home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Sharm el Sheikh

maart 2008

Na een aantal heerlijke weken in Dahab vertrek ik naar Sharm el Sheikh. De snelweg door de Sinaï-woestijn is inmiddels al zo vertrouwd... Het voelt als afscheid, als weggaan. En dat terwijl ik nog een paar mooie duikdagen voor de boeg heb. Ik ga bootduiken vanuit Sharm el Sheikh!

Duiken in Sharm el Sheikh

Ik verblijf in Shark's Bay, dus niet in de drukte van de stad zelf. Ik heb gekozen voor een rustig 'resort', en mijn houten budgethuisje ligt op een aardige klim de heuvel op. De kamer is ruim en schoon, en er waait een fris briesje door de muren heen.

Hoewel ik de vorige dag nog gedoken heb, moet ik toch een checkdive maken in de haven van Shark's Bay. Hoewel ik snap dat veiligheid voorop staat, vind ik dit toch wel een beetje ver gaan (zeker omdat ik er extra voor moet betalen). Maar regels zijn regels.... De duiksite is aardig, en er zijn verschillende koralen. Het meest bijzondere van deze duik is de grootte van de salad-corals.


Duiken in Sharm el Sheikh: Verdwaalde WC-potten 

Duiken in Ras Mohammed vanuit Sharm el Sheikh

De volgende ochtend vaar ik naar Ras Mohammed, een beroemd nationaal park bij het zuidelijkste puntje van de Sinai. De eerst duik die ik daar maar is bij Yolanda's reef. We dalen af langs het rif, en belanden al snel bij een 'open veld' met toiletpotten en andere delen van een wrak. Op sommige toiletpotten groeit her en der wat koraal, maar de zeeorganismen hebben moeite met de gladde potten. Sommige duikers weten er echter wel raad mee, voor de grap (of voor de foto?) nemen ze plaats op de pot. Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt ?!?!

De volgende duik in Ras Mohammed staat gepland bij Shark's reef. Helaas, ik heb geen haai gezien. Wel heb ik door een mooie 'grot' (cavern) gezwommen.

In Ras Mohammed zie ik grote napoleonvissen, tonijnen, maar ook veel koraalduivels, een enkele pyjama-slak en eieren van de Spaanse danseres.

Straat van Tiran

Eigenlijk vind ik de straat van Tiran nog mooier dan Ras Mohammed. Het onderwaterlandschap is prachtig, en rijkelijk begroeid met verschillende koralen. De vissen zijn groter (al heb ik weer geen haaien gezien). Soms kan er echter een aardige stroming staan, en zo duik ik soms met de stroom mee, en er dan weer tegenin.

SS Thistlegorm: een dagtocht vanuit Sharm el Sheikh

De Thistlegorm is een vrachtschip wat gebouwd is in 1940. Een jaar later maakte het schip al zijn laatste vaart.


Thistlegorm: een van de beroemdste wrakken ter wereld

De Thistlegorm is erg populair onder duikers, en op drukke dagen duiken er tientallen duikers op het wrak. Ik heb geluk, het is niet heel druk wanneer ik het schip bezoek. Met een klein groepje duik ik achter een gids aan. De eerste duik verken ik de buitenkant van het schip en zwem ik door verschillende ruimen. We komen torpedo's tegen, motorfietsen, tanks en treinen. De tweede duik is de diepte wat beperkter en verken ik het bovendek en de stuurhut, en de badkamer en de keuken.

De oppervlaktetijd tussen de duiken is minimaal, hoewel ik iets probeer te rekken lig ik na een oppervlaktetijd van iets meer dan een uur alweer in het water. Mijn bodemtijd is beperkt, en ik sein naar de gids dat ik een iets geringere diepte aan wil houden. De gids seint dat dat goed is, maar helaas volgt hij niet met de rest van de groep. Ik hang een paar meter boven hem. Niet lang daarna beland ik alsnog in deco: mijn eerste decoduik.

Terwijl ik mijn verplichte stops maak aan de ankerlijn, zwemt boven me een schildpad. Een mooi toetje van een bijzondere duik!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry