home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/07/2019

Tofo

 

Van Swaziland naar Mozambique

Vanuit Swaziland steekt de bus van Compass Travel de grens over met Mozambique. Hoewel de gids en de chauffeur er alles aan doen om ons de grens over te helpen, gaat het toch allemaal niet zo snel als dat we zouden willen. In de rij staan, stempel in je paspoort. Heel lang wachten, want ook de auto moet ondersteboven gekeerd worden. Dan weer in de rij staan (en betalen) voor het visum. En na een paar uur zijn we dan eindelijk in het land!

Helaas, de wegen in Mozambique zijn alles behalve goed te noemen. We moeten naar Maputo om geld te wisselen, en het is al in de late namiddag eer we daar eindelijk aankomen. Met de bus maken we een snel rondje door de stad, maar helaas hebben we niet echt de mogelijkheid om dingen te bezichtigen. Jammer.

Als het inmiddels donker is, komen we aan op de camping van Casa Lisa, 50 kilometer ten noorden van Maputo. Hier zetten we de tenten op en blijven we voor de nacht.

De volgende morgen vervolgen we onze weg naar Maputo. Onderweg stoppen we op verschillende plekken om even de benen te strekken, te lunchen, of gewoon om even te plassen :) Elke keer wanneer je stopt komen vanuit het niets een paar kinderen op je af. Ze zijn nieuwgierig. Soms worden ze gevolgd door een aantal volwassenen, maar vaak ook niet.

Steenbokskeerkring

Een van de stops die we maken onderweg is bij de steenbokskeerkring. Een bordje in het niets, en verder is er niet. Ik vraag me af wat het bordje daar doet. Iemand moet het er neergezet hebben. Zouden de locals weten wat het bordje betekent? Zo nee, dan moet het er voor touristen zijn gezet. Niet onwaarschijnlijk. Maar in ieder land zou een bordje wat ergens voor touristen staat gekoppeld worden aan stalletjes waar je eten en souveniers kan kopen, of aan entreegeld. Niks van dat alles gebeurt in Mozambique, waar het tourisme nog in de kinderschoenen staat. 

Tofo

Na weer een lange reisdag belanden we in Tofo. Een grappig plaatsje, waar zowaar een paar terrasjes, een paar duikscholen en een kleine markt te vinden is.

De markt is leuk. Er worden armbandjes en kettinkjes verkocht, een aantal doeken, en verder een hoop levensmiddelen. Wanneer ik rustig over de markt loop met een camera word ik van alle kanten bekeken. Ik kijk rustig terug, vraag of ik wat foto's mag nemen en sla mijn slag ;)

Een van mijn reisgenoten heeft ballonnen bij zich, waar hij de mooiste figuren van kan maken voor alle kindjes op de markt. Geweldig vinden ze dat! En als een waar artiest trekt hij meer en meer mensen naar zich toe die van zijn kunsten genieten. ik geniet van de blije gezichten van al die mensen.

Duiken in Tofo

De duiken in Mozambique zijn allemaal bootduiken. Met een 4WD wordt een RIB (rubberboot) een aantal meters het water in geduwd, en vervolgens is het de taak van de duikers om met behulp van de golven de boot naar diepere wateren te slepen. Daar springen de duikers in de boot, en al hobbelend in de branding vaart de boot naar diepere wateren. Daar gaat de motor aan, en wordt er naar de duikplek gevaren.

Het duiken bij Tofo is mooi en gevarieerd. Op weg naar de duikstek zien we regelmatig dolfijnen, en op de duikstekken zelf zijn vele koraalduivels, verschillende bladvissen, schorpioenvissen, hengelaarsvissen, nemo's en vele slakken te zien. Koraal is er niet in het zuidelijke deel van Mozambique, daarvoor moet je toch net wat meer naar het noorden. Wel zien we verschillende pijlstaartroggen en een gitaarhaai.

Whale watching

Wie aan Tofo denkt, denkt aan walvishaaien. Deze metersgrote planktoneters worden zeer geregeld gespot voor de kust van Mozambique. Met een rubberenboot wordt geprobeerd deze giganten te spotten, en vervolgens kun je het water in om met ze te snorkelen.

Helaas is het geluk niet aan onze zijden. We zien verschillende dolfijnen, bultrugwalvissen, maar helaas dus geen walvishaaien. Neemt niet weg dat we toch een hoop leuks gezien hebben!

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry