home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Duiken Negros

22 juli - 29 juli 2012

Afstanden in de Filipijnen zijn enorm. Hoewel er tussen veel eilanden boten gaan, kan het heel veel tijd schelen om af en toe gebruik te maken van een binnenlandse vlucht. Ik vlieg van Manilla naar Dumaguete. Ik ga duiken in Negros.

Zoals zo vaak na een stukje vliegen bezoek ik ook nu snel het toilet terwijl ik op mijn bagage wacht. Het toilet is van alle gemakken voorzien. Bij binnenkomst krijg ik van een vrouwtje een stukje WC-papier in mijn handen geduwd, en wanneer ik klaar ben met mijn plasje stapt het vrouwtje met een emmertje water het hokje binnen om de WC door te trekken. Hoezo service? Weer eens wat anders dat het automatische gemak op Schiphol Airport.

Liquid Dumaguette

Na een half uurtje rijden kom ik aan in het resort waar ik gedurende een week zal blijven. Een sprookje! Er zijn 8 gezellige bamboe-bungalows, welke van alle gemakken voorzien zijn. Er is een zwembad, een restaurant, een bar en dat is het wel. ’s Avonds wordt er gezamenlijk aan een grote tafel gegeten, en het eten is zeer gevarieerd en heel lekker. Het is wel eten wat de pot schaft, al gaat dit in goed overleg tussen keuken en klanten.

Duiken bij Dauin

Mainet

Ik besluit de zelfde middag mijn eerste duik te maken op het ‘huisrif’ van Liquid Divers, genaamd Mainit. Ik ben de enige duikende gast (blijkbaar is er net een groep vertrokken, terwijl de volgende dag pas nieuwe mensen arriveren). Een eigen gids, wat een luxe! Ik geef aan dat ik langzaam duik omdat ik graag kleine dingen spot en foto’s maak, en na afloop van de duik krijg ik te horen dat ik minder dan een kwart van de normale afstand heb afgelegd ;) Maar de gids en ik zijn het er over eens dat het een fantastische duik was, en dat is het belangrijkste.

Later duik ik alsnog tussen de koralen van Mainit. Dit deel van het rif vind ik persoonlijk het mooiste van alle koralen rondom de kust van Dauin. Er zijn veel kleuren, en er is veel afwisseling. 

Verschillende duikstekken bezoek ik meer dan eens, vaak zelfs op eigen verzoek. Gewoon omdat er heel veel leuks te zien is! Met name het zoeken naar interessante schepsels in het zand (het zogenaamde muck diving) vind ik geweldig.

Wanneer we bij Mainit onze veiligheidsstop maken en naar de kant lopen, blijkt dat de bodem uit vulkanisch zand bestaat. Het zand is overwegen zandkleurig (duh), maar er is ook donker vulkaanzand en zelfs geel zand. Wanneer je je hand op de bodem legt, of wanneer je een vinger in het zand steekt, dan voel je dat de grond warm is. Deze warme bronnen worden gebruikt voor de warmwatervoorziening van het hotel!

Cars

Cars is een duikstek welke ik erg leuk vind. Zoals de naam al doet vermoeden liggen hier wrakken van een aantal auto’s. Deze zijn inmiddels begroeid met kleurrijke kortsmossen en koralen. Er zijn een hoop vissen rondom de wrakken te vinden, waaronder lipvissen en een grote vette murene. De zandhelling naar het wrak toe is ook geweldig: er leven vele soorten slakken, verschillende spookfluitvissen, minuscule harlekijngarnaaltjes, spierwitte baby-koraalduivels enzovoorts.

San Miquel

San Miquel wordt vaak aangedaan bij nachtduiken. De site bestaat deels uit koraal, en deels uit een zandbodem. Daarnaast ligt er nog een hoop autobanden, die met name ’s nachts tot leven lijken te komen. In het schijnsel van de lampen in de schemering zijn er ineens ontelbare garnaaltjes zichtbaar, verschillende krabbetjes, steenvissen en zeeslangen. In het koraal zijn juist weer inktvissen te vinden en juvinile sweetlips.

Duiken bij Apo eiland: een dagtrip vanuit Negros

Apo eiland ligt op slechts een uurtje varen vanaf Dauin (uiteraard afhankelijk van het weer en de hoogte van de golven). Het koraal bij Apo eiland is geweldig: bij sommige sites is het overwegend hard koraal, op andere plekken is meer zacht koraal te vinden. Een kleurenpracht! Daarnaast is het zicht vaak uitstekend.

Ik heb een aantal schildpadden gezien, maar ook een sepia.

Hoewel er bij Apo eiland af en toe een verraderlijke stromingen kan staan (waaronder downcurrents) is het rustig wanneer ik er ben: er is nauwelijks sprake van stroming.
Wel staan er behoorlijk wat golven, waardoor ik me niet al te happy voel op de boot. In het midden zitten, niet te vet eten (bijna niet eten) goed blijven drinken en krampachtig naar de horizon staren helpt me echter door de oppervlakte tijden heen....

Helaas kom ik echter niet verder dan drietal duiken op Apo eiland. Het is niet voor niks laagseizoen in de Filipijnen in juli, er is veel regen en wind. De wind maakt het onmogelijk om een tweede keer naar Apo te varen tijdens mijn verblijf. De regen zorgt ervoor dat er veel water vanuit land de zee instroomt, wat met name vlak voor de kust leidt tot erg slecht zicht.

Overnacht in Liquid Dumaguete. Mooi afgewerkte bungalows voor ongeveer 1000 pesos, fijne bedden, badkamer met warm water (bevat wel veel ijzer omdat het bronwater is). Er is Wifi in de lounge en soms ook in de kamers zelf. Personeel is zeer behulpzaam, en het restaurant van het resort is erg goed. Eten zit niet bij de prijs in, maar prijzen zijn alleszins acceptabel.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry