home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Doen op Sumba Indonesië: alles over reizen op Sumba eiland

De Indonesische archipel kent duizenden eilanden. Een van de meest bijzondere eilanden die ik bezocht is het eiland Sumba. Sumba hoort tot de Kleine Sunda-eilanden, een eilandengroep die uitstrekt van Bali tot Timor. Op Sumba vind je nauwelijks toeristen, wél vind je er verlaten stranden, authentieke dorpen en ikat – een traditionele vorm van weven.

houtsnijwerk sumba indonesie
Houtsnijwerk op Sumba

Ik maakte een bijzondere ‘rondreis’ van zes dagen over het eiland Sumba. Beter gezegd: Sumba is vier keer zo klein als Nederland en ik verkende het eiland vanuit de twee grootste steden, Waikabubak en Waingapu. De steden zelf zijn niet echt bijzonder, maar vanuit de steden kun je bijzondere dagtrips maken naar afgelegen dorpen, droge bergen en kalkstenen heuvels.

Wat te zien en doen op Sumba

1. Bezoek de afgelegen stranden van Sumba, Indonesië

De stranden van Bali en Lombok zijn mooi. De stranden van Flores zijn zo mogelijk nog mooier. Sumba eilanden spant de kroon. Op Sumba liggen kilometerslange tropische stranden omgeven door de azuurblauwe zee. Je hoeft niet bang te zijn voor luidruchtige mede-toeristen, de kans is groot dat je op Sumba een privéstrand hebt.

strand sumba indonesie
Maagdelijke stranden in Sumba

2. Geniet van de bijzondere landschappen

Sumba is anders dan de andere Indonesische eilanden. De oostkant van Sumba kent vele grasplateaus en valleien. In het droge seizoen krijgt het heuvelachtige landschap al snel een goudgele kleur.

De westkant van Sumba wordt gedomineerd door rijstvelden en palmbomen.

landschap sumba

rijstvelden sumba
Landschappen van Sumba

3. Leer surfen op Sumba

Met zijn kilometerslange stranden is Sumba een waar paradijs voor surfers. Of veel plekken kun je een board lenen en vriendelijke locals leren je maar wat graag de kneepjes van het vak.

Na een eenmalige poging heb ik besloten dat surfen niet mijn ding is. Heb jij meer talent? Sumba is the place to be.

sumba surf
Sumba surf

4. Bezoek afgelegen dorpen

Sumba is lange tijd geïsoleerd gebleven, wat er voor zorgt dat eeuwenoude tradities nog springlevend zijn. Vanuit Waingapu, Waikabubak en Tamboloka kun je verschillende dorpen bezoeken en meer leren over de cultuur en het animistische geloof van Sumba.

Het dorp Anakalang staat bekend om zijn eeuwoude megaliete graftombes. Tarung is het rituele centrum van het eiland. En zo zijn er nog veel meer kleine dorpen die een bezoek waard zijn – de reis erheen is vaak al een belevenis op zich.

sumba dorp

tradtitionele dorpen sumba
Traditionele dorpen

5. Ontmoet de vriendelijke mensen

Op veel plekken op Sumba wordt alleen de dorpstaal gesproken, ik heb er zelfs moeite mee om me verstaanbaar te maken in het Indonesisch. Communiceren in het Engels is al helemaal niet mogelijk.

En toch, alle mensen die ik heb ontmoet zijn super vriendelijk en gastvrij. Ik krijg een jeruk Bali, een citrusvrucht zo groot als een voetbal. Op een andere plek krijg ik een verdovende betelnoot aangeboden, een genotsmiddel dat nog altijd erg populair is op Sumba. Weer ergens anders krijg ik drinkwater of een rondleiding door een huis.

sumba man

mensne sumba
Lieve mensen op Sumba

6. Leer meer over het weven van Ikat

Het oosten van Sumba staat bekend om zijn Ikat-textiel. Deze handnijverheid valt moeilijk te overtreffen. Ik neem een kijkje bij het weefproces in de dorpen Rende en Kampung Raya. De draad van het ikat wordt geverfd voordat de doeken geweven worden en naarmate de geweven lap groeit worden paarden en bijzondere geometrische figuren zichtbaar.

Een Ikat-doek is een speciaal souvenir van Sumba-eiland. Met het kopen van een doek, waar soms weken werk in zit, steun je bovendien de lokale bevolking.

ikat weven sumba

ikat sumba
Ikat op Sumba

7. Maak een mooie wandeling naar een dorp of waterval

Aan het eind van het regenseizoen is Sumba groen en zijn er op het eiland verschillende mooie watervallen. Hoewel ik het eiland in april bezoek, niet eens zo gek lang na de regentijd op Sumba, zijn de meeste watervallen al weer opgedroogd.

In plaats daarvan laat ik me rondleiden en maak ik een paar korte trekkings tussen verschillende dorpen. Niks georganiseerd, de ‘gidsen’ kruisen vanzelf mijn pad. Sumba is een avontuurlijke bestemming vol spontane ontmoetingen.

trekking sumba
Doen op Sumba: beklim een berg en geniet van het uitzicht

Praktische tips Sumba

Reizen naar Sumba Indonesië

Mijn eerste kennismaking met Sumba komt nogal onverwachts. Op weg naar Flores maakt het vliegtuig 'ineens' een tussenstop. Ik ben verbaasd, want ik verwacht een rechtstreekse vlucht. Volgens het bordje boven de aankomsthal ben ik in Waingapu beland. Wain-ga-wat?!? Ik besluit dat ik dit rare eiland, met zijn afgeronde heuvels, op een later tijdstip wilde bezoeken. Een vaag plan voor een rondreis op Sumba eiland is geboren.

Er gaan nog altijd geen directe vluchten van Nederland naar Sumba, Indonesië. Het eiland is echter eenvoudig per vliegtuig te bereiken vanuit Bali. Tegenwoordig heeft Sumba twee vliegvelden, Tamboloka en Waingapu.

haven waingapu
De haven van Waingapu

Reizen op Sumba, Indonesië

Het wegennet op Sumba is niet heel uitgebreid. Er wordt echter hard aan de weg getimmerd – letterlijk en figuurlijk. Vooral van Waingapu naar Wakububak loopt een goede weg.

Er rijden niet veel bussen en bemo’s (lokale minibussen) op Sumba. Om de bezienswaardigheden van Sumba Indonesië te bezoeken kun je het beste eigen vervoer regelen.

Je hotel kan je helpen met het huren van een scooter. Voor het huren van een scooter heb je een internationaal motorrijbewijs nodig: de Indonesische scooter is volgens de wet een schakelmotor. Ik ben zelf een held op sokken en ik zal nooit een scooter huren in Indonesië, ik maak liever gebruik van de ojek (motortaxi).

Kies je voor vier wielen? Dan kun je een bemo of een auto huren. Die eerste optie is het goedkoopste, reken op 40-50 euro voor een dag.

reizen op sumba
Reizen op Sumba: geiten op de weg

Beste reistijd Sumba

De beste reistijd voor Sumba is het eind van het regenseizoen in februari – maart. Het eiland is dan gehuld in een groen tapijt van gras, een tapijt dat maar korte tijd stand houdt.

In februari of maart vindt ook het Pasola Oorlogsfestival plaats. De allersterkste Sumbanese mannen spelen de oorlog na bij de start van het nieuwe jaar. Bij dit festival wordt er gegooid met lange pijlen en valt er regelmatig bloed. Volgens het lokale geloof is dit goed voor de rijstoogst.

traditionele graven

traditioneel graf sumba
Grafmonumenten op Sumba

Geld en budget Sumba

Sumba is geen dure bestemming, maar wel iets duurder dan bijvoorbeeld Java of Bali. Sumba kent geen eenvoudige hotels voor backpackers. De goedkoopste opties op Sumba zijn de zogenaamde ‘losmen’ en homestays, eenvoudige kamers met een bed en gedeeld sanitair. Reken op een gat in de grond en een grote bak met water (bak mandi) om je te wassen. De prijzen van accommodatie op Sumba ligt op 15-20 euro.

In Waingapu en Waikabubak kun je voor een paar euro eten bij een lokale warung.

Let op: je kunt buiten de grotere steden niet pinnen op Sumba. Zorg voor voldoende contant geld voor je Sumba reis.

Meer lezen over Indonesië? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry