home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Mozambique vakantie: duiken en cultuur in zuidelijk Afrika

 

Mozambique is een land met langgerekte hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Een Mozambique vakantie is door de vele grote vissoorten een droom voor duikers en snorkellaars. Wist je er een grote kans is mantaroggen en walvishaaien te spotten in Mozambique?

markt tofo mozambique
Markt van Tofo

Met de truck door Mozambique

Als doorgewinterde reiziger kies ik bijna nooit voor een georganiseerde reis. Reizen met het openbaar vervoer heeft zijn charme en ik kan oprecht genieten van de spontane ontmoetingen onderweg. Toch kies ik voor een georganiseerde rondreis naar Mozambique: Compass Travel biedt een overland reis aan die de mooiste stranden van Mozambique combineert met wildlife in Kruger National Park in Zuid-Afrika. De Afrika truck is ideaal voor safari's en reizen in zuidelijk Afrika. 

truck mozambique vakantie
Met de truck door Mozambique

Dit overland pakket geeft me vrijheid én het comfort van avontuurlijke excursies als duiken en gamedrives. Ik reis alleen en doordat ik me aansluit bij een groep heb ik geen last van excursies die niet doorgaan omdat er te weinig deelnemers zijn.

Mijn route door Mozambique brengt me naar Tofo, Vilanculos en Barra Point.

route mozambique vakantie
1. Vilanculos - 2. Tofo - 3. Barra Point - 4. Maputo

Route Mozambique en Zuid-Afrika: welkom in Maputo

Mijn rondreis door Mozambique start in Johannesburg, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Via Eswatini (Swaziland) steek ik de grens met Mozambique over. Vanuit de bus maak ik kennis met hoofdstad Maputo. Maputo is een bubbel van drukte en chaos. Maputo is en stad met vergane glorie en Portugese invloeden.

kolinaal mozambique
Koloniaal Mozambique

Duiken Tofo Mozambique

De volgende stop is Tofo aan de Baai van Inhambane. Tijdens mijn reis door Mozambique geniet ik van het uitzicht over de baaien, lagunes en palmbomen.

De wateren bij Tofo staan bekend om zijn riffen en koralen en met een beetje geluk zie je walvishaaien, manta's of reuzenschildpadden. De stranden van Tofo zijn ongerept en er is een leuke authentieke markt.

Lees meer over duiken in Tofo Mozambique.

duiken tofo
Duiken bij Tofo

Vilanculos en Bazaruti Archipellago

Vilanculos is de parel van Mozambique. Vilanculos ligt maar 300 kilometer ten noorden van Tofo, toch is het een lange reis. Een bezoek aan Vilanculos is absoluut een aanrader tijdens je Mozambique vakantie! Voor de kust van Vilanculos ligt de Bazaruti Archipellago, een eilandenrijk met de mooiste stranden van Mozambique.

Een aantal eilanden van de Bazaruti Archipellago zijn onbewoond, het is een bijzondere ervaring deze te bezoeken tijdens een duikvakantie in Mozambique. Het duiken bij Vilanculos is kleurrijker dan duiken bij Tofo, het rotsachtige onderwaterlandschap maakt geleidelijk plaats voor prachtige koralen.

Hier vind je meer informatie over Vilanculos en Bazaruti eilanden.

vilanculos strand
Strand bij Vilanculos

Duiken Barro Point Mozambique

Ik eindig mijn Mozambique rondreis in Barra Point. Barra Point ligt net als Tofo in de Baai van Inhambane. Ik probeer opnieuw walvishaaien te spotten en sluit mijn reis af met een betoverende zonsondergang over de Mangroves.

Via de moerasgebieden in de Xai Xai regio reis ik verder naar Zuid-Afrika voor een nieuw avontuur.

roadtrip mozambique
Roadtrip Mozambique

Beste reistijd Mozambique

Het regenseizoen in Mozambique is van december tot april. Het weer is dan warm en klam, de muggenpopulatie viert dan feest. De rest van het jaar is het overwegend zonnig in Mozambique. De temperatuur ligt dan rond de 24-27 graden Celsius. 

De beste periode om walvishaaien te spotten in Mozambique is in de maanden november tot april. (Dat overlapt inderdaad met het regenseizoen.) Het hele jaar door is er echter kans om walvishaaien te zien. Ik bezocht Mozambique in augustus en ik heb geen geluk gehad. Het blijven wilde beesten....

kinderen mozambique
Mooie ontmoetingen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry