home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/08/2019

Berastagi

20 juli 2011

Na een bijzondere trekking in Ketambe waar ik wilde orang-oetans zie, vervolg ik mijn rondreis door het noorden van Sumatra. Helaas gaat er geen directe bus van Ketambe naar Berastagi, maar met een aantal keer overstappen en heel veel vertraging kom ik er ook. 

Berastagi is een oude koloniale stad. Vroeger werden er in de omgeving van de stad, vanwege het relatief koele klimaat, veel groenten verbouwd en verhandeld. De stad zelf spreekt me eigenlijk niet zo heel erg aan, maar de omgeving des te meer! 

Karo dorpen rondom Berastagi

Rondom Berastagi liggen verschillende Karo-dorpen. Indonesië is een groot land (groter dan heel Europa!) en er zijn vele verschillende bevolkingsgroepen, talen, en culturen. De Karo hebben jarenlang geïsoleerd geleefd in de hooglanden rondom Berastagi, en zij houden er zo hun eigen tradities op na.

omgeving beastagi sumatra
De omgeving van Berastagi

Vanuit Berastagi neem ik een opelet naar Kabanjahe, en daarvandaan naar Lingga. De busjes vertrekken vanaf een achterafstraatje in de stad, maar met een beetje hulp hoeven we niet lang te zoeken. Gelukkig hoeven we niet te wachten totdat de bus helemaal tot de nok toe gevuld is, en vertrekken we redelijk snel! Tegenover me zit een vrouwtje betelnoot te kauwen, een ‘drug’ die een verdovende werking heeft, en waarvan je mond en tanden helemaal rood kleuren.

De weg naar Lingga slingert. Onderweg zie ik een steengroeve, en verschillende kleine dorpen.

Het Karo-dorp Lingga

In Lingga is een ceremonie gaande. Een man en een vrouw uit het dorp gaan binnenkort trouwen, en met behulp van een Karo-kalender (een soort windmolen) moet de datum worden bepaald. Bovendien gaat het hele dorp in beraad over het hoe en wat van het huwelijk. Iedereen zit dan ook op het overdekte centrale plein van het dorp, een aantal mensen in traditionele kledij. Aan het eind van het overleg is er eten voor iedereen: rijst wordt in grote emmers aangevoerd, en andere inwoners van het dorp lopen rond met grote emmers met groenten.

Terwijl het dorp overlegt, loop ik een rondje en maak ik een praatje met wat mensen die niet betrokken zijn bij de ceremonie. Aan de rand van het dorp wordt tabak gekweekt, en koffie. Het dorp kijkt uit op de Gunung Sibayak, één van de actieve vulkanen rondom Berastagi.

karo bevolking bij berastagi sumatra
Een traditionaal Karo-huis in Sumatra

Het Karo-dorp Dokan

’s Middags bezoek ik een tweede Karo-dorp: Dokan. Meteen na aankomst word ik ontvangen door de oudste man van het dorp, hij neemt me mee naar zijn huis. In zijn huis wonen 8 families, in totaal ruim 30 man. Het leven speelt zich af in een grote woonkamer, en in elke hoek van het vertrek bevindt zich een keuken voor twee families. De woonkamer is tevens de slaapkamer voor de meeste gezinsleden, al zijn er ook wat zijkamertjes nauwelijks groter dan een bed. Het huis is vrij donker, en verrassend koel. Onder het hoge dak wordt hout opgeslagen. Het huis is meer dan een eeuw oud – en dat voor een houten huis wat zonder spijkers in elkaar gezet is!

In het dorp zijn meer van dergelijke oude huizen, sommige zijn net zo oud. Er zijn ook nieuwere huizen van steen, en veel huizen hebben schotelantennes en televisies. Kamers zijn er echter niet, privacy is iets wat men hier niet kent.

21 juli 2011

Trekking op de Sibayak

Ik wil de vulkaan Sibayak beklimmen, welke een paar kilometer vanaf Berastagi ligt. De weg is niet moeilijk te vinden, en dus klim ik zonder gids maar met de Aussie uit Ketambe. De weg om hoog is steil, en de totale hoogte die we moeten overbruggen is ongeveer 900 meter. Niet echt iets wat ik gewend ben....

jenny krater sibayak
In de krater van de Sibayak vulkaan

Het eerste deel van de weg gaat over het asfalt. Aan begin van de wandeling in Berastagi zelf is er nog wat verkeer, maar wanneer we eenmaal de stad uit zijn wordt de weg wat smaller en wordt het wegdek slechter. Een enkele keer worden we gepasseerd door een auto, veelal van bosarbeiders of werklieden die stenen mijnen. 

We klimmen hoger en hoger en op een gegeven moment beginnen we ons serieus af te vragen of de smalle asfaltweg helemaal doorloopt tot de krater of niet. Wanneer we ineens bij een verbreding in de weg een auto zien staan, zien we een fractie van een seconde later ook de smalle kloof langs de weg. Dáár kunnen we naar boven kimmen naar de krater.

Met het verlaten van de weg verandert het landschap meteen. De begroeiing is wilder en er zijn geen naaldbomen meer te bekennen. Wel fruitbomen met onder andere mango's en bananen. Het pad is soms modderig en glad, het volgende moment moeten we klauteren over losse stenen. Af en toe is er iets wat lijkt op een uitgehakte trap, maar de treden zijn te hoog om functioneel te zijn. Na ongeveer drie uur bereik ik de krater.


De krater van de Sibayak

Een krater met zwaveldamp

In de krater zijn verschillende zwavelbronnen, en uit de grond ontsnappen allerlei gaswolken. Het landschap oogt erg ruig. De krater is erg groot, en kijkend naar de kraterrand is deze krater beslist niet het resultaat van een enkele uitbarsting.Wat een stank. Op weg naar boven kwam ik een paar lokale toeristen tegen, de krater is echter uitgestorven. Ik geniet van het uitzicht en het desolate landschap.

Wanneer het begint dicht te trekken en het in de verte begint de donderen besluiten we dat we voor de regen weer beneden willen zijn en dus zetten we er op weg naar beneden aardig de pas in. Onderweg zien we een aantal gibbons en bijzondere vogels. Wonder boven wonder bereiken we voor de regen het dorp!

vulkaan rondom berastagi
Vulkanen rondom Berastagi

Overnacht in Wisma Sibayak. Kamers voor 100,000 rp. De kamers hebben geen warm water, maar tegen een kleine vergoeding kan je gebruik maken van een warme douche elders in het hotel. Kamers zijn erg schoon, en het restaurant is goed.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry