home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Duiken Dauin: de spektaculaire onderwaterwereld van Negros Filipijnen

Duiken in de Filipijnen is een feestje. De Filipijnen staan bekend om zijn prachtige duiklocaties, waaronder Negros. Dit eiland, gelegen in het centrale deel van de Filipijnen, biedt een spectaculaire onderwaterwereld die duikliefhebbers niet mogen missen.

school barracuda duiken negros
Een school barracuda's bij Negros Filipijnen

Betoverende koraalriffen bij Dauin

De Filipijnen biedt veel mogelijkheden voor een duikvakantie. Tijdens mijn rondreis door de Filipijnen besluit ik om Negros te bezoeken. Enerzijds vanwege de onderwaterwereld, maar vanwege de kleurrijke festivals op het eiland in de Filipijnen.

Ik verblijf bij Liquid Dumaguete in Dauin. Dit is een fijne duikschool met comfortabele bungalows. Ze hebben voldoende stopcontacten (handig voor duiklampen en onderwatercamera’s) en het zwembad is een heerlijke plek om te relaxen na een excursie.

Negros is gezegend met prachtige koraalriffen die een thuis bieden aan een ongelooflijke diversiteit aan zeeleven. Het koraal is gezond en levendig, en het is een genot om tussen de verschillende soorten koralen te zwemmen. Naast de uitgestrekte riffen is Negros ook een goede plek voor muck diving.

lichtgevende slak onderwater
Variable neon slug: een lichtgevende onderwaterslak (nudibranch)

Lichtgevende slakken

Het water rondom Negros is erg helder. Zelfs op diepte is er voldoende licht om zonder duiklamp te duiken. Toch neem ik bijna altijd een duiklamp mee, want het water absorbeert de kleuren waardoor uiteindelijk alles blauw lijkt. De rode kleuren verdwijnen het eerst, die ben je na een paar meter al kwijt.

Ineens valt mijn oog op wat roods. Hoe kan dat op deze diepte? Ik zwem op het rode puntje af, het blijkt een slakje te zijn. De naakteslak (nudibranch) is slechts een paar centimeter groot en groen en zwart gestreept. De voelsprieten van het diertjes zijn neon rood en bij heeft ook een rood biesjes langs zijn buik.

Na de activiteit duik ik de boeken in. Ik heb een Nembrotha kubaryana gespot, ofwel de variable neon slug. Wat een leuke waarneming tijdens het duiken bij Negros!

spookfluitvis filipijnen
Een spookfluitvis op het huisrif

Muck diving in de Filipijnen

“Waren er mooie koralen?” Veel mensen zijn gefocussed op kleurrijke riffen. Koralen vormen unieke ecosysteem en zijn de kraamkamer van veel vissen, dus ik snap de vraag heel goed.

Tijdens een muck dive zul je geen koraal aantreffen. Sterker nog, muck diving speelt zich af op zanderige of modderige bodems waar weinig tot geen begroeiing te vinden is. Deze gebieden kunnen er vaak saai en oninteressant uitzien op het eerste gezicht, maar ze herbergen een verbazingwekkende verscheidenheid aan kleine, bizarre en unieke zeedieren.

Voor macrofotografen is muck diving geweldig. Ik ben dol op dit soort duiken! Onderwater zoek ik langzaam en gedetailleerd naar kleine organismen zoals naaktslakken, zeepaardjes, garnalen, sepia's en andere vreemd uitziende wezens. Soms zijn ze moeilijk te vinden, omdat hun kleuren zich hebben aangepast aan het leven in de specifieke habitat. Soms zijn dieren klein en kleurrijk, zoals de vele naaktslakken in de Filipijnen. Ik vind duiken in Dauin dan ook geweldig!

baby koraalduivel
Een baby koraalduivel (lion fish)

Onderwatervulkaan

Wanneer ik bij Mainit mijn veiligheidsstop maak, blijkt dat de bodem uit vulkanisch zand bestaat. Tussen het “normale” zand zit donker vulkaanzand en zelfs geel zand. Wanneer ik mijn hand op de bodem leg, voel ik dat de grond warm is.

Leuk detail: deze warme bronnen worden gebruikt voor de warmwatervoorziening van het hotel! Duurzaam reizen was nog nooit zo makkelijk.

Duiken Negros: San Miquel

San Miquel is een leuke stek voor nachtduiken. De site bestaat deels uit koraal en deels uit een zandbodem. Voor mij het beste uit twee werelden! In het schijnsel van de lampen in de schemering zie ik ontelbare garnaaltjes, verschillende krabbetjes, steenvissen en zeeslangen. In het koraal zijn juist weer inktvissen te vinden en juvinile sweetlips.

gestreepte garnaal
Deze garnaal heeft zich goed verstopt

Excursie naar Apo Eiland

Vanuit Dauin en Negros maak ik een dagtocht naar Apo Eiland. Apo eiland is slechts een uurtje varen. Het koraal bij Apo eiland is geweldig: bij sommige sites is het overwegend hard koraal, op andere plekken is meer zacht koraal te vinden. Een kleurenpracht! Daarnaast is het zicht vaak uitstekend.

Ik heb een schildpadden gezien, maar ook een sepia.

Helaas maak ik maar drie duiken op Apo eiland. Het weer in de Filipijnen werkt niet mee en het is niet veilig om nog een keer naar Apo eiland te varen.

Ook het eiland Siquijor biedt een aantal prachtige duikplekken, waaronder Coral Gardens en Paliton Wall.

wrakduiken dauin
Wrakken bij Dauin

Wrakken bij Negros

Cars is een duikstek welke ik erg leuk vind. Zoals de naam al doet vermoeden liggen hier wrakken van een aantal auto’s. Deze zijn inmiddels begroeid met kleurrijke korstmossen en koralen. Er zijn een hoop vissen rondom de wrakken te vinden, waaronder lipvissen en een grote vette murene. De zandhelling naar het wrak toe is ook geweldig: er leven vele soorten slakken, verschillende spookfluitvissen, minuscule harlekijngarnaaltjes, spierwitte baby-koraalduivels enzovoorts.

Duikmogelijkheden voor alle niveaus

Tijdens mijn vakantie in de Filipijnen ben ik een PADI Rescue Diver met honderden duiken op de teller. Of je nu een ervaren duiker bent of net begint, Negros heeft duikplekken die geschikt zijn voor alle niveaus. Van ondiepe koraalriffen tot steile wanden en wrakduiken, er is voor elk wat wils.

Op Negros zijn veel plekken waar je kunt leren duiken. Hoewel ik zelf geen cursus in de Filipijnen heb gedaan, durf ik de duikschool Liquid Dumaguete van harte aan te bevelen!

bezienswaardigheden katedraal dumagute negros
Bezienswaardigheden Negros: de kathedraal van Dumaguette

Meer dan duiken: andere bezienswaardigheden op Negros

Dumaguete

Dumaguete is hip. Dumaguete is het Parijs van de Filipijnen. Dumaguete is een leuke dagtrip voor iedereen die wat anders wil dan duiken.

Dumaguete is in ieder geval een gemoedelijk stad zonder opvallende bezienswaardigheden. Dumaguete is niet groot, het is fijn om te wandelen door een van de vele parken of de boulevard langs de zee. Hoogtepunten van Dumaguete zijn de cathedraal (druk op zondag) en een stenen bell tower waar vele mensen kaarsjes branden.

saulog festival filipijnen
Saulog festival in de Filipijnen

Saulog sa Tanjay

Ieder jaar vindt op het eiland Negros het Saulog sa Tanjay plaats. Een meerdaags festival met parades, straatdansen, mock fights en veel lekker eten.

Het Saulog festival in de Filipijnen is in juli. Ik houd van lokale festivals, dans en mensen in kleurrijke kleding. Het maakt me niet uit dat de muziek soms nét te hard is en dat er vals meegezongen wordt. Ik ben blij dat ik hier bij heb mogen zijn.

Overnachten in Dauin Negros

Het is een half uur rijden van Dumaguete Airport naar Liquid Dumaguete in Dauin. Ik zal een week blijven in dit fijne resort. Wat een fijn hotel op Negros! Er zijn acht gezellige bamboe-bungalows. ’s Avonds wordt er gezamenlijk aan een grote tafel gegeten, het eten is zeer gevarieerd en heel lekker. Het is eten wat de pot schaft, al gaat dit in goed overleg tussen keuken en klanten.

duikresort liquid dumagute
Ontspannen overnachten bij Liquid Dumaguete Daun

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry