home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/08/2019

Reizen op Sumba eiland

We landen, het eiland onder me komt langzaam dichterbij. Een eiland met rare droge heuvels. Ik werp een vluchtige blik op mijn horloge. Waar ben ik? Dit kan Flores nog niet zijn. Ik blijk in Sumba eiland te zijn beland.

Mijn eerste kennismaking met Sumba dateert van 2007. Op weg naar Flores maakt het vliegtuig 'ineens' een tussenstop. Ik ben verbaasd, want ik verwacht een rechtstreekse vlucht. Volgens het bordje boven de aankomsthal ben ik in Waingapu beland. Wain-ga-wat?!? Ik besluit toen dat ik dit rare eiland, met zijn afgeronde heuvels, op een later tijdstip wilde bezoeken. Een vaag plan voor een rondreis op Sumba eiland is geboren.

Zo gezegd, zo gedaan.

Route: mijn rondreis Sumba in 6 dagen

In 2009 ging ik opnieuw naar Waingapu. Ik maak een kleine trekking en ik bezoek verschillende traditionele dorpen in de omgeving. Als toetje bezoek ik een paar hagelwitte stranden die nog niet ontdekt zijn door de massa.

Na een aantal dagen rondom Waingapu neem ik een travel (shared taxi) naar Waikububak aan de andere kant van het eiland. Ook hier dompel ik me onder in de cultuur van graven en ikat en bezoek ik verschillende dorpen.

Vanuit Waikububak reis ik terug naar de luchthaven van Waingapu, vanwaar ik mijn rondreis door Indonesië afsluit met een weekje duiken in Alor.

Op booking.com vind je accommodatie voor Sumba. Helaas is de keuze vrij beperkt!

sumba ikat
Sumba staat bekend om zijn ikat: dubbel geweven doeken

Duurzaam Sumba

Sumba is één van de vele eilandjes die onderdeel uitmaakt van de Kleine Sunda-eilanden, een Indonesische eilandengroep die uitstrekt van Bali in het westen tot Timor in het oosten. De laatste tijd is Sumba regelmatig in het nieuws: Hivos wil laten zien dat duurzame bronnen het heel Sumba voor 2023 van energie kunnen voorzien, ook al is het een afgelegen en arm gebied.

Tijdens mijn bezoek aan Sumba in 2009 hadden veel bewoners nog helemaal geen toegang tot elektriciteit (laat staan duurzame energie!). Ik ben dan ook benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Meer lezen over Indonesië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry