home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/08/2019

Duiken bij Pulau Weh

Het eiland Pulau Weh voor de kust van Sumatra is niet erg bekend bij duikers. Koralen zijn er minder uitbundig dan in het oosten van Indonesië, in plaats daarvan zijn er bizarre vulkanische landschappen en verschillende scheepswrakken. Pulau Weh is een prima bestemming voor een korte duikvakantie in Indonesië!

In deze blog lees je alles over reizen naar Pulau Weh, de stranden van Pulau Weh en duiken bij Pulau Weh.

duiken tobi pulau weh
Onderwaterfotografie in Indonesië

Reizen naar Pulau Weh

Pulau Weh ligt in het uiterste westen van Indonesië. Op de westpunt van het eiland staat zelfs een gedenkteken dat je hier aan herinnert.

Ondanks dat Pulau Weh een beetje in een uithoek ligt, is het eiland prima te bereiken. 

strand pulau weh
Mooi strand van Pulau Weh

Met boot van Bandah Aceh naar Pulau Weh

Er zijn twee snelle boten per dag naar Pulau Weh, maar aangezien ik geen zin heb om uren te wachten neem ik de langzame boot. Deze sluit nét aan op mijn vlucht. De boot zit overvol en iedereen zit gewoon maar ergens op de grond geploft. Ik ben de enige blanke, de meeste mensen zijn Indonesiërs die in Banda Aceh wonen of werken en een weekend naar hun huis en familie op Pulau Weh.

Wanneer ik na ongeveer 1,5 uur de boot verlaat, heb ik zo een motor met zijspan gevonden die me naar de duikschool kan brengen. Gelukkig heb ik een kamer gereserveerd in Lumba Lumba, want veel accommodatie op Pulau Weh zit vol. Ik ben gearriveerd op een zonnig tropisch strand.

Helaas blijkt de zon alleen bij aankomst op Pulau Weh te schijnen. Binnen een dag slaat het weer om en verblijf ik op een tropisch eiland met heel veel regen en wind. Helaas kan het weer op Sumatra spoken, ook buiten het regenseizoen!

duyiken pulau weh
Duiken bij Pulau Weh

Resten van de tsunami in Indonesië

Wanneer ik in de taxi van het vliegveld van Bandah Aceh naar de haven zit, word ik geconfronteerd met de tsunami die de regio in 2004 trof. De chauffeur zit op de praatstoel, en laat me zien tot waar de tsunami schade heeft aangericht. Ook laat hij me een monument/massagraf zien waar veel slachtoffers van de ramp zijn begraven. Inmiddels zijn vele huizen opgeknapt of opnieuw gebouwd, maar iedereen in de regio kent wel iemand die omgekomen is. De ramp wordt niet vergeten.

Duiken bij Pulau Weh

Ik zou cultureel KUNNEN doen en het eiland ontdekken, maar ik doe het niet.... Geen puf. Teveel regen en wind. In plaats daarvan ontdek ik de onderwaterwereld rondom het eiland.

Op My Travel Secret vind je meer informatie over wat je kunt doen op Pulau Weh.

wrakduiken pulau weh
Wrakken bij Pulau Weh

Het onderwaterlandschap rondom Pulau Weh lijkt recentelijk gevormd te zijn. Er liggen grote keien onderwater, wat wat weg heeft van een vulkanisch maanlandschap. Op andere duikstekken zijn mooie koralen te vinden, met name grote waaierkoralen (gorgonia’s). Er is echter niet zoveel koraal als bijvoorbeeld rond Alor in het oosten. Duiken bij Pulau Weh is erg veelzijdig. 

Rond Pulau Weh kan behoorlijk was stroming staan, welke bovendien regelmatig van richting verandert: zelfs tijdens de duik! (En nee, ik heb het niet over de kentering.) Op een winderige en regenachtige dag is er bij de duikstek ‘de Canyon’ zelfs op een meter van 30 meter nog de deining van de golven te vinden, heel bizar. Maar het is wel een mooie duikstek, met op diepte mooie waaierkoralen, en op de ondiepere stukken grote blokken kei met af en toe wat koraal. Er zijn verschillende murenen te zien, koraalduivels, en boxerkrabben. Bovendien zijn er natuurlijk veel lipvissen en vlindervissen.

vissen pulau weh
Vissen bij Pulau Weh

Lumba-Lumba: een fijne duikschool op Paulau Weh

De duiken bij Pulau Weh zijn vooral bootduiken. De meeste duikstekken liggen op 5-20 minuten varen vanaf het strand van Pulau Weh.

Lumba Lumba heeft een fijne werkwijze: elke dag worden er twee bootduiken aangeboden. Zowel ’s ochtends als ’s middags kun je kiezen welke duikstek je wilt bezoeken. Vervolgens hoor je op de boot met welke gids je duikt: je zit met maximaal 12 duikers tegelijkertijd op de boot zit, er wordt gedoken in groepjes van maximaal 4 personen. 

schildpad pulau weh
Een schildpad tijdens de duik

Ik maak een paar fantastische fotoduiken, waarbij het kleine grut sneller gespot wordt dan ik kan fotograferen. Met name Adek is een kei in het zoeken van dingetjes: zo weet hij in een uur verschillende slakken, ribbon eels, porseleinkrabben, een sepia, murenen, steenvissen, bladvissen en nog veel meer te vinden! (Dit was bij Sabang Cave, de cavern zelf stelt eigenlijk niet veel voor.)

Meestal is er één boot per duikstek, maar een enkele keer beland je op een stek met een concurrerende duikschool. Wanneer de stroming het toelaat, wordt de stek net op een andere manier bedoken zodat het niet te druk ik onder water. Door het slechte weer tijdens mijn verblijf op Pulau Weh is een aantal stekken niet te beduiken doordat de wind te sterk is en de golven te hard tegen de stenen slaan. Jammer maar helaas: veiligheid eerst!

duiken pulau weh
Krabbetje tijdens het duiken

Duiken op het huisrif

De meeste duiken bij Pulau Weh zijn bootduiken. Het is echter ook mogelijk om kantduiken te maken. Voor ervaren duikers ook zonder gids.

Het huisrif van Lumba Lumba een aanrader. Met buddy duik ik richting jetty, en onderwater genieten we van brokjes koraal, koraalduivels, zeenaalden, kreeften en garnalen, en een paar barracuda's. De jetty is iets verder weg dan gedacht, maar net als ik bedenk dat ik een navigatiefout heb gemaakt, bereik ik de peilers. Het is prachtig! De peilers zijn niet begroeid, wat ik eigenlijk wel een beetje verwacht had. Maar tussen de peilers zwemmen vele vissen, welke als spiegeltjes het zonlicht weerkaatsen. Ook bevindt zich veel lezen tussen het afval wat van de peiler af is gegooid. (Wanneer ik de jetty later in de week nogmaals bezoek, zijn er mensen aan het vissen vanaf de jetty. Uitkijken voor netten en lijnen dus!)

duiken kantduik pulau weh
Duiken bij de jetty

Het strand van Pulau Weh

Pulau Weh heeft verschillende stranden. Het bekendste strand van Pulau Weh is Iboih Beach. Voor de liefhebbers zijn er op diverse plaatsen snorkels en zwemvesten te huur. Er hangt een aantal schommels en hangmatten. 

Aan het strand van Pulau Weh liggen een paar restaurants en warungs. De keus is niet al te groot, maar er is voldoende lekkers te vinden.

Pulau Weh is minder platgelopen dan andere delen van Indonesië, en daarmee echt een aanrader!

zonsondergang strand  pulau weh
Zonsondergang vanaf het strand van Pulau Weh

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry