home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Reisinformatie Tibet

Op reis door Tibet is een reis die veel mensen tot de verbeelding spreekt. Door de opening van de Himalaya express (de trein naar Lhasa vanuit Beijing) lijkt Tibet alleen toegankelijker geworden. Toch is Tibet niet de meest makkelijke bestemming om te bezoeken.

vliegen naar lhasa
Vliegen naar Lhasa

Reizen naar Tibet

Tibet ligt ingeklemd tussen China en Nepal.

Reizen van China naar Tibet: de hemeltrein naar Lhasa

Sinds 2007 is de Tibetaanse hoofdstad Lhasa via het spoor verbonden met Beijing. In een paar dagen tijd reis je via woestijnen en bergen op duizelwekkende hoogte naar Tibet. De hoogste spoorlijn ter wereld brengt je naar het dak van de wereld.

Je kunt ook vliegen of per jeep naar Tibet reizen. Veel Tibet tours starten in Zhongdian, de laatste grote stad in China voor de Tibetaanse grens.

evwerest basecamp jenny
Everest Basecamp

Reizen vanuit Kathmandu: Tibet-Nepal reis

Ook vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu worden verschillende Tibet Tours aangeboden. Ik kies voor een individuele rondreis van 11 dagen. Op de eerste dag vlieg ik van Kathmandu naar Lhasa. Via de Friendship Highway en Everest Basecamp reis ik overland terug naar kathmandu.

In deze blog lees je mijn Tibet route van dag tot dag.

klooster lhasa
Kloosters in Lhasa

Groepsreis naar Tibet

Backpacken in Tibet is niet mogelijk, buiten Lhasa is het verboden om te reizen in Tibet zonder gids. Groepsreizen in Tibet zijn de norm, dit kan een individuele reis zijn van twee personen of een grote groep. Hoe groter de groep, hoe goedkoper je reis door Tibet.

Ik heb met een 'groep' van twee personen gereisd, geregeld via Asian Heritage Treks. Het voordeel van het reizen in een kleine groep is dat je meer invloed hebt op je route en stops onderweg. Ik stopte vaak voor foto's, groepen stoppen soms alleen voor een snel toiletbezoek.

linderen in tibet
Kinderen in Tibet

Tibet Permit

Tibet is bezet door Chinezen. Iedereen die naar Tibet wilt reizen, heeft een speciaal permit nodig. Dit permit is een los blaadje met daarop jouw naam en nationaliteit, en die van je reisgenoten. Er staat tevens een aankomst- en een vertrekdata op je permit. Een permit voor Tibet is dus geen visum of stempel in je paspoort.

Je moet het laten zien wanneer je incheckt in een hotel, bij een controlepost langs de weg of bij het bezoeken van sommige bezienswaardigheden in Tibet. Soms heb je een extra permit nodig, bijvoorbeeld als je naar Everest Basecamp wilt.

Het aanvragen van een permit duurt een paar dagen. Tijdens mijn reis door Tibet en Nepal regelde ik mijn permit in Kathmandu. Een Tibet permit kun je ook eenvoudig regelen in Chengdu of Zhongdian bij het boeken van een Tibet tour.

De regels worden bepaald door de Chinese authoriteiten en zijn onderhevig aan veranderingen.

bezienswaardigheden potala tibet
Bezienswaardigheden Tibet: Potala in Lhasa

Hoogte Tibet: reizen op het dak van de wereld

Tibet heeft de bijnaam het dak van de wereld te zijn. Dat is niks voor niks! Lhasa is met 3650 meter een van de hoogste steden ter wereld. Tijdens mijn Nepal-Tibet reis heb ik over passen gereden die op ruim 5000 meter lagen. 

Wanneer je vliegt, voel je meestal wanneer je daalt dat de luchtdruk weer hoger wordt. Dit is niet het geval wanneer je naar Lhasa vliegt, aan het eind van de vlucht daalt de lucht juist nog verder. Persoonlijk vond ik dat een hele rare gewaarwording.

dak van de wereld gebedsvlag
Gebedsvlaggen bij hooggelegen bergpassen

Tijdens je Tibet reis moet je alert zijn op hoogteziekte. Sommige mensen slikken Diamox tegen de hoogte (dit is onder andere te koop bij de apotheek in Kathmandu), en sommige reizigers kopen kleine flesjes met zuurstof (te koop in Kathmandu en Lhasa).

Laat je lichaam wennen aan de hoogte. Ik ben zelf niet ziek geweest (hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, nierfalen), maar ik merkte wel dat mijn lichaam er last van had. Ik was snel buiten adem, en had vooral continu hele erge dorst. Probeer iedere nacht niet meer dan 600 meter hoger te slapen dan de nacht ervoor. Als je naar Everest Basecamp in Tibet wilt, kun je dit beter doen na een paar dagen Lhasa dan vanuit Kathmandu. Anders stijg je maar liefste 3000 meter in twee à drie dagen!

hoogte tibet
De wegen op het dak van de wereld

Beste reistijd Tibet

De Chinese bezetter sluit een paar keer per jaar de grenzen tussen Tibet en de buitenwereld. Maart is een risicovolle maand, maar ook begin mei. Wanneer de grenzen precies dicht gaan is vantevoren niet te bepalen, wees dus flexibel.

De maanden juli en augustus de warmste maanden, dit zijn ook de maanden met de meeste regen. Veel regen betekent veel wolken, dus de uitzichten op de Himalaya’s en de Mount Everest zijn vaak behoorlijk verstoord. 

Het voorjaar en het najaar zijn de beste maanden te reizen naar Tibet, in de winter is het erg koud. Neem altijd kleding in laagjes mee en voldoende bescherming tegen de zon. Door de hoogte en de ijle lucht verbrand je snel. Houd er rekening mee dat het 's nachts af koelt. In het Everest Basecamp kan het het hele jaar vriezen, je slaapt daar in een tent.

reistijd tibet everest
Waar is de mount Everest?

Bijzondere regels: internet en de Dalai Lama

In China heerst censuur op het net, in Tibet dus ook. Sociale media als Facebook zijn verboden. Je kunt deze censuur ontlopen door een VPN verbinding op te zetten, via een anonieme proxy kun je zien wat je wilt. Steeds meer hotels in Tibet hebben gratis Wifi, al is deze vaak erg traag.

Alle boeken met afbeeldingen van de Dali Lama zijn verboden, dus ook de Lonely Planet. Je bagage wordt goed gecontroleerd. Ik had een aantal foto’s gemaakt van interessante bladzijdes uit de LP, en deze stonden op een SD-kaart in mijn camera. Je kan eventueel ook een digitale versie van de LP downloaden.

sera klooster
Sera Monasterie bij Lhasa

Geld in budget Tibet

Doordat je noodgedwongen met een Tibet tour reist, heb je voor vertrek een redelijke indicatie van de kosten van je Tibet reis. Informeer goed wat wel en niet ingebegrepen is bij de reissom, zodat je weet hoeveel je moet pinnen in Lhasa of Shigatse. Buiten deze steden zijn er bijna geen ATMs in Tibet.

Voor veel tempels, kloosters en andere bezienswaardigheden in Tibet moet je entreegeld betalen. Fotograferen kost vaak een paar euro extra. Wees respectvol en duw mensnen niet zomaar een camera onder de neus. Probeer niet te flitsen op plekken waar mensen bidden. (Zelf flits ik nooit.)

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry