home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
22/09/2018

Tips voor het noorden van Bali

Wil je even ontsnappen aan de drukte van het zuiden van Bali, maar wil je wel gezelligheid? Breng dan een bezoek aan noord Bali met zijn zwarte stranden, dolfijnen en watervallen. Lovina en Munduk zijn fijne plekken voor een kort (of langer) verblijf.

menjangan duiken indonesie
Duiken en snorkelen bij Menjangan

Doen in Lovina 

Zwarte stranden in noord Bali

Als je op zoek bent naar tropische witte stranden, kom je bedrogen uit in het noorden van Bali. Het strand is donkergrijs tot zwart. De vulkanen op Bali hebben zijn spore nagelaten. Is het noorden van Bali daarom minder mooi?

Ik vind van niet! De zee in het noorden van Bali is betoverend blauw. En de stranden van Lovina laten zich perfect combineren met een duikvakantie of een excursie op Bali.

In het noorden van Bali liggen de dorpen Singaraya, Pemuteran en Lovina. Lovina is mijn favoriet. Er zijn hippe winkeltjes, er is een boulevard en een heus standbeeld met dolfijnen. In de avond klinkt er live muziek in veel van de barretjes. Terwijl ik mijn gado-gado eet, neurie ik zachtjes mee met liedjes van Bob Marley, de Eagles en Red Hot Chili Peppers.

strnad lovina bali
De zwarte stranden van het noorden van Bali

Dolfijnen spotten in Lovina

Lovina staat bekend om zijn dolfijnen. In het dorp is zelfs een standbeeld van dolfijnen.

Elke morgen vertrekken er vissersboten vanaf het strand van Lovina. De bootjes gaan op zoek naar dolfijnen. Honderden mensen staan gereed met hun camera op een rugvin (en misschien wel meer) vast te leggen.

Het dolfijnen spotten in Lovina is massaal geworden. Toen ik de excursie boekte in 2006 waren er vijf bootjes, jaren later zag ik tientallen boten vertrekken voor dag en dauw. Ik zou nu niet meer zo snel mee doen aan deze hype. O ja, ik heb geen dolfijn gezien!

Je kunt ook dolfijnen in gevangenschap zien in de omgeving van Lovina. Je kunt zelfs zwemmen met dolfijnen op Bali. Dat raad ik af: dolfijnen horen niet in een zwembad. 

Snorkelen in Lovina

Er zijn maar weinig plekken in Lovina waar je vanaf het strand kan snorkelen: het koraal begint dicht bij de kust. Ga je hier zomaar te water, dan kan je je flink bezeren. Bovendien beschadig je kwetsbare koralen! Duikscholen en lokale vissers helpen je echter graag om te snorkelen vanaf een bootje. 

Ik verblijf in het Angsoka Hotel in Kalibukbuk, Lovina. Het hotel ligt centraal, heeft een groot zwembad en de iets luxere kamers hebben een ligbad. Lekker!

indonesie bali infinity pool
De infinity van the Hamsa resort bij Lovina

Wellness en yoga in het noorden van Bali

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Tijdens mijn laatste bezoek aan Lovina wil ik vooral ontspannen. Het noorden van Bali is mooi, maar ik heb de interessante plekken van de regio al een of meerdere keren gezien.

Relaxen, wellness en yoga... Dat is mijn streven bij mijn bezoek aan the Hamsa bij Lovina.  In plaatst van racen langs bezienswaardigheden in het noorden van Bali, geniet ik met een boekje aan de rand van het zwembad. Ik volg een yogales en laat mijn stijve spieren helemaal los gemasseerd worden. Een paar dagen niks dan rust en luxe. Er wordt gekookt met verse (biologische) ingrediënten. Dit is Bali op zijn best.

The Hamsa heeft meerdere zwembaden. Vanuit deze zwembaden en de kleine gastenbungalows heb je een betoverend uitzicht over Lovina en de zee in de verte. De infinity pool van the Hamsa is voor mij een hoogtepunt van Bali. Heerlijk dobberen in een betoverende omgeving.

yoga bali indonesie
Yoga met uitzicht op zee

Bezienswaardigheden in de omgeving van Lovina

Lovina is heerlijk. Maar in de omgeving van Lovina vind je ook verschillende interessante plekken. De cocktail bij het zwembad smaakt lekkerder na een dagje sightseeing ;)

Boeddhisme en warme bronnen in Banjar

In Banjar ligt het grootste boeddhistische klooster in het overwegend hindoeïstische Bali is. Het klooster heeft een eigen stijl met zowel boeddhistische als (Balinees) hindoeïstische elementen. Op de muren van het klooster staan spreuken in het Indonesisch en Sanskriet. De tempel bevat vele kleurrijke standbeelden en afbeeldingen.

heilige bronnen banjar
De warme bronnen van Banjar aan de noordkust

De warme bronnen van Banjar

Het klooster laat zicht prima combineren met de warme bronnen (Air Panas) van Banjar. Er zijn verschillende zwembaden, welke gevuld worden met water uit de nabijgelegen bronnen. Dit water spuit uit den monden van Naga (slangen). 

Het is not done om in alleen badkleding in de heilige bron te springen, dus duik ik met kleren en al het warme water in. Wat opvalt is het zwavelgehalte van het water, mijn zwarte topje is na een uurtje weken in het zwembad nogal geel!

De gitgit waterval in het noorden van Bali

In het noorden van Bali liggen verschillende watervallen. Een van de bekendste is de Gitgit waterval. Dit is de hoogste waterval van Bali. Gitgit ligt aan de hoofdweg van Bedugul naar Lovina. 

De waterval staat duidelijk aangeven langs de weg. Een stijl trap voert je naar de waterval.

gitgit waterva; bali
De Gitgit waterval bij Lovina

Duiken noord Bali

Ben je net als ik dol op het onderwaterleven van het noorden van Bali? Sla dan de volgende plekjes niet over.

Duiken in Menjangan

Ik duik met North Bali Dive Center bij Menjangan. Dit kleine eiland hoort bij het Taman Negara Bali Barat, het nationale park in het westen van Bali. Met een boot varen we in twee uur naar het park.

De duiken bij het park zijn mooi. En zijn veel koralen en met een beetje geluk zie je schildpadden en haaien. 

Duiken bij Puri Jati

Puri Jati is een site in het noorden van Bali die bekend staat om de bijzondere schepsels die er leven. Ik wil er duiken, en lekker foto's maken, en dus besluit ik een beetje extra te betalen voor een privégids van Wisnu Dive Centre. De site stelt me niet teleur! En zijn onder andere veel nudi´s, een coconut octopus en een Ambonese frogfish

duiken bali indonesie
Een zeldzame octopus bij Puri Jati

Duiken bij Secret Bay

Secret Bay is een baai die ligt aan de noordwestkant van Bali, net naast het dorpje Gilimanuk (bekend van de veerboot naar Java). Deze duikstek is mooi, maar wordt vaak overgeslagen omdat hij wat afgelegen ligt. Secret Bay is een van dé muck dive site van Bali. Zo vond ik in een enkele duik diverse gave garnalen, een zeepaardje en een spookfluitvis.

Lees meer over duiken op Bali.

secret bay gilimanuk
Secret Bay in Gilimanuk

Outdoor in Munduk

Het noorden van Bali is meer dan zon, zee en strand. In Munduk ligt een compleet andere wereld.

Het dorpje Munduk ligt in de heuvels, mijlen ver van de kust. Het is een paradijsje voor iedereen die van trekkings en ecotoerisme houdt. In Munduk vind je vooral kleinschalige accommodatie. In overnacht in Meme Surung. Vanaf het terras van het hostel heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Zo heerlijk!

Munduk is een grappig dorp, waar het toerisme nauw gereguleerd lijkt. Het vervoer en excursies worden geregeld door een soort van coöperatie, waardoor chauffeurs en gidsen een eerlijke prijs krijgen. Daardoor liggen de prijzen wel wat hoger dan in het zuiden van Bali en valt er minder te onderhandelen.

munduk trekking bali
Trekking langs het meer bij Munduk

Activiteiten op Bali: Interlake trekking

Tussen Bedugul en Munduk liggen verschillende meren. Met een gids kun je een trekking maken tussen deze meren. 

Met de auto word ik naar een dorp langs Danau Buyan gebracht. Ik zie smalle weggetjes, dorpen, rijstvelden, koffie, bloemen, en vooral geen toeristen. Aan de oever van het meer begint mijn wandeling.

Het begin van de wandeling is vrij makkelijk, ik loop over een vrij vlakke weg, welke gezien de bandensporen in de modder best begaanbaar zou zijn voor motorfietsen. De weg voert langs verschillende kleine dorpstempels. De tempels lijken verlaten, maar brandende wierook bewijst het tegendeel. Hier worden regelmatig offertjes gebracht!

Al snel wordt de weg echter minder begaanbaar, en moet er geklommen worden. Soms op handen en voeten (wat deels te wijten is aan mijn onhandigheid). Er groeien takken over het pad, soms met scherpe stekels. Mijn bril beslaat. Waarom net nu?

Ineens beland ik op een open plek bij het meer. Het oogt wat spookachtig. Een kano ligt weg te rotten en kan elk moment definitief zinken - er zit al een behoorlijke laag water in. De bomen zijn dood, als palen zonder zijtakken steken de stammen uit de grond. Over het meer hangen dreigende wolken.

uitizcht munduk bergen
Het uitzicht bij Munduk

Via verschillende Hindoeïstische tempels die soms teruggaan tot de zesde eeuw loop ik verder naar het tweede meer, Danau Tambligan. Daar wacht de auto me op.

De waterval van Munduk

Na een welverdiende lunch in Munduk trek ik de wandelschoenen weer aan, en besluit ik naar één van de watervallen bij Munduk te lopen. Het eerste deel van de weg loopt gewoon door het dorp, maar bij de warung sla ik af de velden in. Af en toe is het even balanceren over de betonnen irrigatiegoten, maar binnen niet al te lange tijd zie ik de waterval. Deze is minder groot van de waterval bij Gitgit in noord Bali, maar is zeker ook de moeite. 

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry