home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Moskeeën en Romeinen in Baalbek

Baalbek is een klein en slaperig stadje in de Beeka-valei. In Baalbek ligt een van de meest imposante Romeinse opgravingen van het Midden-Oosten. 

Met de bus van Beirut naar Baalbek

Vanuit het Cola station in Beirut neem ik een minibus naar Baalbek (kosten: LP 6000). Halverwege word ik ineens uit de bus gezet en wordt mijn tas overgeheveld naar een andere minibus, maar deze vertrekt binnen een minuut. Het zal wel. Ik heb geen idee welke route de bus precies aflegt, we rijden door de heuvels en er ligt sneeuw. Over het algemeen zijn de wegen erg goed, al hobbelt het soms behoorlijk als we afwijken van de hoofdweg om een van de passagiers af te zetten.

Net als in Libanon zijn ook in de Beeka-valei sporen van de oorlog te vinden. Zo hier en daar zijn huizen en silo’s met kogelgaten, en er zijn veel militaire posten langs de weg.

baalbek libanon
De 'blauwe' moskee van Baalbek

De blauwe moskee van Baalbek

Wanneer je Baalbek vanuit het zuiden binnen komt rijden, is een van de dingen van de stad die je het eerste opvalt een grote, betegelde moskee. Geen idee hoe deze heet, maar het is wel het de eerste ‘bezienswaardigheid’ van Baalbek die ik wil zien. De moskee is werkelijk prachtig! Veel blauwe tegels, en fraaie mozaïeken. Zelfs de minaretten van de moskee zijn fraai betegeld.

Omdat het inmiddels al vrij laat in de middag is (en het wordt deze tijd van het jaar rond half 5 al donker!) loont het niet echt de moeite om de ruïnes van Baalbek in te gaan. En dus loop ik eromheen. Buiten het hoofdcomplex ligt een tempel welke gewijd is aan Venus. Ook liggen er resten van een oude citadel.

De meeste winkels sluiten met het zakken van de zon, en ook een aantal eetstalletjes gaan al vroeg dicht. Iets om rekening mee te houden dus! Dit is namelijk iets wat in schril contrast vormt met de 24-uurs economie van Beirut.

romeinen baalbak libanon
Detail van een Romeinse tempel

21 december 2010

De Romeinse site van Baalbek

Na een lekker ontbijtje in het hotel gaan we naar de oude site van Baalbek toe. Hier staat een aantal oude Romeinse tempels, waarvan een aantal nog groter zijn dan de equivalenten in het oude Rome. En groot zijn ze!

Om de site op te mogen moet men een kaartje kopen van LP 1200, wat ongeveer 6 euro is. Je betreedt Baalbek via de zogenaamde Propylae, een hoge monumentale trap. Boven aan de trap bevindt zich een hexagenonaal plein, met daarop veel resten van omgevallen zuilen. Andere zuilen staan echter nog overeind. Na deze binnenplaats volgt de grote binnenplaats, welke echt immens is. Op de binnenplaats bevinden zich resten van verschillende gebouwen, en de plaats wordt omringt door een hoge muur met zelfs (in oude tijden) ramen erin. Tevens zijn er verschillende bassins welke mogelijk dienen als opslag van water, en nu liggen er resten sneeuw in.

Aan het eind van de grote binnenplaats bevinden trappen welke je verder naar boven voeren, naar de tempel van Jupiter. Een aantal zuilen van deze tempel staat nog overeind, maar het is bovenal een verhoging met daarop wat resten van zuilen en een prachtig uitzicht over de stad en de besneeuwde bergen op de achtergrond.

baalbek libanon bergen
Het Romeinse Baalbek. Op de achtergrond zie de besneeuwde bergen.

Iets kleiner, maar nog steeds heel groot, is de tempel van Bachus. Alleen de voet van een zuil van de galerij toornt al boven mij uit, laat staat de rest van de desbetreffende zuil en de tempel in zijn geheel. Deze tempel staa t nog fier overeind, en een aantal zuilen welke de tempel omringen dragen zelfs nog delen van het oude plafond. Dit plafond is bovendien rijk gedecoreerd.

Ooit huisde in de tempel van Bacchus een klein museum, maar dit is inmiddels verplaats naar de tunnel die naast de tempel van Bacchus ligt, en welke je onder de verschillende binnenplaatsen door het complex uit leidt.

Van alle sites in het Midden-Oosten is Baalbek zeker niet de grootste en meest uitgestrekte, maar de afmetingen van de verschillende gebouwen maakt het wel een zeer imposante site. Want ergens heeft Baalbek iets weg van een stad die niet door mensen bewoond werd, maar door reuzen...

Ik had verwacht dat Baalbek overspoelt zou worden door toeristen uit Damascus en Beirut, maar zeker ’s ochtends is site bijna verlaten! In de zomermaanden, zeker rond het Baalbek Festival, is het echter een stuk drukker.

Great Mosque

Tegenover de ruïnes van Baalbek ligt een oude moskee, welke ook wel de grote moskee wordt genoemd. Het dak van de moskee rust op Romeinse zuilen. Officieel is de moskee niet toegankelijk voor het publiek, maar met een beetje geluk tref je iemand met de sleutel en mag je (gratis) naar binnen.

grote moskee baalbek
De grote moskee van Baalbek

22 december 2010

Van Libanon naar Syrië

Na een bezoek aan Baalbek reis ik door naar Syrië. Een minibus neemt me voor LP 10.000 naar de grens. Het verlaten van Libanon is zo geschied, ondanks dat de douane-beambte niet zo goed weet wat hij moet met dat Nederlandse paspoort, en al helemaal niet begrijpt welke nationaliteit iemand met zo’n paspoort zou moeten hebben. De chauffeur van de minibus wacht echter geduldig, en brengt me na dit kleine oponthoud de laatste kilometers verder, door niemandsland. Voor de Syrische grenspost moet ik echter (met mijn bagage) de bus verlaten.

Syrie in gaat lastiger dan Libanon uit. Ik moet een visum kopen, maar de douanebeambte accepteert mijn US$ 100 niet en verwijst me naar de bank. Teruggekomen met Syrische ponden wil hij alsnog dollars hebben? Dan blijkt dat ik voor US$ 34 een visum moet kopen.... Bij de bank! En zodra ik met die voucher bij hem verschijn (we zijn inmiddels ruim een uur verder) krijg ik mijn felbegeerde visum. Joepie!

Een minibus brengt me vanaf de Libanees-Syrische grens naar Homs, waar ik overstap op een minibus naar Hama.

mpzaiek baalbek
Mozaïeken in Baalbek

Accommodatie in Libanon

Ik overnachtte in Pension Jammal, net ten noorden van het busstation. De eigenaar is erg vriendelijke eigenaar, al spreekt de man weinig Engels. Er is warm water en een potkachel (dat is nodig in deze tijd van het jaar!) 

De kamer is inclusief een goed en voedzaam ontbijt.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry