home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/12/2018

Samosir en het Tobameer

22 juli 2011

Reizen naar het Tobameer: knus in de bus op Sumatra

Met de bus van Berastagi naar het Tobameer (Danau Toba). Of eigenlijk met 3 bussen en een boot. 

Vol goede moed beginnen ik ’s ochtends in Berastagi in een bemo naar Badanjahe. Bemo’s zijn kleine busjes die voor korte afstanden gebruikt worden, en die vaak erg vol zitten. Gelukkig zitten we maar een half uur in deze bemo, want ik zit aardig opgevouwen.

De volgende bus is naar Siatar. Bussen in Indonesië zijn niet berekend op mensen van mijn formaat, en ik pas dan ook niet op de achterbank bij mijn reismaatjes. Ik besluit een rij naar voren te zitten, omdat deze stoel bij de deur is heb ik iets meer beenruimte. Niet voor lang echter: al snel staan er 3 mensen op het plekje wat niet veel groter is dan een postzegel, en soms zit men dan ook half op mijn schoot. Wanneer ik één van de vrouwtjes help met het instappen van de bus door haar bagage aan te nemen, in de vorm van een kind, zit er letterlijk iemand op mijn schoot! Op een knie een tas, op mijn andere knie een kind... Je zou verwachten dat de vrouw het kind gedurende de rit op haar eigen schoot neemt, maar niks is minder waar. Het knaapje valt gelukkig snel in slaap. Ik vind het eigenlijk een beetje een rare situatie. Mensen die later instappen beginnen zich zelfs af te vragen of het mijn zoontje is? Ehhh, hij lijkt niet op me!

Siatar is geen fijn plaatsje. Mensen proberen ons dure tours en bussen aan te smeren, terwijl we gewoon een bemo willen. Dan maar eerst lunchen. 


De aankomst op Samosir

Nadat ik een aantal keer met bagage en al de foute kant op ben gestuurd, beland ik uiteindelijk in een bemo richting Het Tobameer. Helaas begint het onderweg te regenen en ligt mijn bagage op het dak! Lang leven mijn regenhoes. Zou hij bestand zijn tegen zo veel regen? Uiteindelijk blijkt de bagage óp de bus droger dan ik ín de bus: de bus lekt en ik ben kletsnat.

Het eiland Samosir in het Tobameer

De bus stopt in het dorpje Parapat aan de oever van het Tobameer. Eenmaal aangekomen in Parapat hoef ik gelukkig niet lang te wachten op de boot naar Samosir, een eiland midden in het meer. 

Het Tobameer is het grootste kratermeer ter wereld. Onder het kratermeer ligt een supervulkaan (waar je niks van ziet) en midden in het meer ligt het eiland Samosir. Samosir is een leuke toeristische bestemming op Sumatra met diverse bezienswaardigheden.

tobameer samosir
Jong meisje op Samosir

Ziek op de boot

Het meer is omringt door bergen, en is werkelijk prachtig! Ik kan er echter niet van genieten: wat voel ik me ziek... In eerste instantie wijt ik het rare gevoel in mijn maag aan de bootrit. Ziek op een boot is niet nieuw voor me, maar ziek zijn op een boot op een meer wel. Maar het waait en het regent, dus wie weet?

En dan realiseer ik me ineens dat het de boot niet is, maar mijn lunch. Dat valt even tegen!

Tijdens mijn reizen eet ik altijd van alles en drink ik drankjes met ijs. Ik eet vaak in lokale tentjes en meestal gaat het goed. (In een restaurant kun je ook ziek worden, is mijn ervaring.) Maar nu heb ik duidelijk iets verkeerds gegeten.... Ik plof na aankomst in Tuktuk op Samosir meteen in bed,en kom er die avond alleen nog maar uit om naar het toilet te gaan. En dat is, geloof me, heel heel vaak.

23 juli 2011

Mijn buik is redelijk hersteld, maar ik voel me nog steeds zwak. ’s Middags houd ik het niet langer vol in bed en besluit ik een eindje te gaan lopen. Doel van de trip is Tomok, wat een paar kilometer vanaf Tuktuk ligt waar ik verblijf. Halverwege geef ik het echter op, het lukt niet.

Toch heb ik genoten van de wandeling en het landschap. Het meer ziet er mooi uit, en overal langs de kant zijn vissers aan het werk. Er zijn velden met bananen en mais, en er lopen veel kleine eendjes, varkentjes, kuikentjes en geitjes.

batak dans tobameer
Batak-dans in Tuktuk op Samosir

Batak-dans

's Avonds in het hotel is er een Batak-dans voorstelling. De Batak is de bevolkingsgroep die op het eiland Samosir woont. De band bestaat uit een soort van marimba, drums, een fluit, en een bierfles met vork als extra slaginstrument. Jonge meisjes in klederdracht dansen bij de muziek. De voorstelling is erg leuk.

Na een korte pauze die iets langer duurt dan gepland omdat ‘one of the band is missing’ wordt er gezongen. Niet echt mijn ding (valse smartlappen op een gitaar) en dus kruip ik mijn bedje in. De Batak feesten nog een tijdje door.

24 juli 2011

Ambarita

Om vanuit Tuktuk naar de andere  dorpen op Samosir te komen, kun je het beste een motor huren volgens de Lonely Planet. Ik heb echter geen ervaring met het rijden op tweewielers (behalve op mijn fietsje), en zeker niet lichte motoren. Ik besluit het lot te tarten en met het openbaar vervoer te gaan. 


Reizen naar Lake Toba

Het is rustig op de weg. Misschien omdat iedereen in de kerk zit, of omdat iedereen nog zat is van de avond ervoor? En dus loop ik naar Ambarita. 

Het is niet moeilijk om te erachter te komen waar de interessante sites van het dorp zijn: deze worden omringt door vele winkeltjes waar allerhande goedkope (of in ieder geval goedkoop ogende) souvenirs worden aangeboden. Ik loop echter gelijk door naar de stone chairs, waar vroeger vergaderd werd en waar mensen die in overtreding gingen werden gestraft. De straf was niet mild, men werd bruut onthoofd! Bij de 'stenen stoelen' zijn ook diverse traditionele huizen en te zien. Ook zijn er bij de stoelen vele graven te zien, net als langs de weg naar het dorp toe overigens. Vele graven zijn vrolijk gekleurd, en zijn betegeld met tegels die niet zouden misstaan in een Nederlandse badkamer.

Tomok

Na enige tijd voor niets te hebben gewacht op vervoer naar het noorden van Samosir, besluit ik een bemo naar Tomok te nemen. Het is niet hanig om 'ver' van huis te stranden.

tomok op samosir
Graven bij Tomok op Samosir

In Tomok zijn meer graven te zien, waaronder het graf van Koning Sidabutar. Er zijn beelden van de koning te zien, en natuurlijk ook van zijn bodyguards. Want je moet er toch niet aan denken dat je dode koning aangevallen wordt?!?!

25 juli 2011

Doe eens gek, maak eens een tochtje met de boot. Veel mensen komen naar Samosir om te relaxen en sommige ook om een biertje te drinken en paddo’s te eten. De Batak-dorpen staan ook hoog op het to-do-lijstje van velen. Het Tobameer heeft echter meer te bieden.

Sonrkelen in Danau Toba

Ik word opgehaald door Edi en zijn maat, met een vissersboot en een kano. De vissersboot is klein, en ik ben er niet helemaal zeker van dat deze niet om zal slaan. De boot is echter sterk genoeg om de kano naar de overkant van het meer te trekken. Naja, de kano slaat een aantal keer om, inclusief Benson, Edi’s maat. Maar na een beetje prutsen hebben de heren hun draai gevonden en kunnen we naar de overkant tuffen. Echt snel gaat het niet, maar we hebben geen haast.


Varen over het Tobameer

De eerste stop is bij een klein eiland, vlak voor het vaste land van Sumatra. Hier worden snorkelspullen uit de boot gehaald, en kunnen we gaan zwemmen. Het water is lekker warm, en het onderwaterlandschap ziet er met grote vulkaanstenen en keien gevarieerd uit. Er zijn verschillende planten, een tussen en op de stenen huizen vele visjes. Grote exemplaren zie ik echter niet.

Na enigszins te zijn opgedroogd in het zonnetje varen we verder. Benson heeft geen vis weten te vangen, en geen vis is geen lunch. En dus varen we langs de kust en verschillende dorpen op zoek naar eten. Er staan verschillende kelongs, oftewel viswerktuigen, dus er zou vis moeten zitten? We zien zelfs een ijsvogel (rare naam voor een vogel die ook in de tropen leeft)! 

Speervissen en picknicken bij Lake Toba

Wanneer we aanmeren en Bensol gewapend met een duikbril en een speer te water gaan blijkt dit inderdaad het geval te zijn! Binnen een aantal minuten komt Bensol al terug met de eerste baars en daar blijft het niet bij. In minder dan een half uur heeft hij een maaltje gevangen wat groter is dan de magen van 4 personen. Ik probeer hem al snorkelend te volgen, maar dit blijkt onmogelijk. Wat is die gast snel! Mijn held in speervissen.

speervissen toba sumatra
Picknicken met vers gevangen vis uit het Tobameer

Met het omslaan van de kano is de BBQ verloren gegaan, en dus wordt er met een paar stenen een BBQ gemaakt. De gril wordt gemaakt van bamboe stokken, er groeien er genoeg van. De kolen zijn nat, maar gelukkig is er hout om het vuur mee aan te steken, en in het vuren drogen de kolen snel genoeg. En zo staat er in een zeer korte tijd een heerlijke lunch op tafel.

Na de lunch staan de grotten op het programma. Het is een kleine klim, maar al snel beland ik in een grot met allemaal mooi stalagmiet en stalactiet formaties. Deze groeien nog! Ik voel er echter weinig voor om zonder helm en touwen heel diep de grotten in te gaan, dus ik draai me binnen vrij korte tijd weer om. Maakt niet uit, de grotten zijn mooi en ik heb een goede indruk gekregen van wat er te zien is.

Wanneer we naar de overkant varen is het weer ineens omgeslagen. Het rustige meer lijkt meer op een zee, en regelmatig slaan er golven over de boeg. Gelukkig weet onze schipper wat hij doet, en bereiken we veilig en wel de overkant.

Wist je dat je ook een kookworkshop in Samosir kunt volgen bij Juwita's Café? Dit is een leuke manier om een kijkje te nemen in de lokale keuken - en deze een beetje mee naar huis te nemen.

grotten bij het tobameer
Grotten langs het Tobameer

Accommodatie in Tuktuk

Overnacht in Bagus Bay, net naast de pier in Tuktuk. Kamers beginnen bij 30,000 rp, kamers met een eigen toilet, warme douche en AC kosten ongeveer 150,000 rp. Het restaurant is erg goed, er is een uitgebreid menu, en er zijn regelmatig dansvoorstellingen.

Meer lezen over Sumatra en Indonesië?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry