home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)De Gouden Cirkel IJsland: watervallen en geisers

Een dagtocht door de Gouden Cirkel is een van de bekendste en mooiste routes in IJsland. Onderweg passeer je spectaculaire landschappen, meren, watervallen en geisers. Zelfs bij een kort verblijf in IJsland is dit een must do. Ik bezocht het gebied twee keer in de winter. Ik kan niet anders dan concluderen: de Gouden Cirkel is een van de mooiste plekken van IJsland!

ijsland waterval gouden cirkel
Er zijn zo veel watervallen! IJsland staat er om bekend

De Gouden Cirkel noemt men ook wel Gouden Driehoek IJsland of Golden Cirkel IJsland. Zelf rijden met een gehuurde auto is dé manier om het gebied te bezoeken. De wegen zijn goed begaanbaar, ook in de winter. Ga je liever voor het comfort van een excursie vanuit Reykjavik? Met deze tour bezoek je de meeste hoogtepunten.

In deze blog deel ik mijn tips voor een bezoek aan de Gouden Cirkel IJsland. De belangrijkste bezienswaardigheden van de Gouden Cirkel vind je terug op de kaart hieronder. 

golden circle route ijsland kaart
1. Thingvellir National Park - 2+ 3. Geysir en Strokur - 4. Gullfoss - 5. Kaldarhofdi -
6. Skalholti - 7. Kerið - 8. Hveragerdi - 9. Selfoss

De gouden cirkel van IJsland: watervallen en geisers

Thingvellir National Park: waar continenten samenkomen

In het nationale park Thingvellir ligt op een unieke geologische- en historische plek. Hier schuiven de Europese en de Amerikaanse tektonische platen langs elkaar. Het schuiven van die platen leidt tot geothermische activiteit, hierdoor zijn er in IJsland warme bronnen en vulkanen. De kloof wordt elk jaar een stukje breder, het westen en oosten van IJsland drijven ieder jaar twee centimeter van elkaar af.

Wist je dat je kunt duiken in deze kloof?

thingviller national park ijsland
Thingviller National Park bij de tektonische platen IJsland

Tussen de platen ligt een meertje. Langs dit meertje lopen verschillende kloven en scheuren in de aarde. Zo hier en daar kabbelt een waterval.

Bij een bezoek aan de Gouden Cirkel in de winter kunnen sommige wandelpaden afgesloten zijn.

In het jaar 930 werd in Thingvellir de eerste volksvertegenwoordiging georganiseerd. Deze volksvertegenwoordiging is het eerste voorbeeld van een moderne democratie. Uit alle uithoeken van het land kwamen de mannen en vrouwen naar Thingvellir, waar tevens recht gesproken werd. Dieven en moordenaars kregen hier hun straffen opgelegd. Nabestaanden of slachtoffers moesten toezien op de uitvoer van de straf. Wanneer bijvoorbeeld een moordenaar probeerde onder zijn straf uit te komen, mocht de familie van de vermoorde persoon de moordenaar doden. Uiteraard leidde dit soms tot verwarring, want wie doodt nu wie en waarom? Dit is in veel IJslandse sages terug te vinden.

Een bezoek aan Thingvellir National Park is gratis. Je betaalt voor het parkeren van de auto. 

wandelen kaldarhofdi
Wandelen door Kaladarhofdi in de Gouden Cirkel

Kaldarhofdi: een onbekende parel

Tijdens mijn dagtocht door de Gouden Cirkel stuit ik op Kaldarhofdi. Midden in het ruige IJslandse landschap ligt een schitterend meer. Zomaar, ineens. Ik denk niet lang na en zet de huurauto aan de kant. Ik stap uit voor een korte wandeling. Ik voel de koude wind in mijn gezicht en hoor het geluid van krakend en kruiend ijs.

Ik ben even alleen, weg van alle toeristen. Ik geniet van de stilte en de rust.

Geisers IJsland: Geysir en Strokur

Ik vervolg mijn dagtocht door de Gouden Cirkel en ga naar het gebied van actieve geisers. Ik bezoek de Geysir en de Strokur, de twee meest indrukwekkende geisers van het land.

geysir ijsland geiser
Geiser IJsland

Geysir betekent in het IJslands 'spuiten' of 'opborrelen', en dat is eigenlijk precies wat een IJslandse geiser doet! Geysir zelf is eigenlijk niet nog echt actief, en we zien deze geiser dan ook niet spuiten. Maar naar het schijnt kan kokend water uit deze geiser 60 meter de lucht in gespoten worden.

De Stokur spuit gemiddeld eens in de tien minuten. Het is fascinerend om te staren naar een gat in de grond waar water borrelt. En dan ineens ontstaat er een soort van bolletje op het water, en spuit het water ineens omhoog! Maar voor die tijd eerst een aantal keer loos alarm, de natuur laat zich niet voorspellen.

Toegang en parkeren bij de geisers is gratis.

gullfoss waterval
De betoverende Gullfoss waterval: een van de mooiste watervallen van IJsland

De Gullfoss waterval: een van de mooiste watervallen van IJsland

Na de lunch bezoeken we de Gullfoss, één van de bekendste watervallen van IJsland. Het water van de Hvítá rivier stort hier in verschillende stappen zo'n 30 meter naar beneden door de basaltlagen. Wanneer het zonnetje schijnt, ontstaan er in deze waterval prachtige regenbogen. Langs de randen van de waterval is het water zo hier en daar bevroren, maar het grootste deel van de waterval is helaas gewoon een echte waterval.

Er loopt een pad naar de waterval toe, maar helaas is dat in deze tijd van het jaar gesloten.

landschap ijsalnd winter
Een van de veelzijdige landschappen van IJsland in de winter

De kerk van Skalholti

Na al die prachtige landschappen en de overweldigende natuur stop ik bij een kerkje, de Skálholtdómkirkja. Deze kerk wordt ook wel  Skalholti Cathedral genoemd. Gedurende acht eeuwen dit een van de belangrijkste plekken in IJsland. Hier is een 1056 de eerste officiële IJslandse school gestart. Tot de achttiende eeuw was Skalholti een vooraanstaand cultureel en politiek centrum.

Het oude klooster en de school staan niet meer op hun plek. Naast de kerk liggen enkel resten van het oude klooster.

Kerið ijsland: dansen op de vulkaan

Je vindt ze langs de Golden Cirkel Route IJsland: geisers en vulkanen. Na de watervallen en geisers stop ik aan het eind van de dag bij Kerið, een vulkanisch kratermeer in Grimnes. Het meer is grotendeels bevroren in de winter. 

De IJslandse zangeres Björk (wie kent haar nog?) heeft hier ooit een grootst optreden gegeven. Haar podium dobberde in het meer en het publiek zat op de oevers.

kerid vulkaan ijsland
IJsland, geisers en vulkanen

Accommodatie in de Gouden Cirkel

In de Gouden Cirkel zijn verschillende hotels te vinden, vooral in de hogere prijsklassen. Ik kies voor een goedkopere accommodatie. Ik slaap net ten zuiden van de Gouden Cirkel.

Overnachten in Hveragerdi, IJsland

Het stadje Hveragerdi is gebouwd tussen de warme bronnen, en een aantal daarvan ligt letterlijk midden in de stad. De vulkanische activiteit van IJsland wordt gebruikt voor stadsverwarming en als warmwatervoorziening voor de douche. Sommige mensen (en sommige hotels) hebben daarnaast een hottub in de tuin. Dit is een soort jacuzzi zonder bubbels. En terwijl je buiten geniet van het warme water, kijk je uit over de bergen en de sneeuw. Met een beetje geluk zie je het noorderlicht.

Hier vind je accommodatie in Hveragerdi.

hottub accommodatie ijsland
Hottub in Selfoss

Overnachten in Selfoss

Het stadje Selfoss is een fijne uitvalsbasis voor een dagtrip naar de Gouden Cirkel. Er zijn verschillende supermarkten, tankstations en restaurantjes.

Ik overnacht in Guesthouse Garun Skolavellir, een van mijn favoriete plekjes in IJsland. De kamer is erg ruim en mijn privé badkamer is van alle gemakken voorzien. De kamer heeft zelfs een klein balkon met een zitje. Naast de receptie ligt een ruime keuken (met koelkast) waar gasten gebruik van kunnen maken. Alles is aanwezig om zelf te koken!

Als kers op de taart kun je iedere avond genieten van de hottub in de tuin.

De accommodatie ligt op ruim een uur rijden van het vliegveld. Ideaal voor de eerste nachten!

golden circle paarden
Paardjes in de Golden Circle

Praktische tips voor een dagtocht door de Gouden Cirkel

Heb jij meer tips voor een dagtocht door de Gouden Cirkel?

Meer lezen over IJsland?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry