home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Doen in Malta: duiken en bezienswaardigheden

 

Malta is een klein land met een lange geschiedenis: in de archipel van de Middellandse zee zijn bezienswaardigheden uit de prehistorie te bewonderen, maar vind je ook Engelse, Italiaanse en Arabische invloeden. Daarnaast is Malta een fijne bestemming voor liefhebbers van zon, zee strand. Een van de leukste activiteiten in Malta is het duiken!

duiken malta
Duiken in Malta: El Faroud

De drie Maltese eilanden: Malta, Gozo en Comino

Malta ligt midden in de Middellandse Zee tussen Europa (Scicilië) en Afrika (Tunesië). De rupliek Malta bestaat uit drie eilanden: het eiland Malta met hoofdstad Valetta en de kleinere eilanden Comino en Gozo.

Malta staat bekend om zijn stranden, zijn milde klimaat en fraaie zeeleven. Malta is een populaire zonbestemming én duikbestemmingen. Door zijn diversiteit en historische bezienswaardigheden is er voor iedereen genoeg te doen op Malta.

Ik verbleef een week in Malta, vooral om te duiken en te genieten van de onderwaterwereld. Wat is er te doen op Malta? In deze blog vertel ik er meer over.

duiken in malta tussen de vissen
Duiken tussen de vissen

Blue Lagoon Malta

Op het eiland Camino, het kleinste eilanden van de drie eilanden, ligt de Blue Lagoon. Malta staat bekend om zijn grotten en ruige kustlijn, en de Blue Lagoon is een mooi voorbeeld van de schoonheid die het land te bieden heeft.

Bij de Blue Lagoon kun je luieren op een van de vele strandstoelen, maar dat is niet echt aan mij besteed. Ik neem liever een duik in het frisse water (hallo herfst!) en ik boek een boottochtje door het fraaie landschap van de lagune. Terwijl het water tegen de boot aan klotst, houd ik mijn ogen en oren open. Zie ik daar een dolfijn? De kans op dolfijnen tijdens deze activiteit op Malta moet vrij groot zijn, ik heb echter niet veel geluk. Door de straffe wind zie ik geen dolfijnen op Malta.

Het schijnt dat je hier zelfs kunt zwemmen met dolfijnen!

valetta bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden in Matla: de Valetta

Historisch Valetta

In de hoofstad van Malta zie ik veel historische bezienswaardigheden, Valetta is een waar openluchtmuseum met veel marmeren straten, barok en schattige kerken. Ik slenter door de straten met een ijsje in mijn hand. En terwijl de zon langzaam door de wolken breekt, geniet ik van de geurende planten, bloemen en van schitterende regendruppels.

In het oude centrum van Valetta vind je de leukste plekken om te drinken en eten in Malta.

Blogger Denise schreef een uitgebreide blog over lokaal eten op Malta.

bezienswaardigheden valetta oude centrum
Doen in Malta: bezoek de oude haven van Valetta

Valetta is een stad van tegenstellingen. Hoewel ik mijn leukste jurkje aanheb, val ik uit de toon. Rond de haven is de concentratie yuppen in (mantel)pak hoog. Genietend van de herfstzon sip ik aan mijn te dure drankje.

Tussen de jachten en luxe zeilboten dobbert een aantal houten vissersbootjes. Een oude visser zit op de kade en rookt een pijp. Hier in de luxe haven komt de geschiedenis van Malta tot leven.

oude centrum
Doen in Malta: dwalen door het oude centrum van Valetta

Wat te doen in Malta: bezoek een barokke kerk

Malta staat bekend om zijn zee en stranden, duiken is iets wat ik zeker wil doen in Malta. Toch wil ik zeker ook een aantal bezienswaardigheden van Malta zijn. Mijn bezoek aan Valetta is niet compleets zonder de St. John's co-Cathedral te zien. Alleen de naam al!

St. John's co-Cathedral is in de 16de eeuw door een aantal Maltese ridders gebouwd. Van buitenaf lijkt de kerk niet eens zo heel bijzonder, maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen zie ik dat er in de kathedraal van Valetta verschillende fraaie kapels zijn. Helaas mogen er geen foto's gemaakt worden....

bussen in malta
Kleurrijke bussen in Malta, zijn ze niet leuk?

Bussen in Malta

De bussen in Malta lijken wel antiek! Met hun vrolijke kleuren en bolle motorkappen zijn de bussen in Malta een genot voor het oog.

Toch is een ritje met de bus in Malta niet echt een aanrader: de bussen rijden niet zo frequent en zijn niet echt snel. Omdat ik ook wil duiken besluit ik de bus te laten voor wat hij is en een auto te huren.

Mosta Dom, een van de leukste bezienswaardigheden in Malta

Mosta is een klein dorpje in de binnenlanden van Malta. Het mooiste en het bekendste bouwwerk van Mosta is de Mosta Dom. Het meest indrukwekkende aan deze dom is de grote dakkoepel, welke naar het schijnt de grootste koepel ter wereld zonder ondersteuning is. Wanneer je bedenkt dat deze dom en koepel reeds honderden jaren oud zijn, dan plaats je dit gegeven al snel in een ander daglicht en dan wordt de kerk nog bijzonderder.

Ook is er in Mosta nog een mooie kapel te vinden, de zogenaamde Speranze Kapel (Kapel van hoop).

mosta malta
Mosta Dom, barok op Malta

Verdwalen tussen de schapen

Hoop doet leven, en ik heb het idee dat ik het heel hard nodig heb wanneer ik via een foute weg terug richting hotel wil rijden. Zomaar ineens houdt het asfalt op te bestaan. Waar ben ik beland?

Ik stap uit de auto en geniet van een ruige stukje eiland met uitzicht over de zee. De wind blaast door mijn haar en de zilte geur prikkelt mijn neus. Even sta ik aan het eind van de wereld.

ruige landschappen malta
Ruige landschappen op Malta

De lange geschiedenis van Malta

In het zuiden van het eiland Malta ligt een aantal neolotische tempels. Deze tempels zijn zo'n 5000 jaar oud en dateren uit ongeveer 3100 voor Christus.

Een aantal muren van de tempels staan nog overeind, of moet ik zeggen WEER overeind? Sommige stenen zijn gedecoreerd, maar de meeste stenen zijn behoorlijk afgesleten. Met behulp van de aanwezige informatieborden lukt het om een beeld te krijgen bij de omvang van het historische complex. Hoewel ik echt een leek ben op het gebied van neolotische opgravingen, ben ik blij dat ik deze bijzondere bezienswaardigheid van Malta bezocht heb.

prehistorische opgravingen malta
Prehistorische opgravingen op Malta

Duiken in Malta

In Malta wordt vooral vanaf de kant gedoken, al kun je op sommige plekken ook bootduiken boeken. Wanneer je voldoende ervaring hebt kun je zelfstandig duiken op Malta.

Tip: Het is verstandig bij de duikschool te informeren wat de actuele weersvoorspellingen zijn en welke stekken je vanwege bijvoorbeeld harde wind je beter kan mijden.

In de week dat ik in Malta ben, staat de wind helaas zodanig dat ik de meeste duiken in het noordwesten van het eiland moet maken. Nu ligt daar wel een aantal interessante duikplekken, dus een echte straf is het niet.

machinekamer wrak
De machinekamer op de bodem van de zee

Wrakduiken in Malta

Rondom Malta liggen verschillende wrakken, als de Um El Faroud en de HMS Manori (vanwege de wind heb ik op die laatste niet gedoken).

Veel wrakken bij Malta zijn niet zo lang geleden afgezonken voor duikers en nauwelijks begroeid. Ze staan mooi rechtop, met een grote lading puin en stenen in het ruim - dit was nodig om de boten te laten zinken. Ik moet bekennen dat mijn voorkeur toch uitgaat naar de roestige Schotse wrakken met mooie anemonen!

blue hole malta
Duiken bij de Blue Hole Malta

Van Malta naar Gozo

Vanuit Malta gaan dagelijks vele boten naar het Gozo, het meest noordelijke eiland bij Malta. Ook hier kun je mooi duiken.

Blue Hole Malta

Het duiken op Gozo is leuk, ook in dit deel van Malta zijn grotten. De bekendste duikstek van Gozo is Blue Hole, Malta’s mooiste duikstek. Het weer werkt echter niet mee, het regent en het is grauw. Ik laat het dan ook bij die ene duik....

Ik ga even de toerist uithangen en de stad op Gozo bezoeken. Er is een mooi centraal plein met een hoop marmer. Om het plein heen zijn verschillende mooie nissen (met heiligen en bloemen) en er is een aantal kerken wat te bezichtigen. Tussen het gekleurde mamer zijn expliciete afbeeldingen van de dood. Heel bijzonder!

duiken gozo malta
Duiken voor de kust van Gozo

Een bezoek aan Gozo is een leuke activiteit vanuit Malta. Naar mijn ervaring is Gozo niet bijzonder genoeg om er langere tijd te blijven. In de avond pak ik de boot naar Malta.

Gozo is zeker een dagtrip vanuit Malta waard, maar persoonlijk vind ik het niet zo bijzonder dat ik er meerdere dagen zou willen blijven om dingen te bezichtigen. In de avond pak ik de boot terug naar Malta.

activiteit malta dagtrip gozo
Activiteit op Malta: dagtrip naar Gozo

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry