home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)Malta

 

Een duikende vriend van me is helemaal weg van duiken in Malta. Wanneer hij me vraagt om mee te gaan voor een weekje duiken en cultuur in Malta hoef ik niet lang na te denken! Uiteindelijk gaan we met zijn vieren naar Malta, drie duikers en een niet-duiker. We verblijven in St. Paul en ter plekke huren we een auto om dingen te bezichtigen. Een duikvakantie met een snufje cultuur op een mooi eiland.

Valetta

De laatste dag. Vriendinnetje vliegt terug naar Nederland, maar ik blijf nog even op het prachtige Malta met een vriend. We besluiten zo op onze laatste dag op het eiland de hoofdstad Valetta te bezoeken. Op weg naar het vliegveld hebben we niks dan regen... Maar gelukkig, tegen de tijd dat we de auto goed en wel geparkeerd hebben wordt het gelukkig droog!

Het oude centrum van Valetta

Valetta is een leuk oud stadje, met veel marmeren straten, veel barok, veel kerkjes, en lekker ijs. En terwijl de zon langzaam door de wolken breekt, geniet ik van de geurende planten en bloemen, van de schitterende regendruppels die honderden kleurtjes weerkaatsen, en van de exotische cactusvruchten. En zo beland ik na een korte wandeling al snel op een gezellig terras :)

Uitzicht op Valetta
Uitzicht op Valetta

Valetta is een beetje een aparte stad, en in sommige gebieden straalt de luxe er vanaf. Dit komt met name tot uiting in het gebied rondom de haven, waar voornamelijk juppen lijken te komen! Een drankje hier is dan ook erg duur....

En tussen die mannen in hun maatpak, en de vrouwen in sierlijk gesneden mantelpakjes (voor zover mogelijk), en de luxe boten, ligt ook een groot aantal kleine oude vissersbootjes van hout. De kleuren steken mooi af tegen de omgeving. En niet alleen de kleuren, maar ook de kneuterigheid springt in het oog. Geweldig!

En niet alleen de boten in Valetta zijn oud, ook de bussen lijken wel antiek.

Barok in Valetta

Verder zijn er in het barokke Valetta vele kerken te vinden, waarvan de St. John's co-Cathedral wellicht de meest opmerkelijke is (al is het alleen al vanwege de naam!). Deze kerk is in de 16de eeuw door een aantal Maltese ridders gebouwd, en de kerk heeft verschillende fraaie kapels. Helaas voor mij mogen er echter geen foto's gemaakt worden....

Mosta

Op Malta is het toch wel heeeeeeel erg handig om een auto te hebben! Niet alleen natuurlijk vanwege de duikspullen die zo af en toe meegaan, maar ook omdat sommige plaatsen gewoon niet echt goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Een auto huren in Malta is niet al te duur, zeker niet wanneer je voor een kleine auto kiest.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat men in Malta aan de linkerkant van de weg rijdt. Een van de erfenissen uit de Engelse tijd.... (Een andere erfenis is de grote massa roodverbrande Engelsen die het eiland weten te vinden.)

Mosta Dom

Mosta is een klein dorpje in de binnenlanden van Malta. Het mooiste en het bekendste bouwwerk van Mosta is de Mosta Dom. Het meest indrukwekkende aan deze dom is de grote dakkoepel, welke naar het schijnt de grootste koepel ter wereld zonder ondersteuning is. Wanneer je bedenkt dat deze dom en koepel reeds honderden jaren oud zijn, dan plaats je dit gegeven al snel in een ander daglicht en dan wordt de kerk nog bijzonderder.

Ook is er in Mosta nog een mooie kapel te vinden, de zogenaamde Speranze Kapel (Kapel van hoop).

Verdwalen tussen de schapen

Hoop doet leven, en ik heb het idee dat ik het heel hard nodig heb wanneer ik via een foute weg terug richting hotel wil rijden. Zomaar ineens houd het asfalt op te bestaan, en belanden we tussen de schapen. Auto geparkeerd, maar even uitgestapt om een kijkje te nemen op dit ruige stukje eiland, met uitzicht over de zee. Maar uiteindelijk toch maar rechtsomkeerd gemaakt en over de verharde weg teruggereden naar het hotel.

Mnjadra tempel

In het zuiden van het eiland Malta ligt een aantal neolotische tempels. Deze tempels zijn zo'n 5000 jaar oud, en dateren uit ongeveer 3100 voor Christus. Vlakbij de Mnjadras tempel ligt nog zo'n oude site.

Een aantal muren van de tempels staan nog overeind, of moet ik zeggen WEER overeind? Sommige stenen zijn gedecoreerd, maar de meeste stenen zijn behoorlijk afgesleten. Toch lukt het om een beeld te krijgen van de omvang van het complex, het is eigenlijk best groot. En het feit dat het zo oud is maakt het toch wel heel bijzonder en een bezoek waard!

Duiken in Malta

Malta staat bij vele bekend om het milde Middellandse zeeklimaat, en de wrakken om het eiland. Ideaal dus om te duiken! Echter: ook in Malta zijn de winters niet al te warm en komt in de herfst een aardig wind opzetten, dus veel duikscholen sluiten eind oktober (tot ongeveer april) hun deuren. Ik ben begin oktober in Malta, en de watertemperatuur is dan rond de 21-22 graden.

Malta als duikbestemming

De duiken bij Malta zijn met name kantduiken. Je kan je aansluiten bij een duikschool en met een gids de stekken ontdekken, maar duikers met redelijke ervaring (ook in navigatie) kunnen prima op eigen gelegenheid duiken. Het is uiteraard wel verstandig om even bij de duikschool te informeren (je komt daar toch om te vullen) wat de actuele weersvoorspellingen zijn en welke stekken je ivm. harde wind je beter kan mijden.

In de week dat ik in Malta ben, staat de wind helaas zodanig dat ik de meeste duiken in het noordwesten van het eiland moet maken. Nu ligt daar wel een aantal interessante duiksites, dus een echte straf is het niet :)

duiken bij Um el Faroud
Duiken bij het wrak van de Um el Faroud

Wrakduiken in Malta

Ik beduik verschillende wrakken om Malta. Een aantal wrakken zijn schepen die inderdaad per ongeluk gezonken zijn, denk bv aan Um El Faroud en de HMS Manori (vanwege de wind heb ik op die laatste niet gedoken), maar in het noorden ligt een aantal wrakken wat speciaal voor de duikers tot zinken is gebracht, bv de P29 en de Tugbot Rozi.

De wrakken van Malta hebben een hoog Efteling gehalte. Veel wrakken liggen er nog maar net, en zijn nauwelijks begroeid. Ze zijn afgezonken, en zijn dus geheel gestript en geheel intact. Ze staan mooi rechtop, met een grote lading puin en stenen in het ruim - dit was nodig om de boten te laten zinken. Ik moet bekennen dat mijn voorkeur toch uitgaat naar de roestige Schotse wrakken met mooie anemonen en slecht zicht, dan deze speeltuin voor duikers!

De baracuda's bij de Um el Faroud maken echter een hoop goed, en ook de kleurrijke zeesterren en dieseltreinwormen zijn leuk om te zien.

Gozo

Vanuit Malta gaan dagelijks vele boten naar het buureiland Gozo. Ik wil er wel een duikje maken, en ook even de tourist uithangen.

de ruige kust van het eiland Gozo
De ruige kust van het eiland Gozo

Het duiken op Gozo is best leuk, er is een soort van grottenstelsel(tje) waar je doorheen kan duiken. Het weer werkt echter niet mee, en het regent en het is grauw. Na een redelijk lange duik kom ik niet al te warm het water uit, en het ontbreekt me aan de energie om mezelf nog een keer in dat natte pak te hijsen om nog een duik te maken. Ik laat het dan ook bij die ene duik....

Het stadje op Gozo is best aardig. Er is een mooi centraal plein met een hoop marmer. Om het plein heen zijn verschillende mooie nissen (met heiligen en bloemen) en er is een aantal kerken wat te bezichtigen is. Er is veel gekleurd marmer, en er zijn zeer expliciete afbeeldingen van de dood. Niet echt een voorstelling van het hiernamaals waar je vrolijk van wordt!

Gozo is zeker een dagtrip vanuit Malta waard, maar persoonlijk vind ik het niet zo bijzonder dat ik er meerdere dagen zou willen blijven om dingen te bezichtigen. In de avond pak ik de boot terug naar Malta.

Meer lezen?

Links

landenkompas
rondreis malta
will go to malta

 


 

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry