Chinees Nieuwjaar in Rotterdam
Een mensenmassa. Een knal. Vuurwerk. Het Chinees Nieuwjaar is in volle gang.
Ik ben net aangekomen in Singapore. Ik heb een maand in Bangladesh gezeten – het verschil met het moderne Singapore kan bijna niet groter zijn. Ik reis met mijn moeder die net is aangekomen vanuit Nederland. Het is haar eerste reis naar Azië en ze valt met haar neus in de boter. In Singapore wonen veel mensen van Chinese oorsprong en zij vieren Chinees Nieuwjaar.
Singapore is een beetje ver weg, maar je kunt ook Chinees Nieuwjaar in Rotterdam en andere Nederlandse steden vieren!
Drakendans in Rotterdam
Wanneer is het Chinees Nieuwjaar?
Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het nieuwe jaar start op de tweede (of derde) nieuwe maan in de winter. Het Chinese Nieuwjaar begint dus niet ieder jaar op de zelfde dag, maar vindt eind januari of in februari plaats.
Chinees Nieuwjaar 2020 valt op 25 januari.
Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China en in Taiwan gevierd, maar in China Towns over de hele wereld. Er is zelfs Chinees Nieuwjaar in Nederland.
Viering van oud en nieuw in Singapore
De dierenriem en het Chinese Nieuwjaar
Chinese astrologie is gebaseerd op traditionele astronomie en numerologie. Er zijn twaalf tekens, namelijk Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Er zijn dus net als in de westerse astrologie twaalf tekens. Maar toch is er een groot verschil: de de westerse sterrenbeelden duren een maand, terwijl de tekens van de Chinese dierenriem een heel jaar duren.
In 2020 begint het jaar van de Rat. Dit Chinese sterrenbeeld staat voor geluk en voorspoed, omdat ratten slim zijn er zich aan veel omstandigheden kunnen aanpassen.
Leeuwen en vuurwerk met Chinees Nieuwjaar in Rotterdam
Draken en leeuwen
Het Chinese Nieuwjaar wordt traditiegetrouw gevierd met drakendansen en leeuwendansen.
Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. (Bron: Wiki)
Leeuwen verjagen het kwaad
Tijdens het Chinese Nieuwjaar dansen er draken en leeuwen op pleinen en in de wijk. Terwijl de mensen toestromen wordt het kwaad verjaagd.
Chinees Nieuwjaar in Rotterdam
Jaren na het Chinese Nieuwjaar in Singapore vier ik nieuwjaar in Rotterdam. Onder het genot van dumplins en andere lekkernijen kijk ik naar de drakendans. Met het ontwaken van de draak begint het festival in Rotterdam. Chinees Nieuwjaar Rotterdam wordt vooral gevierd in Wijkpark Oude Westen.
Het ontwaken van de draak en de drakendans gaat gepaard met veel geluid. Het zijn niet alleen de boxen bij het podium die trillen, maar ook mijn trommelvliezen. Het geluid gaat door merg en been. Nuchter als ik ben neem ik een beetje afstand.
De draak trekt door de wijk
Na de drakendans trekt een optocht van leeuwen de wijk in. De route voert over de Westersingel en Mauritsweg. De Chinese leeuwen zijn groot, onder de kostuums gaan meerdere volwassen mannen schuil. De leeuwen stoppen voor de deur van de winkels in China Town. Er wordt een dans gedaan om de geesten te verdrijven. De dans wordt afgesloten met een luidt salvo van knalvuurwerk. Binnen een mum van tijd staat de straat blauw van de rook.
In een rap tempo gaan de leeuwen verder naar de volgende winkel in China Town. Iedere winkelier wil geesten verdrijven en ‘good luck’ in het nieuwe jaar dus de tijd is beperkt.
Festival in Rotterdam
Lekker eten
In China brengen de mensen het Chinese Nieuwjaar traditiegetrouw door met hun familie. Het komt echter steeds meer voor dat mensen buitenshuis eten.
Het festival in Rotterdam vindt vooral plaats op en rondom het Wijkpark Oude Westen. Hier zijn vele pop-up restaurants met allerlei lekkernijen. Je kunt ook een kijken nemen bij een demonstratie in een van de kooktheaters.
Het festival wordt afgesloten met vuurwerk.
Kaartjes met wensen
De beste wensen
De beste wensen, een hand met drie zoenen in de lucht. Maar niet tijdens het Chinese Nieuwjaar! De beste wensen worden in het mooiste handschrift, bijna gelijk aan kalligrafie, op een minuscuul klein briefje geschreven. De briefjes worden zorgvuldig naast elkaar gehangen.
Laat het nieuwe jaar maar komen!
Versiering voor het Chinese Nieuwjaar
Chinees Nieuwjaar in Nederland
Het Chinese Nieuwjaar wordt op verschillende plekken in Nederland grootst gevierd. Behalve Chinees Nieuwjaar in Rotterdam zijn er ook grootste vieringen in onder andere Amsterdam en den Haag.
Op de websites van de steden hierboven lees je het programma voor het Chinese Nieuwjaar.
Meer lezen?
- Songkran: de start van het nieuwe jaar in Laos
- Balinees Nieuwjaar en Silence Day
- Opening van het academisch jaar in Bolivia