringsverzekering dekken kosten die je maakt als gevolg van een tyfoon, maar natuurgeweld is niet altijd gedekt.

Duiken in de Filipijnen

De Filipijnen heeft prachtige duikstekken, met voor elk wat wils. In Donsol en Oslob zijn walvishaaien, al kun je die laatste locatie beter mijden omdat het toerisme de haaien meer kwaad dan goed doet. De omgeving van Dauin is prachtig voor muckdiving en een goede uitvalsbasis voor een trip naar Apo Eiland met mooie kleurrijke koralen. Rondom Moalboal zijn ook mooie koralen te vinden.

duiken filipijnen
De wondere onderwaterwereld op de Filipijnen

Filipijnen reisadvies

De Filipijnen zijn overwegend een veilige bestemming. Dat geldt zeker voor de populaire toeristische plekken in de Filipijnen als Luzon, Palawan, Cebu en Bohol.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke kust- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. In de wateren rondom zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep komt piraterij voor.

Op de website van Buza vind je het actuele reisadvies voor de Filipijnen.

Reizen als vrouw alleen

Het is geen probleem om als vrouw alleen door de Filipijnen te reizen. 

kinderen filipijnen
Vriendelijke mensen

Taal in de Filipijnen

Het Filipijns (Filipino) is een nationale en officiële taal in de Filipijnen. Daarnaast is Engels een officiële taal.

Engels als officiële taal maakt communiceren in en reizen naar de Filipijnen erg makkelijk.

Religie in de Filipijnen

De meeste mensen zijn christelijk en op veel plekken vind je kerken die actief gebruikt worden. Ook buiten de mis is er veel leven rondom de kerk, hier zijn veelal sociale ontmoetingsplekken.

Rondom kerken vind je soms gruwelijke posters die maatschappelijke thema's aankaarten als abortus en euthanasie. 

kerk filipijnen
Een kerkdienst in de Filipijnen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry