home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Damascus

 

Doordat mijn vlucht aardig vertraagd is (en dat is nog vrij zacht uitgedrukt...) land ik pas rond half 5 's ochtends in Damascus. Wat een rottijd! Gelukkig lukt het vrij makkelijk om een visum on arrival te krijgen. De taxi zo vriendelijk om eerst ons hostel te bellen voor er naar toe te rijden. Een slaperige eigenaar, maar we zijn welkom! En zo duiken we rond 6 uur eindelijk in bed.

21 december 2009

Na een kort slaapje kom ik in beweging, mijn reis kan beginnen! Ik ben zo benieuwd wat Syrië zal brengen. Ik heb niet echt een voorstelling van het land.

nijverheid damascus syrie
Handwerk in Damascus

Ik wil naar de oude stad en citadel lopen, maar het gebrek aan straatnamen maakt dat net iets moeilijker dan ik gehoopt had. Met andere woorden, ik maak een navigatiefout. En zo loop ik vanuit Souq Saroujah richting het oude Hejaz train station. Maar niet getreurd, onderweg is voldoende moois te zien. Zo bewonder ik een aantal prachtige moskeeën, en ook een kleine markt en winkelstraat met allemaal nijverheid. Dit deel van de stad heeft zowel mooie oude gebouwen, als ook gebouwen die nog het meest weghebben van betonnen bunkers. Er zijn kleine traditionele winkeltjes, maar ook grote multinationals met hun kantoren. Er branden kaarsen en olielampen naast grote neonreclames. Wat een afwisseling, en wat een bizarre kennismaking met de stad.

oude stad damascus
De oude stad

Oude stad

Na deze korte omzwerving loop ik naar de stadsmuren van de oude stad. De weg die ik bewandel, de Souq Medhat Paha straat (Straight Street) was al en belangrijke handelsweg ten tijden van de Romeinen. Een aantal jaar geleden is deze straat opnieuw ontdekt, en het stadsplan is zo aangepast dat de straat weer zijn oorspronkelijke ligging kreeg. Een aantal gebouwen moest hiervoor wijken. Zo staat er ineens een minaret van de moskee, maar de rest van het gebedshuis is verdwenen. 

Veel dingen die ECHT herinneren aan de Romeinse tijd zijn er echter niet. Er liggen zo hier en daar wat stenen, er zijn een paar Romeinse poorten. Het grappig om te zien hoeveel moeite er is gedaan om de geschiedenis te doen herleven.

Christelijk Damascus 

De Romeinse weg loopt van de Souq naar de Bab ash-Sharqi, een van de stadspoorten. Naarmate je dichter bij deze stadspoort komt, wordt aan alles duidelijk dat je in het Christelijke deel van de stad belandt. Ineens is er kerstversiering, is er is een aantal kerken en kun je op meer plekken (sterke) drank te kopen. De mensen ogen anders, met name de kledingstijl. In dit deel van de stad zijn er minder mannen met baarden en vrouwen zijn moderner gekleed zonder hoofddoek.

romeinen damascus
Romeinen in Damascus

22 december 2009

De citadel van Damascus

Ik wil de citadel van Damascus zien. Aangekomen bij het gebouw, blijkt deze echter voor verbouwing geloten te zijn. Jammer! Achter de Citadel liggen een paar kleine grachtjes met veel winkels er langs, en ook is er een soort van kruidentuin/stadstuin met een heel duur theehuis. Dat loop ik maar snel voorbij :)

De oude souq

Ik ben dol op markten! Een bezoek aan de souq van Damascus is voor mij dan ook een must see. In de Lonely Planet staat een handige kaart, waarop je kan zien bij welk deel van de markt je je bevindt. Producten worden ingedeeld per groep (snoep, metaal, kleding), en als je in het foute district zit zul je het product waar je naar op zoek bent nooit aan kunnen schaffen. Tevens geeft deze kaart uit de LP een aardig indicatie van waar je bent, de wirwar van straten kun je namelijk op geen enkele kaart terugvinden. Al zijn er ook wel een paar hoofdstraten op de markt die je op den duur zal herkennen.

vismarkt in damascus
De vismarkt van Damascus

Het leuke is trouwens ook dat er aan het eind van de overdekte markt aan de Sh. Souq al-Hamiddiya een aantal Romeinse zuilen staat. Bij het pleintje waar deze zuilen zich bevinden is tevens de ingang van de Umayyad moskee voor toeristen.

Umayyaad Moskee

De Umayyaad Moskee is een van de grootste moskeeën van het land, en een van de belangrijkste religieuze bouwwerken ter wereld. Mits gepast gekleed mag iedereen deze moskee naar binnen. Ik doe een van de bruine gewaden aan die bij de ingang liggen, en knoop ik snel een hoofddoek om. Mijn schoenen laat ik achter.

De binnenplaats van de moskee is groots! Een binnenplaats van redelijk formaat van blinkend marmer, wat dagelijks goed geschrobd wordt. Het water loop niet altijd helemaal lekker weg, ik moet uitkijken dat mijn sokken niet nat worden.

binnenplaats grote moskee
De binnenplaats van de grote moskee

Ook de gebedsruimte is vrij toegankelijk, mits er uiteraard geen gebed gaande is. Er zijn aparte ingangen voor mannen en vrouwen en een deel van de ruimte is met touwen afgezet. Iedereen is vriendelijk en toont me ongevraagd de juiste weg. 

Veel van de vrouwen hier komen oorspronkelijk uit Syrië, maar wonen en werken al jaren in Europa. Nu zijn ze net als ik toerist en maken ze volop foto's. Hetzelfde zal gelden voor de aanwezige mannen, maar die mogen mij als vrouw niet aanspreken. Zonder uitzondering is iedereen trots op 'hun' cultureel erfgoed en vinden ze het erg leuk dat je op bezoek komt in Syrië.

Veel van de mensen die op bedevaart gaan naar de Umayyaad moskee, komen speciaal voor het mausoleum van Saladin. Hier ligt een aantal relikwieën van Johannes de Doper.

De muren van de moskee zijn belegd met prachtige mozaïeken, en ook op verschillende koepels op de binnenplaats zijn prachtige mozaïeken te vinden. Deze koepels worden de 'Dome of Treasury' en de 'Dome of Clocks' genoemd.

gebedskleed moskee
De gebedshal van de grote moskee

Maristan Nureddin

Na een uitgebreid bezoek te hebben gebracht aan de moskee, begeef ik me wederom in de drukte van de souq en bezoek het Otomaanse Maristan Nureddin. Dit gebouw stamt oorspronkelijk uit 1154. In het gebouw is tijdens mijn bezoek een of andere tentoonstelling voor hedendaagse kunst gaande, welke best interessant is maar bijna in het niet valt bij de pracht van het gebouw. Op de binnenplaats is een klein fonteintje, en het hele gebouw is er boog voor boog omheen gebouwd. Vanaf de balustrade heb je een prachtig zicht over alle symmetrische aspecten van het gebouw.

De volgende ochtend neem ik een bus naar Palmyra.

***

2 januari 2010

Na een dag of 10 door Syrië te hebben gereisd, ben ik terug in Damascus. Ik wil op m'n laatste dag in Syrië graag het amfitheater bij Bosra zien. En dus vertrek ik per bus naar deze stad ten zuiden van Damascus.

Bosra

Aangekomen in Bosra is het eerste wat me te doen staat om mijn terugreis per bus te bevestigen. Hè? Nergens anders in Syrie was dit nodig.... Ik doe echter wat me gevraagd word. Gelukkig maar, want achteraf blijkt de bus vol te zitten en is de chauffeur niet echt bereid mensen mee te nemen die geen gereserveerde zitplaats hebben!

opgraving bosra
De Romeinse opgravingen bij Bosra

Het Romeinse amfitheater in Bosra is groot. Het is heerlijk om naar boven te klimmen, en dan nog hoger, om ergens vanaf de bovenste rij van het amfitheater te kijken naar de mensjes die beneden op het podium lopen. Om te luisteren naar de geluiden die men beneden maakt. Om je even een toeschouwer te wanen.

En dan klim ik naar beneden, naar het podium. Daar aangekomen valt het eigenlijk pas op hoeveel mensen er wel niet zijn in het amfitheater: door de grootte vallen de bezoekers eigenlijk in het niet. Het podium is prachtig versierd met mooi uitgehouwen gesteente.

Maar ook buiten het amfitheater is er van alles te zien in Bosra. Er is een oude colonnade met verschillende zuilen die nog fier overeind staan, en er zijn verschillende Romeinse gebouwen (huizen?) te zien. De Romeinse stad van duizenden jaren geleden loopt echter naadloos over in de moderne stad van de bedoeinen. Geiten klimmen overal, er zijn spelende kinderen, en er hangt kleurige was.

Zelfs na een bezoek aan Palmyra is Bosra beslist de moeite.

accommodatie damascus
De binnenplaats van mijn hotel in Damascus

Accommodatie in Damascus

In Damascus sliep ik in het Ghazal Hotel in Souq Saroudja. Dit hotel heeft kamers van verschillende prijsklassen, sommige met gedeelde faciliteiten. Het hotel heeft een prachtige binnenplaats, een vriendelijke staf en het ontbijt is uitgebreid en vers.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry