home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Oost Sumba: Waingapu en omgeving

Sumba is een klein en afgelegen eiland ten zuiden van Flores in Indonesië. Het droge oosten van Sumba behoort tot een van de armste regio's van het land. Ikat, traditionele dorpen, maagdelijke stranden en de bijzondere Marapu cultuur maken Waingapu en Oost-Sumba tot een bijzondere bestemming.

sumba strand
Strand in Sumba

Reizen naar Waingapu in het oosten van Sumba

Het is ongeveer een uurtje vliegen van Bali naar Sumba. Ik heb het idee dat ik in een compleet andere wereld ben beland. Een wereld die minder ontwikkeld en (nog) minder georganiseerd is dan andere delen van Indonesië. Het oosten van Sumba is een van de armste regio's van het land. Naast de landingsbaan staat een aantal koeien. Wat als deze dieren de landingsbaan op hollen? 

Ik loop naar de kleine en zweterige aankomsthal. Sumba is warmer dan Bali en de lucht is droger. Het oosten van Sumba lijkt meer op een savanne dan op een tropisch eiland. De palmbomen en parelwitte tropische stranden verraden echter dat ik nog steeds in Indonesië zit.

Vanuit Waingapu rijden er shared taxi's en bemo's naar Waingapu en Tambaloka in het westen van Sumba Indonesië.

markt waingapu sumba
Gedroogde vis op de markt

Bezienswaardigheden Waingapu

Waingapu is niet echt een wereldstad. Er zijn niet veel noemenswaardige bezienswaardigheden en hoogtepunten. Toch besluit ik meteen na aankomst op Sumba de omgeving te verkennen, al is het maar om een hapje te eten. In Waingapu zijn verschillende warungs te vinden, welke meestal beheerd worden door Javanen. De Javaanse keuken bevalt me goed.

In de haven van Waingapu ligt een klein aantal houten (vissers)boten. Veel Sumbanezen leven van de visserij.

geisten weg sumba
Geiten op de weg

Hoogtepunten Oost-Sumba

Openbaar vervoer op Sumba is een schaars goed. Ik besluit om een auto met chauffeur te huren. De prijzen hiervan liggen helaas een stuk hoger dan op Bali. Het hotel dringt aan om óók een Engelstalige gids te boeken, maar het horen van de prijs schrikt me af. Ik besluit dat mijn Indonesisch goed genoeg is om zonder Engelstalige gids te reizen.

De aardige chauffeur weet veel van de omgeving en houdt niet op met praten. Wanneer ik zijn verhaal niet helemaal snap legt hij geduldig uit. Ik blijk een gids-en-docent-Indonesisch in één aan de haak te hebben geslagen!

Lees hier wat te doen op Sumba eiland.

ikat rende sumba
Ikat in Rende

Rende en de ikat

Het dorp Rende staat bekend om zijn Ikat. Dit is een speciale dubbelzijdige weeftechniek, waarbij de draden geverfd worden voor het weven. Dit is bewerkelijker dan een print op het doek plaatsen, zoals bijvoorbeeld bij batik gebeurt. Zowel de horizontale draden als de verticale draden (die dus in het weefgetouw gespannen zijn) worden geverfd. In het dorp liggen op verschillende plekken draden te drogen.

Het maken van Ikat is arbeidsintensief. Verschillende vrouwen uit het dorp geven me uitleg bij het weefproces. Er wordt min of meer van me verwacht dat ik wat koop en ik besluit een mooi souvenir van mijn Sumba reis aan te schaffen. 

Wil je niets kopen? Dan is een donatie zeer gepast wanneer je een dorp bezoekt.

draden ikat
Ikat maken

Kampung Raya

Na een bezoek aan Rende rijd ik verder naar het volgende traditionele dorp. De chauffeur raadt me aan Kampung Raya te bezoeken, de koninklijke kampong. 

Ook in Kampung Raya wordt ikat gemaakt, de kwaliteit is iets minder goed dan in Rende. Ik ben geen echte kenner, maar het valt me gelijk op dat de figuren minder gedetailleerd zijn. Soms wordt er gekozen voor moderne kleuren in plaats van de traditionele kleurstoffen. Na een kleine donatie bij de kepala desa mag ik vrij door het dorp lopen.

totempaal sumba
Een totempaal op Sumba

De tombes van Pau

In het dorp Pau zijn oude tombes te vinden. In de tombes liggen stoffelijke overschotten van de voorvaderen van de bewoners van de dorpen. Dit is onderdeel van de Marapu cultuur. Marupu is de oorspronkelijke religie van Sumba, in religie waarin de verering van overledenen en geesten centraal staat.

De tombes worden bewaakt door figuren die uit hout of steen gehakt zijn. Soms stellen deze een mens voor, maar er zijn ook haviken en schildpadden te vinden. Op de tombes lopen kippen, ligt een enkele hond te slapen, of liggen was en mais te drogen. De tombes horen bij het dorp.

kaliuda sumba
Traditionele graven in kampong Kaliuda in Oost-Sumba

Het traditionele Kaliuda

In kampong Kaliuda is nauwelijks elektriciteit, maar aan de muren van de houten huizen hangen posters van popidolen. Mensen spreken geen Engels en vaak geen Indonesisch. Ze weten wel wie Robbie Williams is. Behalve posters hangen er ook stierenkoppen in de traditionele houten huizen van Kaliuda te pronken.

Pantai Kallala: een van de mooiste stranden van Sumba

Het strand van Kallala zou een paradijs voor surfers moeten zijn. In het verlaten restaurant staat een aantal boards. Ik ben geen surfer is ik besluit deze kans aan me voorbij te laten gaan. In plaats daarvan maak ik een mooie strandwandeling en geniet ik van het geluid van de golven. De stranden van Sumba zijn een waar paradijs.

pantai kallala
Een van de hoogtepunten van Sumba: Pantai Kallala

De markt van Waingapu

Ik vind het heerlijk om over markten te lopen en mensen te kijken. De bedrijvigheid, de producten en de zoete geuren van fruit en specerijen. Op de zaterdagmarkt van Waingapu wordt veel betelnoot verkocht. Ik ontkom er niet aan: ik móet proeven. De verkoper is vriendelijk doch resoluut. Ai. Dit moment heb ik jaren weten te voorkomen... 

Een beetje huiverig stop ik het mengsel van noot, blad en kalk in mijn mond. Voorzichtig kauw ik. Bah! Ik probeer de smurrie uit te spugen, maar mijn mond is in luttele seconde verdoofd. Pas een hele tijd later ben ik van het getintel af.

Dit is de eerste én laatste keer dat ik een betelnoot in mijn mond heb gestopt ;)

markt waingapu

markt waingapu
De markt van Waingapu, Indonesië

Meer lezen over Indonesië?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry