home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/07/2019

Vilanculos

 

Na een paar mooie duikdagen in Tofo rijden we in noordelijke richting richting Vilanculos. Ook tijdens deze lange rit maken we een paar stops.

De eerste stop die we maken, is niet erg lang na vertrek uit Tofo. We stoppen in Inhambane, een oude Portugese handelsstad. De geschiedenis van de stad blijkt duidelijk uit een aantal huizen in koloniale stijl die nog her en der te vinden zijn.

Inhambane

Onze reisleider gaat inkopen doen op de overdekte markt in Inhambane, en ook wij hebben ruim de tijd om op de markt rond te lopen. Ik houd altijd wel van markten, ik vind het altijd prachtig om te zien wat er allemaal verkocht wordt. Veel exotische groente, veel kleuren, en natuurlijk voor geuren. En natuurlijk de mensen....

De verkopers doen moiete om hun waar aan te prijzen (de concurrentie is groot), en de kopers doen hun best om voor een prikje de beste en mooiste producten te bemachtigen. De toeristen hebben niet echt veel interesse in de handelswaar, al worden op sommige plekken souvenirs verkocht. Ook de cashew-noten vinden gretig aftrek.

Dhow

Volgens de reisbeschrijving is het de bedoeling dat we met een dhow, een traditionele zeilboot, de baai van Inhambane oversteken. Een leuk uitstapje, terwijl de truck gewoon over de weg rijdt (een paar honderd kilometer om) en ons aan de overkant op zou pikken.

Dingen gaan in Afrika echter niet altijd als gepland. Er is geen dhow. Althans, we zien er wel een paar in de haven, maar er is niemand die de groep naar de overkant kan brengen. In plaats daarvan moeten we met een gewone boot, net als alle anderen.

De boot is vol. Het plaffond is laag, er zitten voor mijn gevoel teveel mensen op de boot, er is weinig beenruimte, en de ventilatie is slecht. Je kan niet echt naar buiten kijken. Ideale ingrediënten dus om zeeziek te worden! Maar dan wenkt een van de medewerkers me en geeft me aan dat ik ook wel op het achterdek mag zitten. Wat een eer! En zo wordt het toch nog een hele mooie boottrip.

Maxixe

We stappen uit aan de andere kant van de baai, in Maxixe. Het is grappig om te zien hoeveel handel er is rond de haven, continue komen er mannen met steekwagens die hun waren van en naar de boten dragen. Er lopen vrouwen met hun handelswaar op hun hoofd van en naar de haven. En er zijn vrouwen die met manden met sinaasappels rondom de lokale bussen hun ronde doen in de hoop iets te verkopen.

We eten in een restaurant vlakbij de haven. Het eten is niet echt geweldig, het zijn een soort hamburgers, en we moeten heel erg lang op het eten wachten. Voordeel is echter dat we daarom voldoende de tijd hebben om naar de mensen om ons heen te kijken, en dit stukje Mozambique in ons op te nemen.

Vilanculos

Na een lange rit in de truck belanden we dan uiteindelijk in Vilanculos. We slapen in een soort van stenen huisjes, en er zijn maar weinig sanitaire voorzieningen. Eten doen we in het restaurant wat bij het complex hoort, en verder is er in het plaatsje Vilanculos weinig te beleven. Er zijn echter wel een paar supermarkten.

Duiken in Vilanculos

Het is duidelijk dat we nu iets noordelijker en iets dichter bij de evenaar zitten, het duiken wordt steeds kleurrijker! Had je in het zuiden van Mozambique met name rotsen met begroeiing, hier komen de eerste koralen al voor. Ook zien we kleurrijke zeesterren, en een hoop maanvissen, lipvissen, kleurrijke garnalen, koraalduivels en nog veel meer! En schildpadden! Ook vermaak ik me kostelijk met de kleine beestjes die in de verschillende koralen huizen.

Tijdens de oppervlaktetijd varen we in de boot tussen de zandduinen door. Het water is mooi turquoise, en de duinen van wit en lichtgeel zand vormen een mooi contrast. We stoppen op een aantal eilanden om daar te lunchen, en tevens te ontgassen. In de middag tijdens het afkitten bezoeken we nog een ander zandeiland. De saaiheid van het plaatsje Vilanculos wordt ruimschoots goedgemaakt door het prachtige landschap voor de kust!

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry