home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Ketambe Sumatra: de beste plek om orang oetans te spotten

Tijdens een avontuurlijke rondreis door Sumatra mag je Ketambe eigenlijk niet overslaan. Ketambe is dé aangewezen plek voor een Sumatra jungle plek en een van de mooiste plekken om wilde orang-oetans te spotten in Sumatra. Ik liep een paar dagen door de jungle op zoek naar de Sumatra orang-oetan - en niet zonder resultaat.

sumatra orang-oetan
Wilde orang-oetans spotten op Sumatra

Sumatra jungle trek

Doel van onze wandeling is het spotten van wildlife. Stiekem hopen we natuurlijk op een ontmoeting met één of meerdere orang-oetans. Maar hoe groot is die kans eigenlijk? In Ketambe worden de beesten niet gevoerd, er is geen opvangcentrum of voedingsplatform. Wilde dieren doen gewoon waar ze zin in hebben, je kan geluk hebben, maar je kan ook pech hebben.

We zijn nog niet van de verharde weg af, of we horen al verschillende zwarte gibbons. De gids stopt af en toe tijdens het lopen om te zien of hij meer dieren hoort of ziet. We lopen soms over een soort van pad, maar meestal is het niet meer dan een spoor wat ooit uithakt is. Af en toe is het even klauteren door een riviertje, of over een omgevallen boom, maar meestal is het pad redelijk te doen zonder hulp van je handen nodig te hebben. Het valt me op hoe dicht de begroeiing is, en hoeveel verschillende planten er op een klein oppervlakte te vinden zijn. Bovendien zijn er vele soorten paddenstoelen en andere schimmels te zien welke helpen het dode materiaal af te breken.

baby orang-oetan sumatra
Een baby orang-oetan verscholen in de jungle

Wilde orang-oetans spotten in Ketambe

Boven mijn hoofd zitten wilde orang-oetans!

Na iets meer dan een uur ziet John ergens hoog in een boom een orang-oetan. Althans, dat zegt hij. Hoewel ik niet twijfel aan zijn kennis, zie ik he-le-maal niks anders dan een hoop bladeren in de kruin van een boom. Het duurt zeker een paar minuten voordat ik de orang-oetan ook zie, het beest heeft zich goed verstopt. Het blijkt een moeder met een baby te zijn. De kleine orang-oetan is ongeveer een jaar oud en slingert zo nu en dan zelf van tak naar tak. Meestal zit het echter op de rug van de moeder.

avontuurlijk ketambe
Avontuurlijk en groen Ketambe

We sluipen tot onder de boom waar de orang-oetans zitten. Onvoorstelbaar, wilde orang-oetans in Sumtra op nog geen 30 meter afstand (= de hoogte van de boom)! We gaan er rustig bij zitten, en blijven zo’n twee uur naar de beesten kijken. Saai? Echt niet!

Dan gaat de moeder een nest bouwen: het is tijd voor een siësta. Wij lopen verder, op weg naar de rivier voor lunch. Onderweg laat John ons een aantal lianenbomen zien: de lianen zijn begonnen met groeien om een boom, maar na jaren leeggezogen te zijn hebben de parasieten (de lianen) gewonnen en is de oorspronkelijke boom gestorven. Lianenbomen hebben dan ook een holle kern. Sommige lianen hangen vrij naar beneden: leuk om aan te hangen en je even Tarzan te wanen.

In de verte zie ik een aantal Thomas leaf monkeys.

zwemmen rivier sumatra
Zwemmen in de Ketambe waterval (klein maar fijn)

Ketambe Trekking: watervallen in Gunung Leuser

Tijdens de lunch zwem ik in een kleine waterval. We zijn het enige groepje met gids wat hier luncht. 's Avonds is het hier drukker aldus de gids - de waterval blijkt deel uit te maken van het ‘kamp’ van de meerdaagse Ketambe trekking.

Na de lunch gaan we op zoek naar meer dieren, maar redelijk tevergeefs. Het is warm, en veel dieren hebben zich teruggetrokken in hun nesten en holen. John blijft vol enthousiasme zijn best doen om wildlife te spotten. Hoewel we geen dieren zien, zien we wel wilde gember en verschillende prachtige bloemen. Wat is de natuur in Sumatra toch mooi!

teak sumatra
Teak in Sumatra

Aan het eind van de middag verlaten we de jungle en komen we weer uit op de verharde weg. Langs de weg door Gunung Leusser zie ik verschillende makaken en Thomas Leaf Monkeys.

Wanneer ik mijn sokken uit doen ontdek ik een paar bloedzuigers. Dat is het soort wildlife in Sumatra dat ik juist níet wil zien. Maar beter bloedzuigers op de speciale sokken dan op mij. 

Op pad zonder gids

Het is mogelijk om een trekking in de omgeving van Ketambe te maken zonder gids. Ik heb dat de eerste dag van mijn verblijf in Ketambe gedaan. Het was een mooie wandeling van een paar uur, maar deze is absoluut niet te vergelijken met de mooie jungle trekking die ik mét gids maakte.

Bespaar je de moeite en ga met een kundige gids op pad!

makaak sumatra
Makaken in Gunung Leusser NP 

Praktische informatie voor reizen naar Ketambe Indonesië

Reizen van Medan naar Ketambe

Ketambe is een echte off the beaten trek bestemming. De meeste backpackers die de Sumatra orang oetan willen zien kiezen voor Bukit Lawang dat veel makkelijker te bereiken is. Bukit Lawang ligt precies aan de andere kant van Gunung Leusser National Park.

sumatra jungle
Als Tarzan door de jungle van Sumatra

Vanuit Medan kun je vliegen naar Kutacana en daar een bus naar Ketambe nemen. Je vliegt dan met een klein vliegtuig van Susi Air. Deze lijndienst is vrij onbetrouwbaar. Vanuit Kutacane rijden er shared taxi's naar Ketambe. Deze shared taxi  doet er ongeveer een uur over. 

Vanuit Medan gaan er ook bussen naar Kutacane. Er gaan maar een paar directe bussen per dag, de kans is groot dat je onderweg een paar keer over moet stappen. Op papier duurt de Medan-Kutacane rit 9 uur, mijn persoonlijke ervaring is dat je stukken langer onderweg bent. Je kunt de lange zit in stukken hakken door een paar dagen in Berastagi te blijven en daar vulkanen te beklimmen of traditionele dorpen te bezoeken.

thomas leaf moneky sumatra
Thomas Leaf monkey tijdens de Sumatra jungle trek

Reizen van Bandah Aceh naar Ketambe

Reis je via Bandah Aceh in Noord-Sumatra? Vanuit Bandah Aceh kun je met Susi Air naar Kutacane vliegen. Er gaan een paar vluchten per week. Vanuit Kutacane is het ongeveer een uur met de (shared) taxi of ojek naar Ketambe.

Er gaan geen directe bussen naar Ketambe vanuit Bandah Aceh en Pulau Weh. Het is niet mogelijk om binnen een dag naar Ketambe te reizen. De makkelijkste route naar Ketambe is de nachtbus naar Medan en verder als hierboven beschreven staat. Ik heb echter een hekel aan nachtbussen! (Bovendien wordt het afgeraden om in het donker door Noord-Sumatra te reizen - al geldt dat vooral voor de afgelegen gebieden.)

Ik kies zelf voor de avontuurlijke route via Bireuen en Takengon. In deze blog lees je meer over Noord-Aceh in 3 dagen.

zwemmen ketambe rivier
Zwemmen in de rivier

Overnachten in Ketambe

Ik heb overnacht in het Friendship Guesthouse. Het Friendship Guesthouse ligt aan de rivier waar ik na een vermoeiende trekking lekker in plons. 

Tip: ga je zwemmen in Ketambe? Als vrouw kun je het beste een shirtje of een sarong aanhouden. 

Het maakt in Ketambe denk ik niet heel veel uit waar je verblijft, bijna alle guesthouses bieden vergelijkbare houten hutjes aan voor ongeveer 100.000 rp per nacht. Voor een stenen 'bungalow' met eigen douche betaal je meer. De meeste guesthouses kunnen helpen met het organiseren van een trekking.

Reis je naar Sumatra met kinderen? Friendship Guesthouse biedt aangepaste trekkings aan voor kinderen vanaf 5 jaar. 

flore jungle sumatra
Bijzondere bloemen in de jungle

Geld en budget in Ketambe

Ketambe is een goedkope bestemming in Sumatra. Overnachten kan vanaf 100.000 rp per huisje (6 euro) en voor een trekking ben je ongeveer 250.000 rp per dag kwijt. Een eenvoudig maaltijd kost slechts een paar euro.

Je kunt niet pinnen in Ketambe, zorg daarom voor voldoende contant geld als je de orang-oetans op Sumatra wilt zien.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry